top of page

 . ג ו ר ד י י ף  ואוספנסקי

מאת :
מוריס ניקול

עמודים : 1146-1210

פרשנויות פסיכולוגיות 
על הלימוד של

עמוד 1147
כל המרכזים משתמשים ב 'אנרגיה-הנפשית', אפילו מרכז התנועה.
האנרגיות-הנפשיות בהן המרכזים משתמשים הם מימן-48, מימן-24 ומימן-12.
אנרגיות אלו הם לא דברים אשר אתם יכולים 'לראות' עם החושים החיצוניים שלכם.
אלא הם חוויות והתנסויות בתוך עצמכם. אם אתם התמלאתם מתבשיל שעועית, מצוין. או יש לכם זמן טוב על החוף. ואז אתם מרגישים איום ונורא. כמובן. אבל   ל מ ה  ?
האנרגיות-הנפשיות אשר בעזרתם אתם מערבבים ומאחדים ומצטרפים ועושים מגע עם המאורעות החיצוניים כמו למשל יין, נשים ושירה או סכנה וסיכונים וכאב, הותשו והתכלו, ויין, נשים ושירה או סכנה וסיכונים וכאב כבר לא יכולים לקבל ממכם יותר תגובה. כי כוח התגובה שלכם הותש והתכלה.
כלומר, הכוח הנפשי שלכם להתאחד ולהתערבב ולבוא במגע עם רשמים חיצוניים נגמר.
גורדייף אמר פעם : "אדם צריך וחייב כי יהיה בתוכו נתרן (סודיום) כדי לערבב ולהתאחד עם הכלור של החיים. אז הוא יכול לעשות נתרן-כלורי (סודיום-כלואוריד) אשר הנו מלח (כמו מלח בישול).
אבל, אם אין בתוכו שום דבר כדי להתערבב ולהתאחד ולהצטרף לחיים אז הוא לא יוכל לעשות את המלח הזה.
הנקודה אשר אותה אנחנו צריכים להבין היא כי כל דבר אשר בו  אנחנו מתנסים – וכל התנסות היא
באופן פיזי בתוך עצמנו – והיא לוקחת אנרגיה נפשית. ואם אנחנו מותשים באופן זמני מאנרגיה נפשית אז אנחנו לא יכולים להכניס פנימה שום דבר וככה אנחנו לא עושים שום מגע עם החיים החיצוניים.
אדם, איש או אישה שוכבים במיטה כמעט מתים ממחלה לא יכולים להכניס פנימה איזשהו דבר מן החיים החיצוניים. 
ל מ ה?  כי לא נראה כל אנרגיה-נפשית. שום מגע עם החיים החיצוניים.
זה יהיה אפשרי לדבר הרבה מאוד על אנרגיה-נפשית, בתנאי שאתם מבינים מה היא המשמעות של זה.
אנשים לא רואים כי הכוחות שלהם להתערבב ולהתאחד ולהצטרף לאיזה שהם מאורעות חיצוניים – משחק כדורגל, מסיבה, רומן, מחזה, ספר, איש או אישה, תלויים  באנרגיות-הנפשיות אשר יש לך.
אם תדמינו דלדול או התרוקנות מלאה של כל המרכזים, אז אתם יכולים ללכת לתיאטרון וללכת למסיבות וכד' ולא לחוש שיש בזה שום דבר מעניין. האם אתם רואים כי המגע שלכם עם החיים תלוי באנרגיות-נפשיות ?
אם למרכז השכלי שלך יש אנרגיה אז אתה יכול ללמוד ולקרוא ולהכניס פנימה, אבל, אם לא אז אתה לא יכול. אם המרכז הרגשי שלכם מותש ומתכלה אז אתם לא יכולים להרגיש שום דבר.
אם המרכז המיני שלכם מותש ומתכלה אז אתם לא יכולים לחוש ולהרגיש מין.
אם מרכז התנועה שלכם מותש ומתכלה אז אתם בקושי יכולים להטריד את עצמכם ולהרים משהו שהפלתם על הרצפה.
וכול זה לא בגלל דברים חיצוניים אלא דברים פנימיים – כלומר, למצבים של מרכזים וחלקי מרכזים בהתייחס לאנרגיה-הנפשית הזאת אשר מספקת אותם.
 כל מרכז וחלק של מרכז הנו כמו מנוע אשר כאשר אין לו דלק הוא לא יכול להסתובב.

עכשיו, הבה נדבר על אנרגיות שונות. העבודה אומרת כי שום כמות של אנרגיה מכאנית או פיזית לא תעשה את האנרגיה הוויטאלית-החיונית. ושום כמות של אנרגיה וויטאלית-חיונית לא תעשה ולא תיצור
אנרגיה-נפשית. ושום כמות של אנרגיה-נפשית לא תעשה ולא תיצור אנרגיה מודעת.
אז, אנחנו יכולים לתת כאן את הדיאגרמה של אדון אוספנסקי לגביי הנקודה הזאת :

אנרגיה מודעת
אנרגיה ויטאלית-חיונית
אנרגיה מכאנית
חום, אור חשמל וכד'.

בדברו על זה אמר אדון אוספנסקי : " קו הנו חד-מימדי, שום הרחבה ו/או השתרעות של הקו הזה לא תיצור פני-שטח. רק על-ידי זה שהקו הזה יזוז וינוע הצידה זה יוכל ליצור פני-שטח, ושום הגדלה של פני-השטח האלו לא תיצור קובייה, אלא אם כן פני-השטח ינועו ויזוזו כלפיי למעלה לתוך מימד נוסף אחד ".
 

עמוד 1148
עכשיו, אנחנו יכולים להבין מן האילוסטרציה הזאת לפחות כי האנרגיה המכאנית כגון חום לא תוכל ליצור אנרגיה-ויטאלית-חיונית ושום חום גם לא ייעשה חיים – זה יכול לעזור לחיים אבל זה לא אנרגית-חיים.
ויכולה להיות לכם גורילה מלאה באנרגיה ויטאלית-חיונית ותגדילו אותה כפול 1000-אלף פעמים מהגודל שלה אבל מזה לא תוכלו לייצר אנרגיה-נפשית – כמו האנרגיה של המרכז השכלי.
עכשיו מגיעה הנקודה המעניינת המסקרנת : "שום כמות של אנרגיה נפשית כמו נגיד אנרגיה שכלית לא תעשה את הדם יותר מודע".
העבודה אומרת כי האנרגיה אשר שייכת ל 'מודעות' היא לא אנרגיה נפשית.
היא אומרת כי כדי שהאדם יתפתח ויעבור אבולוציה הוא חייב וצריך להפוך להיות יותר 'מודע' – וכי זה אפשרי רק על-ידי מאמץ מיוחד, שוק מיוחד.
האנרגיה אשר נקראת 'מודעות' הוא במישור נוסף אחר, מ- מה שהאנרגיות-הנפשיות אשר פועלות על המרכזים.
גורדייף אמר : " 'מודעות' לא מתפתחת בעצמה. אלא אם כן, האדם יכול, אם הוא רוצה ויודע איך להגדיל מודעות. אלא על-ידי זה שהוא חושב כי הוא לא יכול לעשות כך".
ההערה הזאת של גורדייף מזכירה לי את המילים של ישוע : " אדם על-ידי לקיחת מחשבה לא תהיה אפשרות להוסיף אמה לקומתו".

עכשיו, הבה נגיע לצד המעשי של הפרשנות הזאת, ראשית, אם אתה עייף במרכז אחד אז תשתמש במרכז אחר. אם אתה עייף מלחשוב אז לך לגזום את הדשא -  ל מ ה ?
כי למרכז התנועה יש אנרגיה ולמרכז השכלי אין.
שנית, תשקול איך רגשות שליליים ומחשבות שליליות, קנאות, זדוניות ורשעות, מניעים חשודים ומשונים שהם לא נעימים, שנאות, תרעומת וכעס וטינה, קדרות ועצבות ושעמום וכל השאר, לוקחים ממכם עוד כוח.  ל מ ה ? כי הן פעולות נפשיות אשר שייכות לפסיכולוגיה שלכם.
כאשר אתם בוחנים וסוקרים ושוקלים מחדש את הרעיון הזה ברמה מסוימת של מודעות
(אשר היא חופשית לכולם להשיג דרך העבודה הזאת) תהיה לכם סיבה נוספת לא לבזבז את החיים הפנימיים שלכם, אשר תלויים בקיום של כוחות נפשיים בתוככם, על תרגולים חסרי תועלת.
האנרגיה-הנפשית אשר אתם מבזבזים בפעילויות כאלו – כגון תמיד לרחם על עצמכם ותמיד לקנא,
תמיד להגיד כי אתם לא טובים בחשיבה, או לא טובים באיזשהו דבר אשר אפילו לא ניסיתם אף פעם לעשות, או להגיד כי אתם לא אוהבים ולא סובלים את כולם (חוץ מן העצמי היקר והאהוב שלכם הידוע לשמצה והמגונה שלכם – ואשר בעובדה כל דבר אשר העבודה מלמדת אתכם זה להימנע ממנו, ולהיאבק איתו, ולא להזדהות איתו – אני אומר כי הפעולות הנפשיות חסרות התועלת האלו, ההוצאות והבזבוז חסר התועלת של אנרגיה-נפשית, יכו אתכם בהיותכם לא רק מטרד יומיומי אלא אבל סימן של חוסר היכולת להבין את עצמכם יותר באוביקטיביות ולא להזדהות עם התגובות האופייניות שלכם ואשר זאת היא כל המטרה של העבודה.
תזכרו כי כל ההוצאות והבזבוז חסר התועלת הנפשית הזאת היא לא אבודה ולא הולכת לאיבוד במערכת האקונומית הסגורה הזאת אשר נקראת 'יקום', אלא היא  בשימוש למטרה אחרת (וזה דרך אגב, לא לתועלתך). אבל,
כאשר אתה מבין ותופש כי אתה מבזבז את האנרגיות-הנפשיות המוגבלות שלכם כל החיים שלכם על דברים כאלו כמו הזדהות, שקילה-פנימית, לעשות חשבונות נגד אחרים, להיות נגטיבי, כמעט עם כולם ועם כל מי שאתה פוגש, הצדקה עצמית (או, הו. כן. אני תמיד צודק) שנאה, לסלוד מכולם ולא לסבול אף אחד וכל דבר בתור הרגל, לשפוט ולהעביר ביקורת על כולם מלבד על עצמך, להיות מתנשא ועליון (במיוחד מבלי שאתה יודע את זה) לייחס ולשייך לעצמך דברים כגון אהבה, ואשר לזה אין כל קשר אליך.

עמוד 1149
כגון אהבה, אשר אין לזה כל קשר אליך ואתה לא יכול לפקד עליה, וכול השאר של מה שהעבודה אומרת לך להתבונן בו כל יום – אז אם אתה תבזבז את החומר והנשמה עצמה של עצמך, אשר יכולים להוביל אותך לעצמי-האמתי שלך, בכאלו פעילויות חסרות תועלת נרחבות ולבטח נפוצות ושכיחות שכאלו אשר בהם אתה תראה את מה שלמדת כאן ומה היא המשמעות של ה 'חבל' הזה במשל של העבודה, החבל אשר אותו אתה יכול לתפוס.
כי להתחיל לראות את המשמעות של הלימודים העדינים ממש של העבודה, ואת החבל הזה, זה כפי שנאמר, ההתחלה של הבנה נוספת ואחרת של החיים שלך עצמך.
                                     בית אמוול הגדול ( 10.4.1948 ) רעיון-עבודה
                                                      מזון של רשמים
העבודה מלמדת אותנו כי המכונה האנושית מכניסה פנימה שלושה-3 מזונות : 
1) מזון רגיל    2) אוויר    3) רשמים.
משלושת המזונות האלו המכונה מייצרת את האנרגיות השונות למרכזים השונים כדי לאפשר למכונה לעבוד.
לפיכך, האדם יכול להיות חולה מתוך חוסר כול אחד משלושת-3 המזונות האלו.
בלי מזון רגיל הוא יוכל לחיות אולי במשך כמה שבועות. בלי הזנת אוויר הוא יוכל לחיות אולי למשך כמה דקות. והעבודה אומרת כי בלי הזנה של רשמים האדם לא יוכל לחיות רגע.
                                                     פ ר ש נ ו ת
אנחנו נדבר כאן רק על המזון של רשמים. בשניהם – כאשר ישנים וכשמתעוררים באופן הרגיל, האדם מקבל 
'ר ש מ י ם' . כאשר לדוגמא האדם ישן במיטתו, מגיעים מן הגוף שלו הרבה רשמים, אם זה חם או קר, כואב או נוח, מן השרירים אשר עוזרים לנשימה, דפיקות לב וכד'. 
אם כל הרשמים היו נקטעים האדם היה מת מיד. 
עכשיו, הבה ניקח אנשים שהם מאוהבים והם לא שמעו מן האהוב או האהובה שלהם. נגיד כי הם מתחילים לערוג ולהתגעגע ולהשתוקק לראות את אהובם, אז הם יתחילו לקמול ולנבול ויתחילו לחלות.
הבה נגיד כי לוקחים אותם לבית החולים. הרופאים רושמים להם מזון ומשקה מזינים יותר. או שהם ממליצים על שינוי של אוויר וכד'. ועדיין, הפציאנט החולה המסכן לבטח נשאר חולה, חלש והרוס, אומלל ומסכן.
יין פורט פעם בשעה לא עוזר. 
ואז, לפתע מגיע מברק בו כתוב : "אהובך עדיין בחיים וכבר מחר יגיע אליך". האם אתם לא חושבים כי האיש הזה נהיה פתאום ממש שונה ?  כן. כמובן. ומה היא הסיבה ? מה הנו המזון ה'מוזר' הזה אשר עושה את השינוי כל כך מהיר ? המזון ה'מוזר' הזה הנו ה 'מזון של ר ש מ י ם'. ואיך המזון הזה ניתן ומסופק ? על-ידי המברק עם החדשות הנהדרות.

עמוד 1150
לפני זמן רב כאשר אני ביחד עם אחרים נלחמנו על ההכרה של הגורם הפסיכולוגי ברפואה, השתמשתי לפעמים בתיאור או אילוסטרציה מן הסוג אשר כתבתי למעלה, אבל זה התקבל בצורה קשה ומאוד בכבדות על-ידי הרופאים, הדוקטורים של הימים ההם. יש לי ספק מועט אם הם היו רוצים כי תהיה להם חתיכת הנייר עליה נכתבו המילים הנפלאות כדי לעשות אנליזה למרכיבים הכימיים של זה, וכך גם למצוא גורם פיזי לטרנספורמציה של הפציאנט. אני בטוח כי חלק מהם, על-ידי כך שהם שולחים מברקים דומים לפציאנטים לא מאוהבים, לא מקבלים שום תוצאות כלשהן, והם יגידו כי זה היה ברור כי המברקים הם חסרי כל ערך רפואי. ובכן. זה היה המצב החשוך בשני העשורים הראשונים של המאה הזאת – המאה ה-20.
כאשר הקרב והמאבק על הגורם הפסיכולוגי במחלות רק התחיל ונערך. 
ואז הגיע ה 'הלם קרב' – למעשה אנשי רפואה ממש מכובדים ובכירים, חיפשו בתוך הדם איזשהן טסיות דם בלתי רגילות, או איזה גוף זר כדי להסביר למה האדם הזה נשבר, לגביי אלו אשר היו בתעלות ובחפירות במשך חודשים (בתעלות המבוצרות בזמן המלחמה) רבים תחת הפגזה כבדה ופצצות מרגמה והם חלו בגזזת. כן, כי הגורם הפסיכולוגי בכלל לא היה מוכר או ברור.
עכשיו, אם המזון של הרשמים שלכם הוא לא שום דבר מלבד אימה וזוועות יומיומיות, אז זה יהיה 
"מזון רע מאוד" וזה ייעשה אותך חולה. ממש בדיוק כמו אוויר רע או מזון חסר וויטמינים אשר ייעשו אותך חולה – וזה ייעשה לך 'צפדינה' (מחלה הנובעת ממחסור חמור בוויטמין – C ) וכד'.
לעתים קרובות אני חושב כי הטווח השלם של מחלות פיזיות בגלל חוסר וויטמינים כמו למשל 'צפדינה' ואחרות, יכול להיות מיוצג מחדש במישור המנטאלי על-ידי אי-התאמה.
אדם צר ובעל דעות קדומות, אדם מרושע וקנאי ונגטיבי, לדוגמא יכניס פנימה רשמים שליליים ולפיכך יהיה חולה ממש על-פי הרמה הזאת. היכן שאדם נדיב ויותר רחב אופקים לא יהיה כך.
אנחנו משלמים על כל גישה שגויה, ועל כל דבר אשר עליו אנחנו לא סולחים, על כל דבר אשר לגביו אנחנו משקרים לעצמנו ועל כל מצב נגטיבי שלילי.
עכשיו, הבה נדבר על להבחין ולהתבונן – בהשפעות של רשמים – לגבי מה המשמעות של המושג של העבודה – 'מזון של רשמים' ומה זה אומר באופן מעשי.
תיקח את עצמך. אתה שומע כי הסוס אשר בו תמכת ניצח. או אתם שומעים כי הוא הפסיד. זאת היא דוגמא אחת ל 'מזון של רשמים'. ועדיין, אנשים אומרים לי מדי פעם כי הם לא מבינים מה היא המשמעות של 'מזון של רשמים'. הם מבינים מזון ומשקה רגילים אבל הם די מפקפקים כאשר האחד מדבר על זה ש, ה 'אוויר זה מזון. (והם אומרים דברים כגון : "איך זה יכול להיות דוקטור ? וגם למה ? הרי אתה בכלל לא יכול לראות את זה") והם מתייחסים לכך שרשמים הם 'מזון' בתור שטות גמורה ומוחלטת.
עכשיו, נגיד כי מבקשים מימך לסעוד עם מישהו, ואת כבר חשה רעבה. נגיד כי המנה הראשונה היא 'גריל מעורב אמתי' מבושל היטב. אבל, המרתף האופנתי אשר בו אתם סועדים מחומם על-ידי תנור פחם דולף. אז את מקבלת כאב ראש, כי המזון של האוויר הנו רע. ובכן את נאבקת עם זה. ואז, האדם אשר איתו את סועדת אומר כי הלבוש שלך, כלומר השמלה הזאת לא מתאימה לך ואת נראית נורא בתוכה.
עכשיו, במקרה הזה המזון הממשי (מימן-768) הנו מצוין. המזון של האוויר (מימן-192) מזוהם עם דו-תחמוצת הפחמן ולפיכך הוא רעיל. ולבסוף, המזון של רשמים – כלומר, "את נראית נורא ואיום" גם הוא לא בדיוק 'טוב מאוד'. ולפיכך אני מפחד כי בערב הזה את לא הולכת ליהנות.

עמוד 1151
אני חושב כי ארוחה מבושלת בצורה גרועה באוויר טוב כאשר את מוקפת או הנך מוקף במלווים מקסימים תהיה מועדפת בצורה אינסופית. כן, אבל אנחנו לא מבחינים בכול זה. אנחנו עיוורים לזה. יש את המשל :
"יותר טובה ארוחה של עשבים היכן שנמצאת האהבה מאשר עגל רך ברוטב שנאה קשה". 
מה הסוד הגלוי ? יותר טוב לאכול ארוחה זעומה ומצומצמת עם מזון טוב של רשמים מאשר משתה עם רגשות שליליים.
עכשיו, בהכניסנו פנימה רשמים, זה הכרחי ונחוץ מאוחר יותר בעבודה להבין ולתפוש כי כל הרשמים הם פנימיים באיזשהו אופן אפילו כאשר אנחנו רואים מחוץ לנו אדם נוסף אחר.
הבה נגיד כי האדם רואה את אהובתו עם זרועות מלאות וורדים כאשר היא מתקדמת לעברו מעבר לדשא המואר והוא מקבל רשמים חזקים מאוד והלב שלו מתרחב ומתכווץ או מה שהוא לא עושה.
תשקלו את זה לרגע, המראה של אהובתו זה הנו רושם אשר נכנס על-ידי קרני האור לתוך העיניים שלו בתור דמות. דמות זאת היא כמו במצלמה, נופלת הפוכה על פלטת-הצילום הרגישה שלו או על ה'רטינה-רשתית העין', ואז בכלל האהובה שלו הפוכה. אז הדמות ההפוכה שלה מתקבלת על-ידי בערך 7-שבע מיליון נקודות עצב רגישות לאור אשר מאחדות ומחברות ושולחות למעלה דרך מיליון עצבים נפרדים את דמות אהובתו היקרה למוח. בדרך הדמות האהובה הזאת, אשר בהתחלה היא הפוכה ואז מפוצלת למיליון דחפי עצב נפרדים, והיא מחולקת בכזאת דרך-בה חלק אחד של המוח השמאלי באחורי הראש מקבל 1/2-חצי אחד שלה והמוח הימני מקבל את החצי השני, וזה כאשר מתאים את זה בצורה גסה מאוד, וכול אחד מהם מגרה מיליונים של תאים נוספים. כאשר המכשיר המורכב המסובך המייחס ומשייך אותנו לאהוב ולאהובה ולוורדים, תופשים את זה רק מעט, אז אנחנו מבינים ותופשים כי העולם החיצוני של האובייקטים והחפצים נראה כפי שאנחנו רואים אותו בתור התוצאה של מנגנון מכאני של תאי עצב פנימיים.
ועדיין, זה נראה כל כך קרוב, כל כך ניתן לחיבוק. ניתן לאמץ את זה אל ליבך. 
אבל, זה באמת מאוד רחוק ולפיכך זה בלתי אפשרי להגיע לתוך המגע המידי הזה עם זה אשר כולנו מצפים לו ויש לנו אליו תשוקות וציפיות.
אבל, אם אתה מתחיל 'להבין' את אהובתך והיא אותך, דרך הלימוד של השפה המשותפת כמו העבודה, אז אתם הרבה יותר קרובים אחד לשני מבחינה פסיכולוגית מאשר מבחינה פיזית.
באמת האם זה לא מצחיק ..... כי האיש הנחמד הזה על-ידי פעולת הצעת הנישואין, מציע נישואין לאיזה ההפוכה ולהיפך ? 'ענין מופלא ונבון' זה כל מה שהאחד יכול להגיד – אבל זה גורם לאחד לחשוב ולהרהר הרבה לגביי הרעיון העתיק כי באיזושהי דרך העולם החיצוני הנו איזשהו סוג של אשליה.
                                   *                                  *                               *
בזמן הנוכחי הזה, אנשים לא מושפעים בהכרח רק באופן פוגע ומזיק על-ידי כמויות מוגבלות של מזון רגיל, אלא גם על-ידי החוסר של מזון נכון של רשמים. וכמו כן כהות-רגשית ועמימות, חד-גוניות וחוסר עניין, מונוטוניות, וחוסר רשמים מרושע. 
אתם חייבים אז להבין כי האדם יכול להיות חולה בגלל החוסר של המזון החשוב מכולם – המזון של רשמים. 
תתייחסו ותשקלו אז  את ההבדל בין עולם חד-גוני וחסר עניין של אחידות לבין העולם של צבעים וגוונים שונים. איזה עולם אתם חושבים ייתן לכם יותר מזון של רשמים ? איזה עולם יהיה 'מבחינה פסיכולוגית' האחד הנכון ? זה לבטח לא יהיה האחד הנכון אם הכול מופחד לרמה הכללית ההמונית הרגילה.
כך ש, כל הבדלים לא יהיו קיימים. 
האדם לא מקבל רשמים עשירים מדברים אשר הם דומים ואותו דבר אלא מדברים אשר יש ביניהם הבדלים. 

עמוד 1152
זה מביא אותנו לשאלה לגבי קבלה של רשמים. 
איך אנחנו מקבלים רשמים מבחוץ – או במקום זה, על מה נופלים הרשמים האלו ?
הם נופלים על אסוציאציות וכתוצאה מכך, החיים נוטים כי תהיה להם את אותה ההשפעה יום אחר יום
את אותו האפקט יום אחר יום.
הרשמים הם כמובן לא ממש בדיוק אותו דבר. אלא זאת היא ה-קבלה שלנו אותם אשר היא אותו דבר.
גורדייף נשאל פעם : " מה קורה כאשר הרשמים נופלים על מהות ?" וגורדייף ענה : 
"הכול הופך להיות ססגוני, חד ובהיר, צבעוני ועשיר וחי ושופע – Vivid ". 
עכשיו, כפי שאנחנו, רשמים נופלים על מנגנון מכונות מכאני של אסוציאציות אשר מחלקות ומפיצות את הרשמים למרכזים השונים באופן מכאני.
כלומר, רשמים מייצרים אפקט והשפעה הרגלית מכאנית, ולא משיגים את החיות והויטאליות הססגונית העשירה השופעת אשר הם אמורים. 
אז אנחנו צריכים לשנות את האסוציאציות שלנו, וזה מתחיל על-ידי כך שאנחנו מבינים ותופשים, אם נגיד את זה בקצרה, את הכול וכל דבר אשר אותו העבודה מלמדת אותנו להבין ולתפוש על-ידי אמצעים 
על התבוננות-עצמית ואי-הזדהות. 
לדוגמא, ההבנה והתפישה אשר מופיעות ומתחוורות כאשר האחד הנו מכאני מחלישות אסוציאציות המבוססות בדעה במבט כי האחד הנו מודע במלאות.
כאשר רואים את הדברים מנקודת המבט של העבודה זה משנה את האסוציאציות המכאניות.
זה בתוכו מגדיל את הקבלה של מזון הרשמים. אם אנחנו ממשיכים לחשוב בדרך הישנה אז אנחנו לא נהיה מסוגלים לשחרר ולהרפות את האסוציאציות המכאניות. 
אתה לא יכול להגיע להרגשה חדשה של עצמך אם אתה מתמיד ומתעקש על החשיבה הישנה והעתיקה שלך.
כתבי הבשורה הנוצרית מלמדים כי 'מתנויה' – שינוי של תודעה Mind או 'חשיבה חדשה' היא נקודת ההתחלה לשינוי של עצמך.
אסוציאציות הן חלק מאיתנו אבל אנחנו לא מבחינים בהן.
הן פועלות עוד לפני שאנחנו יכולים לראות אותן פועלות.
אבל, עם ניסיון בהתבוננות עצמית אנחנו יכולים להבחין בשניהם – ברשמים אשר נכנסים ובאסוציאציות אשר הרשמים הולכים לשלח.
לבסוף, אנחנו יכולים למנוע מהם לעשות את זה, וזה הנו שלב טוב מאוד להגיע אליו בעבודה, ושוב בעל ערך בלתי ניתן למדידה והערכה.  בין דברים אחרים, זה מאפשר לאחד לראות באופן פרקטי מעשי – ולא לחשוב באופן תיאורטי – כי העולם החיצוני מגיע אלינו כביכול רק דרך מאסה של עדשות מעוותות ואנחנו לא באמת רואים אחד את השני אלא אבל רק את הרעיונות שלנו על אנשים ואת האסוציאציות שלנו איתם, ואשר איתם אנחנו מזדהים.
זה למה ומדוע, כאשר אנשים לא מתנהגים כפי שאנחנו מצפים אז אנחנו מתוסכלים ומבואסים והפוכים.
הם לא מתאימים לאסוציאציות אשר יש לנו עליהם ועל עצמנו.
וזאת הסיבה למה אנשים שמים אחד את השני בכלא
זה הכרחי לשחרר ולהרפות ולהתיר את האסוציאציות האלו.

עמוד 1153
                                  בית אמוול  17.4.1948 רעיון-עבודה
                                             שפה אוניברסאלית
במקרה אחד גורדייף אמר : "בכדי ובמטרה להבין אחד את השני אנחנו חייבים ללימוד שפה משותפת".
אדון אוספנסקי אמר : " כאשר אנשים לומדים את העבודה הזאת אז הם מתחילים ללמוד שפה משותפת, ובעשותם כך הם יכולים להתחיל להבין אחד את השני".
נאמר גם על-ידי גורדייף : "יש שפה אוניברסלית, אשר באמצעותה כל האנשים בעולם יכולים לשוחח אחד עם השני." ועוד נאמר על-ידי גורדייף : "אמנות מודעת בנפרד ובנבדל מן האמנות הסוביקטיבית היא דוגמא לשפה אוניברסאלית".

                                                פ ר ש נ ו ת
אתחיל על-ידי להגיד, כי אם אנשים מדברים את אותה השפה מילולית – נגיד אנגלית הם יכולים להבין אחד את השני על-ידי כך שהם יודעים את אותן המילים. 
אבל, למילים יש משמעות של הרבה דברים. למשל השימוש במילה כמו 'אהבה' נראה כמו אמצעים פשוטים כדי להבין אחד את השני. אבל, לכול אדם יש רעיונות שונים לחלוטין אשר מחוברים למילה – 'אהבה' – לדוגמא, 'אני אוהבת שוקולד' או 'אני אוהב כסף' 'או אני אוהבת את הכלב שלי' או 'אני אוהבת את מעיל המינק שלי' או 'אני אוהבת אמבטיה חמה'.
אמנם האחד יכול במצב רוח סטירי, להוסיף כאן מילה : 'וגם כן, אני אוהב אותך'.
על-ידי שימוש במילים בדרך הזאת, רק בתור מילים, מבלי איזשהם 'רעיונות' אמתיים מאחוריהם, זה מגיעה לבבל-בלבול הלשונות – בלבול של רק מילים וסלוגנים או קלישאות אשר שייכים לחשיבה אסוציאטיבית.
זה כמו להסביר אדם על-ידי להגיד כי הוא נוצרי. כן. אבל, האם אתם מתכוונים להגיד כי הוא נוצרי כמו
אדם מספר-1, אדם מספר-2, או אדם מספר-3 ? או שוב, האם הוא נוצרי כמו אדם מספר-4, אדם מספר-5
אדם מספר-6, או אדם מספר-7 ? בכול מקרה המילה 'נוצרי' יהיה לה שימוש שונה של משמעות ומשמעותה תהיה ממש שונה.   ל מ ה ? בגלל הרעיונות אשר מחוברים וקשורים למילה הממשית – 'נוצרי'.
יש שבעה-7 סוגים שונים של נוצרים, לכול אחד מהם יש רעיונות ומושגים שונים לגבי נצרות.
האחד יכול כי יהיו לו 'רעיונות' עשירים יותר או עלובים יותר מאחורי המילים אשר משתמשים בהם,
לפי ובהתאם לרמת ההבנה של האחד.
עכשיו, אם אתם מגיעים לחשוב על זה, כל ניסיון אשר מוביל לאיזשהו מקום חדש הנו כאשר יש לך ניסיון
אשר הוא כל כך טוב או הרבה יותר טוב מאיזה שהוא דבר קודם עד כי זה גורם ל- מה שחשבת כי הוא טוב שזה ייראה גולמי וגס.
המשמעות הגדולה יותר סופגת  את הפחותה יותר : וזה דרך אגב הפתרון של הפיתוי וזה הדבר היחיד אשר יכול לרפא ולטפל ולהחלים  אותך – כלומר, מגע עם רעיונות גדולים יותר, אשר עושים את המשמעויות הקטנות פחות מהפנטות.
כאן אני מזכיר לכם היכן אתם בתוך ההוויה הקטנה.
העבודה היא כדי לבנות לתוכנו סדרה שלמה של רעיונות חדשים אשר משולבים ביניהם – עם יחסי ביניים ממקור אחר, ואשר הם גדולים יותר מאיתנו עצמנו.
אשר איתם מחוברות ומקושרות מילים מיוחדות, ואשר בעזרתן ובאמצעותן אפשר וניתן לבוא איתם (עם הרעיונות) לבוא איתם במגע באופן קסום.
אין אף מילה אשר משתמשים בה במערכת הזאת אשר לא מתייחסת לרעיון מובחן ומובדל עם עוצמה עצומה של משמעות.

עמוד 1154
כאשר בניתם לתוככם את הרעיונות של העבודה בתור אורגניזם מקבל – לא באדם של 'משרת החיים החיצוני' שלך, דרך מחשבה חיצונית שטחית, אלא אבל באדם המהותי החיוני האמתי הפנימי שלך,
דרך לראות ולהרגיש את האמת שלהם באופן פרטי, במיוחד ברגעים הכי בודדים שלך – אז הרעיון מאחורי המילים שלך יהיה דומה לרעיונות מאחורי המילים של אדם אחר בעבודה אשר מבין את העבודה הזאת כמו שאתה מבין.  אז יש לכם שפה משותפת.
וזה מראה לכם מי הוא השכן שלכם באופן האזוטרי. 'זה הכרחי ונחוץ לאהוב את השכן שלכם' – לא מתוך יחסים מכאניים אלא מתוך יחסים מודעים. וכך אתם יכולים להתחיל להבין אחד את השני – התנסות וניסיון מאוד בלתי רגיל. 
אז כל דבר והכול הופך להיות שונה ממש בהתייחס ליחסים עם אחרים.  לכולכם יש את האמצעים – מה אתם עושים איתם – כלומר, בנפרד מן האימפקט- מן הרושם וההשפעה המכאנית שלכם אחד עם השני, 
אשר בהם האחד חייב להתבונן ? 
עכשיו, הדחיסות של המשמעות של המילה תלויה בסקאלה ובאיכות של הרעיונות אשר מאחוריה.
מילה היא לא שום דבר בפני עצמו. החשיבות שלה היא בגלל שטף הזרימה של המשמעות אשר היא מוליכה. 
המילים בהם משתמשים בצורה הנפוצה ביותר כגון 'אני' או 'אתם' – מה הן אומרות ומה היא המשמעות שלהם ?
לכן הדחיסות של המשמעות במילים תלויה ברעיונות של המחשבות אשר מאחוריהן. 
כאשר אני מהרהר משקף, הוגה וחושב על המילה המסוכנת ביותר הזאת 'אני' אשר שלטה עד עכשיו בחיים שלי בכל סיטואציה, אני מתחיל לראות מה היא המשמעות של העבודה, איזה 'אני' ?
מלמדים אותנו כי יש 'שפה אוניברסאלית' ומלמדים אותנו בעבודה כי אף אחד לא יכול להבין את האחר, אלא אם כן הם לומדים שפה משותפת. 
בהתייחס לשני, המילה 'אני' היא לא תקפה ולא ברת תוקף. שימו לב והבחינו כי 'שפה משותפת' חייבת להוביל למעלה ל-'שפה אוניברסאלית' – אשר בה אולי לא קיימת אף מילה כזאת כמו 'אני'.
הבה נשתמש כאן בשני רעיונות עבודה. 
1) המשמעות של חשיבה יחסית
2) חוק האוקטאבות
בהתייחס ל-1) . כלומר, חשיבה יחסית – העבודה מלמדת כי אנחנו חייבים ללמוד מה היא המשמעות של חשיבה יחסית ותמיד לחשוב בצורה יחסית. לדוגמא, המילה 'אני' היא מילה יחסית. פירוש בקצרה :
האדם לוקח את עצמו בתור "אני".  עכשיו, 'אני' לא יכול להבין את כדור הארץ כאשר לדוגמא הוא נלקח בתור 'עצמו'. כי ה הנו חלק של משהו אחר. אלא אם כן ה נהיה ניתן להבנה כי זה הנו חלק ממערכת השמש, אז אף אחד לא יבין אותו בצורה הנכונה. 
עכשיו בתורו, זה חייב להיות נתפש ומובן כי השמש שלנו או מערכת השמש היא חלק קטן מאוד מכול הגלקסיה אשר אנחנו רואים אותה כמו משתרעת כדיסק של אור מעבר לרקיעים.
אם אני לוקח או תופש את כדור הארץ בתור 'עצמו' אז אני לא חושב בצורה יחסית וכמו כן אני לא יכול לקחת את עצמי בתור 'עצמי' כי אני חלק ממשהו. 
ובנוסף, הגלקסיה או שביל החלב אשר בה  השמש שלנו והפלנטות הן רק נקודה, זאת גלקסיה אחת מתוך מיליונים של גלקסיות עצומות אחרות או 'איי כוכבים' – 'צבירי כוכבים', עם שמשות דומות ופלנטות דומות, עשרות אלפים על גבי עשרות אלפים.
עכשיו, למה אדם לא יכול 'להבין' את כדור הארץ נכון על-ידי כך שהוא לוקח אותו רק בתור 'עצמו' ולא בתור חלק קטן מן השלם, אשר בתורו הנו חלק מתוך שלם גדול עוד יותר וכן הלאה ? 
תשקלו את השאלה הזאת מאוחר יותר בדיונים שלכם.
אם אני לוקח את כדור הארץ בתור דבר בפני עצמו, אשר מבודד מכול דבר אחר ולפיכך הנו עצמאי, אז ני אתן ללימוד שלי על כדור הארץ ערך אשר לו שייך לו. 
אם אני במיוחד מאמין כי כדור קטנטן זה הוא הפלנטה החשובה היחידה ביקום הבלתי ניתן למדידה של שמשות וגלקסיות (האם אני לא מכיל על כדור הארץ את הדבר הזה אשר נקרא 'אני' )

עמוד 1155
אז החשיבה שלי היא עם מטען עודף נוסף באגוצנטריות המעוורת באמת שלי עצמי.
משהו, היכן שהוא, יהיה כולו טעות ושגיאה במסקנות שלי.
עכשיו, אסטרונום מדעי יוביל אתכם החוצה בלילה לראות את הכוכבים עם טלסקופ, והנה שום דבר לא קורה, אבל, לפעמים כאשר מסתכלים על הכוכבים ברגע בו אתם 'לא מתכוונים לעשות את זה' אז אתם מקבלים רגש מוזר – מזון חדש של רשמים.
האחד יכול לתאר כזה רגש כמו מעבר לרגשות-עצמיים. הרגש הוא עקבות של רגש אמתי ואין לו שום קשר עם הרגש-העצמי של האישיות-המזויפת. 
אני אומר כי רגש מוזר זה, הנו רגש – אמתי, וכול הרגשות ה 'אמתיים' הינם קוגניטיביים וממוססים את הרגשות הביתיים הקטנים שלהם. חלק מן הרגשות מעוורים אותנו ואחרים פותחים אותנו. 
רגשות אמתיים תמיד מלמדים אתכם משהו – לא ב 'מילים' אלא אבל ב 'רעיונות', אשר נתפשים רגשית. 
אנחנו לא מקבלים ידע רק דרך השכל או האינטלקט, והבחינו כי כל מרכז תופס קרניים של משמעות 
מן האזורים והממלכה של הרעיונות, בדרכו שלו עצמו, כי לכול מרכז יש צד שכלי, צד רגשי וצד תנועתי,
והרבה תת-מחלקות חשובות אשר מסוגלות להבין במהירות וניתנות לקליטה ולקבלה של רעיונות חדשים.
האחד יכול 'לתפוש רעיון', ולפיכך, בדרכים רבות ושונות, בתור הוגה, חושב וצייר, משורר, מוזיקאי, נגר, מהנדס, פסל, איש תיאטרון, ארכיטקט, להטוטן-ג'גלר, איש עסקים, פנטי קיצוני, אשתו של, או עקרת בית, אם או אב, או בפשטות בתור אדם בתוך כובע צילינדר.
עכשיו, אנחנו מוזנים על-ידי רעיונות בצד של המזון של רשמים, אבל יש להם מקורות שונים.
ישנם רעיונות נצחיים, אשר מזינים אתכם תמיד בזמן, ויש רעיונות אשר נעשו על-ידי האדם
והם אופנות של זמן. 
הרעיונות הנצחיים נקראים בעבודה 'השפעות –C ' והם מגיעים מן המעגל המודע של האנושות.
הרעיונות אשר נעשו בידי אדם – אלו הם הרעיונות וההשפעות אשר נוצרו על-ידי החיים – כגון הגרלת טוטו ולוטו והם נקראים 'השפעות – A'. רעיונות אשר פועלים עלינו בתור השפעות וכפי שזה נקרא בימינו 'אידיאולוגיה' אשר עוקבים אחריה כמו למשל הרעיונות של חופש, שוויון וכד'. 
הבה ניקח את הרעיון כי האחד יכול להיות חופשי ממש כפי שזה.  כולם יכולים להיות חופשיים.
א י ך  ? 
העבודה אומרת כי תחת 48 מסדרים של חוקים אנחנו נשארים ישנים. מאחר ואפילו ישוע לא היה לגמרי חופשי כי הוא היה צריך לציית, אז האחד יכול לתהות מה היא ה 'איכות' של הרעיון הזה, מה היא האידיאולוגיה הזאת בה האחד יכול להיות חופשי.
האם יש מאחורי זה רעיונות אמתיים ?  מה היא הרמה של זה ?  
מהיכן זה נובע, נוצר וצומח ומתהווה בקרן הבריאה, 
אשר היא הסקאלה של ההוויה המובילה למעלה להוויה המוחלטת ?  
אנחנו יכולים להבין מעט מה היא המשמעות של חופש יחסי בעבודה – כלומר, איך אנחנו יכולים להגיע להיות מתחת להשפעות הגבוהות יותר רק על-ידי שנעבוד עם ועל עצמנו. תימנעו מרגשות שליליים ותגיעו להיות מתחת להשפעות חדשות. זה ברור. אבל, אז אנחנו בעבודה משתמשים במילה חופש בקשר לרעיון של דחיסות גדולה של משמעות אשר יש לו את כל הקרן מאחוריו.
אלו הן השפעות – C – אשר יורדות מתוך התודעה – Mind הגדולה יותר – מעל הרמה שלנו.
זה לא הרעיונות על חופש אשר נעשו בידי האדם – כאילו האדם, אשר לא יכול לעשות חלק פשוט וקטנטן מן המוח או מן הגוף שלו, יכול להית חופשי בהיגיון הבריא הפשוט. זאת היא וולגריות מוחלטת.
האם אתה יכול להיות חופשי כאשר אתה לא מבין אפילו במעט כיצד אתה עשוי ובנוי ? 
ועדיין, כפי שאתם יודעים, המילה 'חופש' ברחה מן השליטה של הרעיונות האזוטריים האמתיים אשר מאחוריה ואפשר כביכול להגיד כי היא איבדה את המקור שלה ואת הוריה והיא משוטטת בעולם סביב בתור סכנה נפוצה.  כן.  סכנה.

 

עמוד 1156
כי כאשר מילה משתחררת מן הקשר וההקשר הנכונים של הרעיונות שלה אז היא הופכת להיות סכנה לכול אדם לא מלומד או לא מחונך, וחסר מצפון וחסר עקרונות. זאת היא מילה אשר נפרדה מן המשמעות האמתית שלה, ממש בדיוק כמו המילה 'אהבה' אשר עליה דיברנו קודם, אז אנחנו ממלמלים ומלעגים ומקשקשים מילים בלי משמעות, ובעובדה, עושים מלחמות בגלל המילים האלו, אשר ברחו מן הקשר הנכון שלהם עם הרעיונות – אידיאות.
למרות זאת, ככול שאנחנו מתבגרים במעמד בעבודה, אנחנו מתחילים לחשוב על המשמעות של המילים אשר אותן אנחנו כל כך בקלות ובצורה כל כך מכאנית משליכים וצועקים ומטיחים אחד בשני.
אז כדי לחשוב בצורה יחסית-רלטיבית, אתם חייבים לתפוש – כלומר, לתפוש במודע דרך לראות את האמת של זה – כי אנחנו כולנו חלק מן השלם, ואלא אם כן אנחנו משהו לגביי השלם, הרעיונות שלנו על עצמנו הם כולם לגמרי שגויים. 
אני אתן לכם את התרגיל הזה בחשיבה. תתחילו על-ידי כך שאתם מנסים לחשוב – וכאן אני מתכוון 'לחשוב' ולא לרוץ עם המטאטא ולזרום עם הזרם – "Mil Race" – (זרם המים המפעיל תחנות רוח) ולא לרוץ עם הזרם או לזרום עם המרוץ הטוחן, עם הזרם של החשיבה האסוציאטיבית אשר מוציא לריק ומדלדל ומתיש ומחסל אותך כל יום – להתחיל לחשוב קודם כל : 
"מה הנו מתוך עצמי, מה הנו מתוך אחרים, מה הנו ממשהו גדול יותר מאשר עצמי אשר נקרא בדרך כלל אלוהים ?" 
נגיד אתה אומר משהו. ובכן, קח את שני-2 הכוחות הראשונים בשלשה אשר ניתנת כאן.
האם מה שאתה אומר מתוך עצמך הוא רק מתוך עצמך ? כמובן שלא.
ותמשיך 'לחשוב' ככה – לבסוף תגיע למכונת המוח שלך.   האם אתה יצרת אותו והאם אתה יודע איזה שהוא דבר קטן ביותר לגביי איך זה עובד ? 
כזאת חשיבה אמתית מעוררת את 'המרכז הרגשי', כלומר, נותנת לך רגשות הכרתיים-קוגניטיביים אמתיים.
במקום זה הבה נגיד כי 'הרגשות' אשר אף פעם לא נשלחו לכביסה – הריח של הרגשות אשר הם 'מתוצרת בית או מתוצרת עצמית' ואשר בהם האחד מתגורר ודר בקלות ללא רעיונות חדשים והכוח שלהם.
העבודה היא בעובדה מכבסה.    בשביל מה ? 
ובכן, תנסו להתבונן במחשבות ובמצבים הרגשיים ההרגליים שלכם. 
האם אתם לא באמת רוצים לשטוף אותם – כמובן. וכאן מגיעים פנימה כל הסמלים שיש בכתבי הבשורה הנוצרית לגביי שטיפה – לשטוף את כל הגוף במים ולשטוף את הרגליים וכד'.
אני יכול להגיד כאן כי אני לא מתכוון להגיד כי אנשים אמורים לשלוח מיד את הבגדים הפיזיים שלהם למכבסה הפיזית, אלא שאנחנו מדברים כאן על בגדים פסיכולוגיים – כלומר, הרעיונות והגישות אשר אתה נוהג על-פיהם, כי הגוף הראשון הרוחני או הפסיכולוגי, אשר אותו אנחנו מחפשים לעשות, הנו מולבש ב :
' מה ש-כל אחד ממכם לוקח בתור אמת'. 
אנחנו צריכים לשטוף את התודעה – Mind כדי להשיג ביגוד טוב יותר.
כאן מגיעה 'מתנויה' בתור הצליל המוביל והעיקרון המרכזי של כתבי הבשורה הנוצרית ואשר משמעותה :
'שינוי של התודעה – Mind'. 
ובכן, זה כמו לשטוף את הישן בתור התחלה. 
אבל, האם זה לא בלתי רגיל כי אנשים אשר נמצאים בעבודה כבר זמן ארוך, עדיין מחזיקים ברשותם את אותן הגישות החרוטות ובלמי הזעזועים וכד'.   ל מ ה  ?
"כי אין להם 'בגדי חתונה' – כלומר, אין להם איזושהי תשוקה אמתית ואיחוד עם האמת של העבודה.
הם רק מדברים על זה – ולעתים קרובות מדברים על זה המון. ואז הם כולם חוזרים בחזרה לבתים שלהם.
כפי שזה נאמר בכתבי הבשורה הנוצרית – כלומר, הם חוזרים אל הבתים המנטאליים הישנים שלהם.
כלומר, הם לא שוטפים את עצמם עם האמת החדשה של העבודה אלא אבל נדבקים בחוזקה מבפנים בתוכם לאמת השתולה הנרכשת המכאנית שלהם.
וכך, כאשר הם שומעים את העבודה אז הם הולכים כל אחד בחזרה לבית שלו".  
עכשיו, אתן לכם תרגיל נוסף לגביי לחשוב בצורה יחסית. אתם מבינים ותופשים כי חשיבה יחסית תלויה בלראות היכן הדבר הוא הנו ביחס ל- מה הנו חלק ממנו. לפיכך אני מניח את זה לפניכם למחשבה ולדיון.

עמוד 1157
1) האם דת היא חלק אשר מתעניין ומעוניין בשלם ?
2) האם ההוויה השלמה מתעניינת ומעוניינת בחלק של צדקה או אהבה מודעת ?
3) האם חלק מעוניין ומתעניין רק בעצמו – אנוכיות ?
4) האם זה החלק אשר בהווייתו מתעניין ומעוניין רק בחלקים שלו – מדע ?

עכשיו אנחנו מגיעים בקצרה לאוקטאבות. כל האוקטאבות מתייחסות לגבוה ולנמוך על-ידי דרגות.
הבה ננסה להתחיל עם 'משמעות' ונבנה אוקטאבה יורדת מסוימת – בצורה ניסיונית לגמרי, ותזכרו כי זה
לגמרי פרשנות.
ד ו  - משמעות נצחית (בהתחלה היה ה 'לוגוס' או הייתה ה'משמעות')
ס י  - משמעות נצחית אינסופית הזורמת לתוך רעיונות נצחיים אינסופיים (כאן לא קיימת אף מחשבה)
ל ה – הרעיונות שלך על מחשבה ואשר יכולים להיות נכונים או שגויים.
ס ו ל- המחשבות שלך.
פ ה  - התשוקה שלך לדיבור .
מ י   - המילים שלך אשר נאמרות ומבוטאות באופן מילולי כדי להביע את הרעיונות והמחשבות שלך.

עכשיו, בהתייחס ללימוד כי יש שפה אוניברסאלית, אתם תראו כי ברמה – מ י, אתם תביעו את הרעיונות אשר מאחורי המחשבות שלכם בשפה הילידית המסוימת שלכם עצמכם – אנגלית, צרפתית וכד'.
אבל, אז אנשים שונים 'לא יבינו' – כפי שזה נקרא – אחד את השני, אם הם משתייכים למדינות שונות עם הבדלי 'שפה' או 'מילים שונות', אבל, אם יכולנו לדבר אל אדם אחר מרמה גבוהה יותר, אז הייתם מדברים מתוך הרעיונות בלי המילים.
ובכן, האם אתם לא רואים כי 'חייבת' להיות שפה אוניברסאלית ?
הרעיונות הם שם הרבה לפניכם וגם הרבה לפני שאתם אפילו מתחילים לדבר עליהם.
אתם לומדים שפה ספציפית של מילים וכך אתם לא יכולים להבין מישהו אחר אשר משתמש במילים אחרות – ותזכרו, אפילו אם אתם משתמשים באותן המילים, אתם 'לא' תבינו אחד את השני.
אבל, עם תוכלו על-ידי ריכוז פנימי עדין, להעביר לאחר רעיון בלי שתפתחו את הפה – אז אתם הייתם רואים כי האדם האחר, אם התודעה – Mind שלו פתוחה, יישמע אתכם מדברים אליו :
"כאילו במילים של השפה – שפת המילים שלו עצמו ?".
עכשיו, אני אמשיך עם הנושא הקשה הזה מאוחר יותר.
אבל, הבה אגיד כי כל קריאת מחשבות, ראייה בהירה וחכמת הנסתר – Clairvoyance  וכל קומוניקציה או תקשורת הנעשית ממרחק, או כל דבר אשר קשור למישהו אשר אומר משהו, כביכול בתוכך בלי שפה וזה לכאורה באופן קסום – כל זה עוסק עם "לדבר מן הרמה של הרעיונות".  וזה הנו דיבור שקט.
ועדיין זאת היא צורה של דיבור.  למרות שזאת היא לא ירידה לתוך מילים ממשיות.

עמוד 1158
אז אפילו עכשיו אתם יכולים להבין איך וכיצד על-ידי לימוד של שפה משותפת – כלומר, של רעיונות
- הרעיונות של העבודה – אנחנו יכולים למצוא תוצאות מעניינות ומסקרנות כביכול, אם אתם תופשים את מה שנאמר, זה בכלל לא מעורר סקרנות. אלא להיפך, צריך לצפות לזה.
אבל אני מדבר על אנשים אשר לקחו בסובלנו את הרעיונות של העבודה לתוך התודעה – Mind שלהם,
וסידרו וארגנו אותם ורצו באופן מקורי וחיוני ואמתי להתחתן איתם רק על-ידי עבודה עם ועל עצמם בדרך אשר צוינה על-ידי הרעיונות האלו.
אם אתם לא 'עושים' את האמת החדשה אשר מלמדים אתכם, אלא רק מדברים על זה בלי סוף, אז אתם חסרי תועלת לעבודה ולא תקבלו תוצאות.
העבודה עושה סלקציה ובוחרת את האנשים של הטווח הארוך.
כן. אבל תזכרו, כי לוקח שנים על גבי שנים להבין את זה.

אדון אוספנסקי אמר פעם : "אל תקשיבו למילים – תקשיבו למשמעות אשר מעבר למילים".

                          בית אמוול הגדול (24.4.1948 ) רעיון עבודה
                                                 ש ק ר נ ו ת
1) האדם משייך ומייחס לעצמו את מה שלא ברשותו.
2) שקרנות הורגת את המהות.

                                             פ ר ש נ ו ת
זה תמיד קשה  לעשות את זה מודע לעצמך, כי משהו הוא הנו אשמתך שלך עצמך.
אנחנו יכולים להגיד כי זה כך, לחלק מן האנשים יש סוג של דרך אוטומטית להגיד כי זה ככה.
אבל, אנחנו לא באמת מקבלים את זה.
בעבודה מלמדים אותנו כי אחד מן הדברים אשר בו אנחנו צריכים להתבונן ולהיאבק נגדו זאת היא
הצדקה-עצמית.
בפרשנות אשר נכתבה לפני איזה זמן בעבר, הצביעו על כך כלפיי חוץ, כי אם אנחנו מצדיקים את עצמנו אנחנו מונעים מן הדברים להיכנס אלינו הביתה – אנחנו מונעים מעצמנו להבין ולתפוש מה למעשה ממש עשינו או אמרנו. בדרך זאת אנחנו נמנעים מסבל מועיל. סבל מועיל משנה את ההוויה.
עכשיו, הצדקה-עצמית היא אחת מהרבה צורות של שקרנות אשר קורית בתוכנו בהמשכיות.
אתם חייבים לזכור כי רוב הזמן אנחנו משקרים בדרך זאת או אחרת – ובעובדה, בכול פעם בה אנחנו אומרים 'אני' כאילו היה לנו 'אני' קבוע.
שקרנות מצילה אותנו מן הסבל המועיל ומחליפה אותו לעתים מספיק קרובות בסבל חסר תועלת.
זאת היא סיבה אחת למה ומדוע העבודה אומרת כי שקרנות משיקה ופוגעת ואפילו הורגת את המהות.
אנחנו יכולים לפחות להבין איך וכיצד זה יכול למנוע איזושהי התפתחות של מהות, כי מהות יכולה לגדול רק דרך מה שהנו אמתי. מה שהוא אמת.
המהות לא יכולה לגדול דרך שקרים. רק אישיות-מזויפת יכולה.
מהות היא החלק הכי אמתי שלנו.
אישיות-מזויפת היא החלק הכי שקרי שלנו.

עמוד 1159
אם אתם מתבוננים בזה משך זמן ארוך מספיק – אם אתם בכלל יכולים – אז אתם יכולים לראות איך וכיצד זה משקר כל הזמן. ובעובדה, ' זה הנו שקר '.
זה הנו שקר אשר קשה מאוד להיפרד ממנו.
ועדיין, אם זה נשאר דומיננטי, אז המהות לא יכולה לגדול.  וזה בקצרה למה האחד עובד עם ועל עצמו.
לעבודה יש מטרה ברורה ומוגדרת. זה לא לגביי עצמך אשר הנך טוב ומה שלא תהיה המשמעות של זה.
" העבודה היא כדי לעשות את האישיות פסיבית ואת המהות אקטיבית ".
אל תשכחו את זה אף פעם ולעתים קרובות תהרהרו ותשקפו ותחשבו ותהגו בזה, כי זה אחד מן הרעיונות
'הגדולים' מאחורי העבודה, ואם הרעיונות של המחשבות שלך הם רעיונות אמתיים אז החשיבה שלך תוביל אותך להיכן שהוא.
גם הכוח ועוצמה הבלתי נדלים והאינסופיים החבויים הרדומים והסמויים בתוך הרעיונות יעזרו לך.
'רעיון' זה לגביי אישיות ומהות, אם אתה משקף וחושב ומהרהר והוגה בזה בזמנים שונים זה יכוון את החשיבה שלך לתוך העבודה השלמה וייראה לך דברים אשר אי אפשר להסביר אותם במילים בלי סתירות נראות – גלויות לעין.

עכשיו, שקרנו עושה בתוכך קשרים שגויים ולא נכונים. דמיינו מרכזיה של טלפונים עצומה עם מיליונים של כבלים אשר כולם מחוברים בצורה לא נכונה, ואז מישהו מגיע ומוציא את חייו על לחבר את הכבלים בצורה שונה.     מי זה המישהו הרע הזה ?
אבל, העבודה לא מדברת כאן על שקרנות רגילה, למרות כי גם זה נכנס פנימה.
אלא על הקטגוריה הזאת של שקרנות אשר שומרת במיוחד את האישיות אקטיבית ופעילה ואת המהות פסיבית וסבילה.
שמעתם את זה נאמר כי זה נחוץ והכרחי להרוס את כל הרגשות הנגטיביים אשר סוגרים את הדלת,
כביכול, למרכזים הגבוהים האלו. עכשיו, כל הרגשות הנגטיביים משקרים. הם מעוותים דברים.
האמת הורסת אותם, אבל הם עושים חיקוי ומחקים את האמת על-ידי זה שהם משאירים דברים מסוימים בחוץ ומשמיטים דברים, משתמשים בחצאי אמיתות וגם על-ידי כך שמוסיפים דברים ומחברים ומקשרים דברים בדרכים לא נכונות ושגויות, דברים אשר למעשה לא ממש קרו וכד'.
כאשר האדם הנו שלילי הוא הנו 'תמיד' משקר.  הבחן בזה בתוך עצמך.
2-שני אנשים שליליים יכולים לצעוק ולהטיח אחד בשני את השקרים הכי פנטסטיים – כלומר,
לא אנשים היפותטיים אשר אנחנו יכולים לצחוק עליהם בדרך בה אנחנו נעלים עליהם, אלא אני ואתם,
כן, בדיוק.
אם אני נגטיבי וגם אתם אז אנחנו יכולים כי מיד תהיה לנו מריבה, ונגיד כל מיני סוגים של דברים מפתיעים.
בתוך כל אחד מאיתנו יש מפעל גדול של שקרים – בחלק הנגטיבי של המרכז הרגשי.
את זה אני אומר בדרך של פרשנות, כי זה היכן שנמצא בתוככם הגיהינום ושם כולם וכול אחד שונא את כל האחרים ורק לאלימות ולהרס יש איזושהי משמעות.
הבה אצטט את מה שאמר פעם אדון אוספנסקי :
" עולם זה לא נשלט על-ידי מין או כוח אלא על-ידי רגשות שליליים ". ואוסיף ואגיד כי :  זה אותו דבר כמו להיות נשלט על-ידי הגיהינום. לבטח אנשים עושים את הטעות המרה לחשוב כי אלוהים שולט בכדור הארץ הזה. הם מקבלים ומביאים כל דבר בבלבול וערבוביה או הופכים להיות שונאים את אלוהים. אבל, האין תפילת האדון או האין תפילת האל  מתחילה על-ידי זה שאומרים : 'לו ייעשה רצונך על הארץ ' ?
אם המין האנושי היה במגע עם המרכזים הגבוהים, אז זה היה עניין שונה לגמרי.

עכשיו אנחנו מגיעים לקטגוריה של שקרנות אשר עליה העבודה מתייחסת בצורה הכי עמוקה – כלומר,
כי אנחנו מייחסים ומשייכים לעצמנו את מה שאין לנו. ובאופן הכי עמוק זה שוב מה ש, מונע את המגע עם המרכזים הגבוהים ואת ההתפתחות של הוויה אמתית דרך הזרימה של משמעות חדשה לגמרי
ממש בנפרד ובנבדל מן המשמעות שיש לנו בחיים החיצוניים – כלומר, השפעות – A.
אנחנו מייחסים ומשייכים לעצמנו את הכוח של 'עשייה'.

עמוד 1160
אנחנו מייחסים ומשייכים לעצמנו כמו יש לנו 'אני' בלתי משתנה וקבוע – כלומר 'אני-אמתי'.
אנחנו משייכים ומייחסים לעצמנו כמו יש לנו 'רצון-אמתי' – היכן שבעובדה, אנחנו בנויים ועשויים מהרבה 'אניים' שונים, ובכול רגע יש לנו את הרצון של אחד מן ה 'אניים' האלו.
אנחנו משייכים ומייחסים לעצמנו את הכוח והעוצמה לשנות את עצמנו אם היינו רוצים בכך – היכן שאנחנו לא יכולים להשתנות כמו שאנחנו אלא רק להצדיק את עצמנו כאשר מביאים אותנו לנקודה, אם אנחנו בכלל אי פעם שם, בנקודה. אנחנו מייחסים ומשייכים לעצמנו ידע עצמי. אנחנו מדמיינים כמו האדם הזה במשל אשר אסף ואחסן מלאי באסם שלו, כאילו אנחנו יכולים בכלל לכלכל ולחשוב את העתיד. 
כל השיוך והייחוס הזה שלנו לעצמנו, של הכוחות והעוצמות אשר יאן לנו והם לא באמת ברשותנו, הם השקרנות האמתית אשר העבודה מתייחסת אליה לבסוף. 
שקרנות בלתי מודעת זאת היא מה שאנחנו צריכים להיות מודעים אליו בהדרגה דרך מודעות עצמית.
אלא אם כן זה מתחיל בתוכנו – אישיות – אשר חושבת כמובן כי היא יכולה לעשות – ונשארת פעילה
והמהות אשר נותרת פסיבית וסבילה.
כדי להפוך להיות מודע בהדרגתיות לחלק של גאווה ויהירות, בלמי-זעזועים ושינה עמוקה אשר משחקים בחשיבה ובהתנהגות הרגילה שלנו וזה נקרא הפאזה הראשונה של העבודה.  
מה נקראת הפאזה הראשונה הזאת ?     היא נקראת  " התעוררות ".
גורדייף אמר במילים מדויקות : "בכתבי הבשורה הנוצרית אתה מוצא הרבה רעיונות אזוטריים, אבל לעתים קרובות הם בסדר לא נכון, כאילו נכתבו על-ידי אנשים אשר זכרו את מה שנאמר אבל לא הבינו בצורה מספקת מה היא כוונת הדברים שנאמרו. בכתבי הבשורה הנוצרית אנחנו מוצאים את הרעיון של למות לעצמנו. אנחנו מוצאים כי יש את הרעיון של לידה מחדש, ואנחנו מוצאים את הרעיון של התעוררות.
אבל, זה נחוץ והכרחי להבין כי האדם לא יכול למות לעצמו אלא אם כן הוא התעורר לעצמו והוא מבין מה הוא זה אשר אליו הוא צריך למות.  כי אם הוא מנסה למות מבלי שהוא התעורר קודם כל, אז הוא לא ייוולד מחדש.  אבל, אלא אם כן הוא מוציא ומעביר זמן ארוך על להתעורר לעצמו, אז הוא לא יוכל למות ולהתעורר מחדש.   מן הסיבה הזאת האדם צריך וחייב קודם כל להתבונן בעצמו בצורה מעשית ולראות איך וכיצד הוא הנו. רק עם הידע העצמי הזה אשר היה קשה לרכוש אותו, האדם יכול לצפות להשיג איזה שהוא דבר.
אחד מן הקשיים הנו כי האדם כמו שהוא חושב שהוא כבר מבין את עצמו והוא חושב כי הוא יכול להכיר ולדעת את עצמו ולהבין את עצמו. ולא יכולה להיות קיימת אף אשליה יותר גדולה מזה ". 
במקרה אחד בו דיברו על איך כל האנשים משייכים ומייחסים לעצמם כוחות ועוצמות אשר הם חייבים בהדרגה להבין ולתפוש כי הם לא ברשותם, אמר על כך אדון אוספנסקי : " במשך זמן ארוך, קשה מאוד להבין ולתפוש את זה. תתחילו עם דבר אחד ותתבוננו בו בתוך עצמכם. נגיד תתחילו עם להתבונן כי אתם מעמידים פנים כי אתם יודעים . זאת היא אחת מן הצורות הגרועות ביותר של שקרנות. 
הרבה אנשים מעמידים פנים כי הם יודעים את מה שהם לא יודעים והם שומרים על התמונה הזאת כל החיים שלהם. בעבודה אתה חייב לנסות לראות כי אתה נוהג על-פי ועוקב אחר, והנך עבד ל, רעיונות אשר אורכם כאורכם של החיים. רק אז אתם יכולים להתחיל להבין מה היא המשמעות של כנות פנימית. אלא אם כן לאחד יש כנות פנימית אז האחד לא יוכל לעשות את העבודה הזאת".
עכשיו, משהו נאמר לפעמים בפרשנויות האלו לגביי המשמעות הפסיכולוגית או הפנימית של חלק מעשרת הדברות. לדוגמא : "לא תרצח". 
בנפרד מן המשמעות המילולית של זה, יש משמעות אשר אומרת כי האחד חייב לא לרצוח אף אחד במחשבותיו. אנשים מפחדים לרצוח בגלל הפחד מפני התוצאות בעולם – כגון משטרה וכד'. 
בעבודה זה לא נחשב.

עמוד 1161
זה לא 'אתה' אשר עושה את זה, אלא זה הפחד אשר עושה את זה.
אם אתה רוצח במחשבות שלך אז אתה עושה רצח רוחני.  לפיכך מלמדים אותנו : "תסלחו אחד לשני".
בקשר ל- מה שאנחנו מדברים עליו – הדיבר הזה : "לא תגנוב", מציין ומייצג מהבחינה הפסיכולוגית :
"אתה לא חייב לשייך ולייחס לעצמך מן הבחינה הפסיכולוגית את מה שהוא לא ברשותך".
כי אם אתה מייחס ומשייך לעצמך כוחות ועוצמות אשר לא שייכים לעצמך, אז האם אתה לא גונב ?
זאת היא המשמעות הפסיכולוגית של הדיבר המסוים הזה. 
העבודה היא כדי לגרום לנו לחשוב בדרך חדשה ומשמעותו כי זה אומר בתור דבר אחד, לחשוב בצורה פסיכולוגית.   מה זה אומר ומה היא המשמעות של לחשוב בצורה פסיכולוגית ? 
ובכן, התבונן בעצמך ותראה מה קורה בתוכך ועם מה אתה מסכים מבפנים אבל מפחד להביע את זה בגלל הפחד כי תאבד את המוניטין שלך, מפחד מאובדן של כסף, אובדן של עמדה ומעמד, אובדן שיחשבו עליך בצורה טובה וכד'. 
האם אתם לא מבינים כי אתם בקלות רוצחים אנשים באופן פסיכולוגי – כלומר, בתוך עולם המחשבות והרגשות הפנימי שלכם – אתם ברוחכם רוצחים ? לזה רק תרופה אחת קיימת :
תגיעו להכיר ולדעת את עצמכם על-ידי התבוננות עצמית כנה וארוכה. תיפטרו במהירות מן הרעיון הדמיוני כי אתה איש טוב וכי את אישה טובה. ידע עצמי אמתי יעצור אתכם מלרצוח את מישהו כי אתם מצאו בתוך עצמכם את כל מה שאתם שונאים באחר. ואם אתם מתבוננים בעצמכם בכנות לאורה של העבודה, אז במהרה תדעו מה היא המשמעות של 'לגנוב'.
                                      בית אמוול הגדול ( 1.5.1948 ) רעיון-עבודה
                                                          ע ל   מ ו ד ע ו ת
העבודה מדברת על ארבעה – 4 מצבי מודעות. האדם חושב כי הוא מודע בצורה מלאה. העבודה אומרת כי האדם לא מודע במלאות וכי למעשה הוא ישן. 
                                                               פ ר ש נ ו ת
בעבודה זו אנחנו מתחילים עם עבודה על המרכז השכלי ועל המרכז הרגשי – כלומר, אנחנו מתחילים עם לעבוד על איך אנחנו חושבים ואיך אנחנו מרגישים, דרך התבוננות בחשיבה ובהרגשה המכאניות שלנו.
אנחנו לא מתחילים עם הרגלים פיזיים, צורות תיאבון וכד'. 
את זה אנחנו חייבים להבין בבירור, ועל-ידי כל מי שמחובר ללימודים של העבודה.
לדוגמא, העבודה כפי שלימדו אותה במקור, לא מתחילה עם עבודה על מרכז התנועה. 
להתחיל נגיד עם מרכז התנועה זאת היא דרכו של הפקיר. להתחיל עם מרכז התנועה כאשר הרגלי החשיבה והרגלי הרגש נשארים בלי שינוי זה להתחיל מן הקצה הלא נכון – כלומר, בסדר לא נכון. 

עמ' 1162
האדם יכול להחזיק את הידיים מושטות כלפיי חוץ משך כל חייו עד אשר הן מקובעות כך באופן קבוע.
אבל, מה הוא עצמו ישיג וירכוש ? 
עבודה זאת אשר נקראת הדרך הרביעית – לא מתחילה בקצה הזה של האדם, אלא אבל מתחילה 
מ "איך הוא חושב" ונותנת לו רעיונות חדשים לחשוב עליהם. 
אז היא מתחילה עם הפסיכולוגיה של האחד, כי איך אתה חושב זה חלק מן הפסיכולוגיה שלך ממש בנפרד ונבדל מן ההופעה הפיזית או הגוף הפיזי שלך, השרירים שלך, הגוון של העור שלך, השומנים שלך, הרזון שלך, הגודל שלך, המשקל שלך, וכל השאר אשר ניתן להתבוננות על-ידי החושים החיצוניים שלך.
ל א . העבודה מתחילה עם חוש נוסף וגם באופן נוסף, אשר לא מכוון כלפיי חוץ אלא מכוון כלפיי פנים ולתוך 
- כן,  לתוך מה ?   לתוך איך וכיצד אתה חושב וכיצד אתה חש ומרגיש.
כלומר, התבוננות עצמית היא לגביי הפסיכולוגיה שלך – לא לגביי מבנה הגוף שלך. 
מבנה גוף מופלא לא רומז ולא מצביע על פסיכולוגיה נפלאה. 
עכשיו, איך אתה חושב זה שייך לפסיכולוגיה שלך.  אתם כולכם חושבים במכאניות.
לחשוב בדרך חדשה זה אומר ומשמעותו כי הפסיכולוגיה המנטאלית שלך צריכה להשתנות.
כי אם אתה רוצה לחשוב בדרך חדשה וכך לשנות את התודעה – Mind שלך ואת ההרגלים המושרשים החקוקים של החשיבה, ובאותו זמן אתה רוצה להמשיך לחשוב בדרכים הישנות המוכרות – אז איך אתה 
יכול בכלל לשנות איזה שהוא דבר ? 
כדי לשנות האחד חייב להשתנות.
אף אחד לא יכול לשנות ולהישאר אותו דבר. כדי לשנות האחד חייב לעזוב, לשחרר את, לוותר על מה שהאחד היה קודם.  ועדיין, אנחנו מדמיינים כי אנחנו יכולים לקחת פנימה רעיונות חדשים ולחשוב בדרך חדשה ועדיין להישאר כפי שהיינו קודם – מבט מאוד מוזר ומשונה ומתוך השקפה או מתוך דעה ונקודת ראות מוזרות מאוד.
אדון אוספנסקי אמר  : " אתה לא יכול להיצמד ולחבר את העבודה לעצמך כפי שאתה ". 
והוא הוסיף : " אתה חייב לתת לרעיונות של העבודה לשנות את החשיבה שלך. לחשוב כי כל מה שאתה צריך לעשות זה להישאר באופן מנטאלי כמו קודם, וכך להתחבר ולהיצמד לעבודה בדרכי החשיבה הקודמות שלך בתור משהו נוסף להן אשר מוסף אקסטרה, וזה בפשטות לא להבין לגביי מה העבודה הזאת".
עכשיו, יש שני-2 משלים לגביי ההצמדה הזאת של הלימוד האזוטרי של העבודה לבסיס המחשבה הישן.
תזכרו כי העבודה הזאת נקראת הנצרות האזוטרית. משלים אלו הם : (ציטוט מתוך הברית החדשה, לוקס פרק ה' פסוקים 36-39 ) : " וידבר אליהם גם את המשל הזה : אין איש מעלה טלאי של בגד חדש על בגד בלוי כי אז גם החדש יקרע, וגם לא ישווה הטלאי החדש לבלוי : ואין איש נותן יין חדש בנאדות בלים כי אז היין החדש יבקע את הנאדות והוא יישפך והנאדות יאבדו, אך יותן היין החדש בנאדות חדשים ושניהם יחד ישמרו, ואשר שתה יין ישן אינו חפץ עוד ביין חדש כי יאמר הישן הוא נעים ממנו ".
הבחינו בסתירות הגלויות לעין.
ה 'יין החדש' הזה הוא באמת יין ישן – כלומר, הלימודים העתיקים. 
האם אתם יכולים לראות ל- מה התכוונו ? האם אתם מבינים כי שני-2 משלים אלו הם לא על כדים ממשיים או על בקבוקים (נאדות) ממשיים ? האם אתם רואים כי הם מתכוונים כי אתם לא יכולים לתפור ולתקוע או רק להצמיד ולחבר את הרעיונות של הלימודים האזוטריים לדרכי החשיבה הקודמות שלכם ?
זה מספק כי בכול אחד מתוך שלושת ספרי הבשורה הנוצרית אשר בהם הם מופיעים, שני-2 משלים אלו נמצאים מיד אחרי הקטע המתאר איך התלמידים של יוחנן המטביל והתלמידים של הפרושים באו לישוע 
ושאלו למה התלמידים שלו לא צמים. כאילו צום מילולי והשמירה על הריטואלים הדתיים הקבועים יכולה לשנות את התודעה – Mind ! 
אבל אני משאיר  אתכם לתהות על זה בעצמכם, ורק אוסיף כי זה דבר נפלא מאוד לצום לפעמים מן המחשבות שלכם עצמכם, ובמקום זה לחשוב מתוך הרעיונות של העבודה.

עמוד 1163
עכשיו, הבה ניקח את רעיון-העבודה כי יש ארבעה-4 מצבים של מודעות אשר אפשריים לאדם.
אבל, כפי שנהוג האדם מכיר רק שניים-2.  בהקשר לזה העבודה אומרת כי בפסיכולוגיה המערבית נעשית טעות גדולה בכך שלוקחים את המודעות של האדם בתור מודעות מלאה.
בהרבה מן הלימודים המזרחיים העתיקים, האדם לא נלקח בתור מודע כראוי. וכפי שאתם יודעים, העבודה מתארת את מצב המודעות אשר בו אנשים מסתובבים מסביב והולכים, ומדברים, כותבים ומתכננים, ועושים אהבה וכד' בתור מצב של שינה היפנוטית. 
במצב זה של שינה הכול וכל דבר קורה בדרך היחידה אשר בה זה יכול לקרות.
מלחמות מתחילות ואף אחד לא יכול לעצור אותן, ואנשים הורגים אחד את השני בלי שהם רוצים לעשות את זה. אלא בגלל שהם חייבים לעשות את זה. ואלף ואחד 1001 דברים אחרים קורים אשר אף אחד לא רוצה אבל הם קורים בצורה בלתי נמנעת רק בגלל שכולם ישנים.
אנשים לא מנחשים כי זה הנו ההסבר האמתי לגבי למה החיים על כדור הארץ הם כפי שהם הינם.
כלומר, הם לא השיגו ואין ברשותם את הרעיון האזוטרי הזה כי האדם הנו ישן והם לא חושבים מתוך הרעיון הזה, אלא במקום זאת הם חושבים מן הרעיון כי האדם הנו ער ומודע במלאות.
הם חושבים כי המלחמות קורות בגלל אנשים מסוימים ברקע והם לא יכולים להבין  כי הן מתחוללות וקורות
כי כולם במצב של שינה היפנוטית, אשר אי אפשר להיפטר ממנה ולהרחיק אותה מלבד על-ידי עזרה ישירה מאלו אשר התעורר והשאירו מאחוריהם רעיונות לחשוב מהם והוראות לנהוג על-פיהם ולעקוב אחריהם.
עכשיו, אתם רואים כי זה לא טוב להיתקע על רעיון-העבודה הזה כי האדם הנו במצב של שינה היפנוטית בדרכי החשיבה הרגילות שלנו, כי זה לא יתאים. זה יהיה כמו בד ישן עם חדש, כמו יין חדש בבקבוקים ישנים. זה הנו לחלוטין רעיון שונה מאיזשהם מן הרעיונות הרגילים אשר יש לנו לגביי החיים – לחשוב מתוך זה הנו לחשוב בדרך חדשה לגמרי. 
האם התחלתם לחשוב מתוך 'הרעיון' הזה – בשניהם – בנוגע ובהתייחס לאנשים אחרים ובמיוחד בהתייחס לחיים שלך עצמך ? האם אתם עצמכם מבינים ותופשים דרך התבוננות עצמית, כי אתם עצמכם גם כן ישנים? 
                                                *                   *                 *
מה אנחנו מחפשים ? אנחנו מחפשים להפוך להיות יותר מודעים – לגביי עצמנו ולגבי אחרים.
אנחנו מחפשים להיות יותר ערים לעצמנו ובאותו זמן לאחרים.  כלומר, אנחנו מחפשים להגדיל מודעות.
אנחנו מחפשים להפוך להיות יותר מודעים לעצמנו, לסוג המחשבות אשר יש לנו ולסוג התחושות והרגשות אשר יש לנו בצורה הרגלית או בתור הרגל – כלומר במכאניות.
דרך מכאנית מקובעת של חשיבה או הרגשה תשמור אותנו היכן שאנחנו. ואנחנו מחפשים להפוך להיות יותר מודעים לאחרים. מה הנו הכי יקר והכי מסתורי והרכוש הכי לא ניתן להגדרה או לא מוגדר אשר ניתן לנו ?
התשובה היא 'מודעות'.
ניתן לנו מעט מן המסתורין הזה הבלתי ניתן לתיאור אשר בלתי ניתן לרדת לעומקו ואשר בלתי מובן ובל יתואר. אבל, כפי שאנחנו במצב של שינה היפנוטית, אנחנו לא משתמשים במתת הזאת, אלא אבל כביכול מכניעים את זה לכול מצב רוח משביע רצון ומרצה ומתרצה ולכול מחשבה חולפת.
עכשיו, במקרה אחד, כאשר דיברתי עם אדם אשר היה זמר הוא אמר :
"האין אנחנו אמורים למקם את המודעות שלנו כמו שהזמר ממקם את הקול שלו או שלה בחדר ?"

עמוד 1164
אדון אוספנסקי אמר : " זאת היא אילוסטרציה (הדגמה והמחשה) טובה מאוד. כפי שאנחנו, אנחנו ממקמים את המודעות שלנו, כזאת מודעות כמו שיש לנו, על הדברים הלא נכונים. האחד חייב ללמוד לשוט במודעות על-ידי כך שהוא ממקם אותה".
כן, - והאם זה לא נכון ואמת כי אתה יכול 'למקם' את המודעות שלך כל כך בקלות על הדברים הכי לא נעימים בחיים שלך ? והאם זה לא נכון ואמת כי אתה לא צריך למקם את המודעות שלך כפי שהיא על דברים כל כך לא נעימים ? הבחינו כי מודעות מפעילה – ומביאה לתוך המודעות – כל מיני סוגים של דברים ממיתים.
מודעות היא כמו אור. אז על מה אתם הולכים להטיל את האור הזה ? 
אדם, איש או אישה הם באופן אחד 'היכן' שהם ממקמים את המודעות שלהם. 
תתחילו עם לפתח רצון באופן של לא למקם את המודעות שלכם על דרים לא שמחים ולא נעימים.
אני קורא לזה : " לא ללכת עם ה 'אניים' לא נעימים אלו ". 
אבל, איפה שהמודעות שלך נמצאת שמה 'אתה' נמצא.
האם אי פעם חשבת מה היא מודעות ? ובכן, כפי שנאמר, היא רק ניתנת להשוואה לאור.
יש לך פנס חשמלי קטן. 
אתה תמיד מאיר אותו על כל כך הרבה רפש וטינופת וזוהמה – וזה בעבודה משמעותו קודם כל רגשות נגטיביים. אז הרעיון כי האחד יכול למקם את המודעות שלו הוא הנו רעיון בעל ערך רב.
אתה אולי יכול לחשוב כי אתה כבר יודע את זה, אבל, האם אתה עושה את זה ?
האחד יודע וגם יכול ללמוד הרבה אמיתות.
אבל, בעבודה זאת זה נחוץ 'לעשות' את האמיתות אשר מלמדים אותנו.
עכשיו, צורה אחת של התבוננות עצמית היא להבחין על מה וב- מה אתה ממקם את המודעות שלך.
אתם חייבים להפוך להיות מודעים למודעות שלכם. 
זה מוביל להגדרה ברורה ומוגדרת של מודעות.
אם אתה ממקם את המודעות שלך על דברים לא נעימים, אז אתה חייב להיות מודע לגבי היכן שהמודעות שלך מקובעת. 
אחרי איזה זמן המודעות הזאת למודעות גדלה.
כלומר, יש לך מודעות חדשה למודעות הקודמת הזאת אשר איתה הזדהית. 
כלומר משמעותו וזה אומר כי אתה פיתחת מודעות ברמה יותר גבוהה מן המודעות אשר קודם האמנת כי היא מודעות מלאה.
כל אלו ועבודה דומה על ועם עצמכם, מובילים אתכם בהדרגה למצב השלישי של מודעות
זכירה-עצמית או מודעות-עצמית.
ברמת המודעות החדשה הזאת, אתם מתחילים לראות את החיים שלכם בדרך חדשה – כלומר,
להפוך להיות מודעים לזה בצורה חדשה. וגם ברמה הזאת אתם עזרה ממש מעל ומעבר לכול שאלה – עשרה של השפעות חדשות. 
כלומר, מאחר ואתם מתחילים להתעורר מן השינה ההיפנוטית של החיים אתם מתחילים לגעת בעקבות הראשונים של מודעות אחרת נוספת אשר היא לא זאת השייכת לשינה ההיפנוטית.
העבודה מלמדת כי אתם יכולים לקבל עזרה – אבל רק במצב השלישי של מודעות.
אם אתה נשאר דבוק לעצמך בחוזקה, אז אתה לא יכול לקבל עזרה כי היא לא יכולה להשיג אותך
כי אתה לא מספיק 'עדין' מבפנים. 

עמוד 1165
                                        בית אמוול הגדול (8.5.1948 )
                                    רשימה קצרה על שינוי עצמי
                               רק האדם עצמו יכול לשנות את עצמו
זה בלתי אפשרי לשנות את האחר על-ידי כפייה. שום כללים חיצוניים, תקנות וחוקים וכד', לא יכולים לשנות את האדם עצמו. הוא יכול דרך פחד או מתוך סיבות של אינטרס  עצמי לציית לתקנות וכד'.
אבל, זה לא משנה את האדם עצמו. הוא יכול דרך פחד ומתוך סיבות של אינטרס עצמי לציית לתקנות וכד'.
אבל, זה לא משנה את האדם עצמו. כדי לשנות את עצמו האדם חייב להיות בתוך חופש.
כפייה אף פעם לא תעשה את זה. האדם חייב לראות בעצמו את האמת, לפני שהאמת תשנה אותו.
אם האדם יכול להשתנות בתוך עצמו על-ידי יישום והכלה של כפייה חיצונית הוא כבר מזמן היה יכול להשתנות. 
אבל, האדם נוצר ונברא בתור אורגניזם של התפתחות עצמית, אשר מסוגל לשינוי פנימי ברור ומוגדר,
ואין אף כוח חיצוני אשר יכול לחולל את ה 'התפתחות העצמית' הזאת.
הבחינו כי זאת היא התפתחות 'עצמית' אשר עליה העבודה מדברת.
התפתחות עצמית יכולה להיות רק בחופש-מעצמך. האדם הנו בחופש בהתייחס להתפתחות פנימית.
רק הוא עצמו יכול לרצות להשתנות ולצוות את עצמו להשתנות – Will To Change
אם הוא מבין מספיק אז הוא יתחיל להשתנות בתוך החופש של ההבנה שלו, כי ההבנה שלו הינה שלו עצמו ואף אחד לא יכול לקחת אותה או לכפות אותה.
אם מתוך הבנה הוא רוצה ומצווה – Will לשנות את עצמו, אז זה אפשרי בשבילו להשתנות.
אבל, קודם כל הוא חייב "להבין".
העבודה הזאת מלמדת כי 'הבנה' היא הדבר הכי עוצמתי אשר האדם יכול ליצור.
מבלי הבנה האדם לא יכול לעשות שום דבר נכון מבחוץ או מבפנים.
לדוגמא, אנשים לא רואים את הצד השני של עצמם, ולפיכך הם מאשימים אחד את השני 
על מה שבאמת הנו בתוך עצמם. הם רואים בתוך אחרים את הכישלונות שלהם עצמם אשר הם מסרבים לקבל. כאשר הם מתחילים 'להבין' טוב יותר אז הם מפסיקים לנהל את החיים החד-צדיים האלו.
עכשיו, כולם יודעים כי זה מאוד קשה לקבל איזשהו דבר מנוגד ומתנגד ושלילי אשר נאמר עליך.
אנחנו זועמים וחשים בוז וכד'. או אם אתה מצביע על המגרעות והחסרונות או הפגמים של אדם אחר,
אז הוא יהיה מלא בוז או זועם ומתרגז וכד'.
בתור פסיכולוג רפואי אני מכיר היטב את הנקודה המוזרה והמביכה הזאת, היכן שהייתי צריך להגיד לפציאנט: "כן, אני יכול לראות כי טיפלו והתנהגו איתך בצורה רעה ואף פעם לא העריכו אותך, אף פעם לא הבינו אותך כראוי. אמרת לי את זה מאוד בבירור. אבל האם אתה חושב כי זה אפשרי כי אתה לא ממש האדם האידיאלי אשר נראה כי אתה מדמיין על עצמך שאתה, וכי יכולים להיות כמה פגמים די רציניים בך.
עכשיו כאן אתם רק יכולים לדמיין את המבט השחצני והיהיר והמתנשא, ואת החיוך הקפוא, ואז את העלייה המופלאה מן הכיסא ואת טריקת הדלת – כמובן מבלי שישלמו לי את שכר הטיפול.
כן, אבל מה המקרה ?
אנחנו דיברנו על זה לאחרונה. ב- מה נגעו ? איך תקראו לזה ?
איך שלא תקראו לזה, זה הנו הגורם אשר מונע שינוי עצמי. 

עמוד 1166
קראתי לארונה כרך אשר מתאר משלחת בריטית בביקור בפרס אצל השאה בתחילת המאה ה-19.
המשלחת נחתה בבצרה עם יחידה של פרשים ורובאים על סוסים, אוהלים נפלאים וציידים וכל השאר.
הם התקדמו בדרך נינוחה ורגועה לעיר הבירה כי אם היו איזשהם מהירות או חיפזון אז המשמעות של זה הייתה "אובדן פנים" או "אובדן יוקרה".
אם השאה שלח מסר או הודעה אז הם ענו או הגיבו כמה ימים מאוחר יותר, אם המשלחת שלחה מסר או הודעה אז השאה הגיב וענה שבוע או שבועיים מאוחר יותר. אם צד אחד הציע תאריך ברור ומוגדר אז הצד השני הביע צער עמוק, אבל הודיע כי בדיוק בתאריך המסוים הזה הם יהיו עסוקים.
עכשיו, כל הטקס הזה היה כדי לאפשר למשלחת ולשאה להיפגש בתנאים שקולים – כלומר,
בלי איזשהו 'אובדן פנים או אובדן יוקרה' של כל אחד מן הצדדים.
שוב אני שואל אתכם : איך אתם קוראים לגורם הזה אשר קיים בכולם בנפרד ממשלחות או שאה ושליטים ? 
האם הבחנתם בזה בתוך עצמכם ? 
כל ההתאמה והכוונון והסדרה הזהירה הזאת של סיטואציות חיצוניות על-ידי המשלחת הבריטית והשאה הייתה רק כדי לסגל את זה לגורם המפחיד והמטיל אימה הנורא והמעורר יראת כבוד אשר בשבילו אנחנו חייבים לנסות למצוא שם. זה נראה כי זה מונח עמוק מאוד, עמוק יותר מן האישיות המזויפת.
עכשיו, הבה נביט מבט חטוף בקצרה על העבודה – על המערכת הזאת של הפסיכולוגיה אשר אותה אנחנו למדים. העבודה מדברת בקביעות על ההכרח והנחיצות בהתפתחות עצמית.
העבודה אומרת : "האדם הנו בית לא גמור". 
מה היא נקודת ההתחלה של זה ? 
נקודת ההתחלה היא להגדיל את טווח המודעות שלהם על-ידי זה שהם יתבוננו בעצמם דרך החוש הפנימי הזה אשר לנו יש ולחיות אין. חיות לא נבראו ונוצרו בשביל התפתחות עצמית, האדם כן נוצר ונברא בשביל התפתחות עצמית. חיות לא יכולות להתבונן בעצמן אך האדם יכול.
עכשיו, אם האדם מתחיל להתבונן בעצמו לאור העבודה, אחרי שנים של עבודה עם ועל עצמו הוא מתחיל לראות את מה שבלי ספק האחרים הצביעו עליו או שהם רצו להביע עליו. 
אם הוא רואה 'בעצמו' משהו מן הגורם הזה בתוכו, אשר הנו כל כך נורא והמקור של כל כך הרבה אלימות, אז זה לא עולה באנטגוניזם ויריבות.
הוא רואה את עצמו, הוא מתחיל לקבל את מה שהוא אף פעם לא היה מקבל מן האחר.
זה בדרך זאת אשר העבודה מתעסקת ומתמודדת עם הגורם העקשני והסורר אשר אחרת הוא עקשני והוא סורר וקשה לפתור אותו באדם. 
עכשיו, אף על כל מה שהופיע ונראה, זה יכול להיות כי תרגלת את העבודה הזאת במשך שנים
אבל אף פעם לא באמת עשית מהלך ומהלומה של עבודה. 
ל מ ה ?
כי הגורם הנורא הזה נשאר כך שלא נגעו בו בתוכך, כמו בתוך מבצר. והוא לא הניב אינצ' או הפיק סנטימטר של התקדמות. 

 

עמוד 1167
                               בית אמוול הגדול (15.5.1948) רעיון-עבודה
                                                           שינוי עצמי        
                                                        שינוי של גישה
                         בשביל להשתנות האדם חייב לשנות את הגישות שלו
                                                         פ ר ש נ ו ת
בפעם האחרונה דיברנו על הגורם הסורר והעקשני הזה אשר קשה לפתור אותו, ואשר משותף לכולנו ומונח בעומק שלנו, ואשר גורם לנו להגיב לבסוף באלימות. ודיברנו על 'אובדן פנים ואובדן כבוד ויוקרה' וכד'.
היום נדבר על גישות ועל הקשר שלהם עם הגורם העמוק הזה.
גישות נרכשות מן ההשפעה החיצונית של החיים כגון חינוך, מדינה, דת, עמדה סוציאלית ומעמד סוציאלי והדעות הקדומות שלהם וכד'. 
מאוד במהרה איש או אישה 'הופכים להיות' הגישות הנרכשות שלהם דרך הזדהות.
והם אכן אמנם הגישות שלהם מבלי שהם יודעים את זה. 
הרעיון הבסיסי של תעמולה זה להחדיר גישות מסוימות בגיל מוקדם.
אם זה נעשה בהצלחה, אדם אשר ממש לא מודע לגישות שלו הופך להיות הם.
משמעותו וזה אומר כי אם אתה מדבר עם אדם כזה על איזה שהוא דבר ועל כל דבר אשר מכה כנגד גישה אז הוא לא יכול לשמוע את מה שאתה אומר. 
אני מדמה כי זה מסביר הרבה דברים הם ככול הנראה לכאורה הם בלתי ניתנים להסבר ובלתי ניתן לך להסביר אותם גם לגבי עצמך.
עכשיו, גישות מתחילות להיווצר בתוך המרכז השכלי מתוך מה שאומרים לאחד ואז הן פועלות על המרכז הרגשי. 
כלומר, גישה לא מתחילה במרכז הרגשי, אלא היא מתחילה עם דברים אשר נאמרו לך וקיבלת.
גישות נרכשות או אלו אשר הונחו למטה בתודעה-Mind גורמות לכולם לחשוב מתוכם.
אנחנו חושבים כל עוד, וכפי שאנחנו תמיד, מתוך הגישות הנרכשות והבלתי מאובחנות ומובחנות האלו.
כל עוד הגישות האלו שולטות בתודעה – Mind אז החשיבה של האדם לא חופשיה אלא נשלטת על ידם.
כן, אבל, האדם לא ער לכך שזה הנו המקרה. והוא מאמין כי הוא חושב בחופשיות מתוך עצמו.
לבטח הוא 'חושב מתוך עצמו'. אבל, הוא לא רואה כי מה שהוא לוקח בתור 'עצמו' זה לא באמת הוא עצמו אלא מספר של גישות מקובעות אשר בהמשכיות פועלות עליו מבלי ידיעתו.
העבודה היא לגבי לקרוע את עצמך מן הצד הנרכש הזה, כך שהמרכזים יוכלו לעבוד ולפעול בטבעיות.
אם המרכזים לא היו מכוסים על-ידי גישות ואסוציאציות אז הם היו נותנים לנו חיים יותר עשירים וממש שונים. 
היכן שהוא זה נאמר בכתבי הקודש כי אלוהים יצר את האדם זקוף וישר והגון, אבל הוא חיפש הרבה המצאות. המצאה אחת היא ההמצאה של מה שהוא קורא לו 'עצמי'.
אבל, זה לוקח זמן מאוד ארוך כדי לראות כי האחד הנו באמת המצאה וכי משהו עמוק מאוד יודע את זה ממש טוב. 
גורדייף אמר כי אנשים באים אליו ואומרים כי הם יוותרו על הכול כדי ללכת בעקבותיו או כדי ללכת אחריו, אבל, כאשר זה מגיע לוויתור על הגישות החקוקות שלהם אז הם נפגעים או נעלבים ועוזבים. 

עמוד 1168
באותו הקשר אמר אדון אוספנסקי כי כאשר אנשים הגיעו והשיגו שלב ומצב מסוים של התפתחות פנימית אז הם הגיעו לנקודה היכן שהם היו צריכים לוותר על האמונות המסוימות שלהם – באם הם היו מוסלמים או אנגליקנים, קתולים או קוויקרים, או פסרביטיאנים או באפטיסטים או כל דבר אחר אשר זה יכול להיות.
אני זוכר את המילים של אדון אוספנסקי אשר אמר : "זה הדבר הכי קשה לעשותו ובשלב הזה – אני מדבר על בתי-ספר, הרבה עוזבים. הם הולכים כברת דרך או כברת דרך מסוימת אבל הם לא יכולים לוותר על עצמם". 
הוא דיבר על גישות נרכשות ואיך ועד כמה זה קשה לשחרר את עצמך מהם.
עכשיו, מה שאני בדיוק רוצה להצביע עליו בדרך של פרשנות זה שהגישות שלנו, נראה כי הם נחות על הקושי הסורר הזה והעקשני הזה אשר קשה לפתור אותו והדבר האלים הזה בתוכנו אשר חייב בסופו של דבר לסגת ולהיכנע ולוותר כדי שנוכל להפוך להיות פסיביים לעצמנו ולשמוע את מה שאומרים לנו
המרכזים הגבוהים כל הזמן. 
כפי שאמרתי בפעם האחרונה, רק הניסיון המעשי כי ישנו משהו אשר הוא הרבה יותר גבוה מאיתנו, 
יכול לגרום לדבר העקשני והסורר הזה אשר קשה לפתור אותו לכרוע ברך ולהיכנע.
אף כפייה חיצונית, אף חוקים ומשמעת וכללים חיצוניים לא יכולים לעשות את זה.
רק סדרה ארוכה של התנסויות פנימיות, אשר במשך זמן ארוך מאוד האחד רק חצי מאמין בהם, יכולות לעשות את זה אפשרי. את זה אשר לכאורה הוא סורר ועקשני וקשה לפתור אותו, אלימות, 
האיש הפרהיסטורי והאישה הפרהיסטורית צריכים וחייבים להפוך להיות מומרים ובטרנספורמציה לקבלה של כל מה שאתם בהווה לא תחשבו לקבל.
כפי שאמרתי 'כבוד עצמי' צריך לפנות דרך ולפנות מקום לאהבת אלוהים.
בקשר לכך, שיקוף ומחשבה והרהור והגות על החשיבות של קרן הבריאה יכולים לפחות להתחיל לשנות את החשיבה שלנו כי זה נותן מושג על הקטנות וחוסר החשיבות שלנו עצמנו.
היום אני רוצה כי אלו אשר שמעו את המסמך הארוך ישקלו את השאלה האם הם יכולים להסכים כי הגישות הנרכשות אשר הם ללא עוררין מקבלות את הכוח הסודי שלהם מן הבסיס האלים והסורר העקשני הזה אשר קשה לפתור אותו, של מה שנקרא בדת האורתודוקסית : Unregenerate Man – אנשים אשר לא מביעים חרטה על חטאיהם ואשר דבקים בעקשנות בדעותיהם ולא מכפרים על חטאיהם (מן האיגרת אל האיפסיים בברית החדשה) – כלומר, אדם אשר עדיין לא נולד מחדש בתוך עצמו.
אני מאמין מתוך ההתבוננות שלי עצמי, כי זה הנו המקרה.
עכשיו, כאשר האדם מתבונן בעצמו, הוא מתבונן, הוא מתבונן בהרבה דברים אשר יש להם את החשיבות 
שלהם עצמם. אבל, הוא לא מתבונן בגישות שלו.
לדבר עם הגזמה כמו : "אני מאמין כי אני אלוהים" – כפי שעושים כל כך הרבה משוגעים, זה מראה לכם כמה הרעיון הזה קרוב לאנשים.
ל מ ה ?
כי אני לוקח את הגישה הזאת כמובנת מאליה או בתור מובן מאליו. 
להאמין כי אתה אלוהים זאת היא הינה גישה. אז כמובן ש, אני אף פעם לא אחשוב על להתבונן ב- "זה".
ובכן, זה ממש אותו הדבר עם כל הגישות. האחד בפשטות מקבל אותן – או במקום זאת,
האחד בפשטות לא יודע כי לאחד יש אותן. אז, האחד לא חושב על להתבונן בהם.
בעובדה, האחד בפשטות לא יכול להתבונן בהם ולא יכול 'לשמוע' מישהו אשר הנו כזה טיפש ואשר מנסה לקרוא אליהן את תשומת הלב.
אתה לא יכול להתבונן באיזה שהוא דבר אם אתה לוקח את עצמך בתור הדבר הזה.
העבודה אומרת כי לפני שהאדם יכול לזוז מהיכן שהוא נמצא בתוכו בפנים בתוכו, חייב לחלק את עצמו 
ל – 2 – לשניים, צד אשר מתבונן וצד אשר מתבוננים בו.
כלומר, הוא חייב לעשות את הסובייקטיביות שלו לאובייקטיבית. 
הוא חייב לקחת את 'עצמו' בתור האובייקט אשר בו הוא מתבונן.
אבל, אם הוא נשאר לחלוטין לא מודע לגישות שלו אז איך הוא יכול להתבונן בגישות שלו ? 
רוב מה שהתבוננות עצמית יכולה לעשות נעשה חסר תועלת על-ידי זה שמגיעה אחרי זה הצדקה-עצמית.

עמוד 1169
אדון אוספנסקי אמר : "אדם אשר תמיד מצדיק את מה שהוא מתבונן בו בתוך עצמו לא יכול להפוך להיות אובייקטיבי לעצמו". זה ניתן להבנה אם אתה מהרהר וחושב והוגה ומשקף ומתבונן בזה.
אבל, איך האחד יכול להתבונן במשהו אשר הוא הנו כביכול, בלתי ניתן להתבוננות ?
הגישות של האחד הם הינם עצמו. האחד לוקח אותן בתור עצמו.
לא. האחד לא יודע שום דבר לגביהן. האחד לא אומר כלום, האחד לא אומר שום דבר.
הם הינם מה שאתה לקוח בתור מובן מאליו כ 'אתה'. 
אם האחד יכול היה להגיד "הגישות האלו הם הינם אני".
אז המשמעות של זה תהיה כי האחד התחיל להיות מעט ער להם.
כלומר, הגישות יתחילו להיות אובייקטיביות לך ובשבילך, ולדברים בתוכך אשר אני ' אני מתבונן ' יכול להתבונן בהם.
אבל, אם אתה נשאר בתוך החושך הפנימי אז כיצד אתה יכול להתקדם ? 
ובכן, אני אסיים את הפרשנות הקצרה הזאת, על-ידי כך שאגיד כי למרות שזה בלתי אפשרי להתבונן 
בגישות מקובעות וחקוקות בצורה ישירה, האחד יכול אחרי איזה שהוא זמן להבחין בתוצאות שלהם.
לדוגמא, אתה יכול להתחיל לתהות למה אתה תמיד נאנק ונוהם ככה, כאילו מישהו מבקש ממך לעשות משהו חסר תועלת.
אתה יכול אחרי איזה זמן להגיד לעצמך : "אני תוהה למה אני חושב כי הדבר הזה חסר תועלת".
והתשובה היא : "קרוב לוואדי בגלל איזה שהיא גישה מקובעת אשר אתם לחלוטין לא ערים לה".
בדרך הזאת האחד מובל כלפיי למטה לעובדת הקיום של הגישות האלו בתוך עצמו.
אם דבר כזה רחום וחנון וכזה רחמן קורה לך, כלומר העבודה נתנה לך עזרה פנימית – אתה תבין ותתפוש כי מאחורי הגישה הזאת, אשר אתה לבסוף מתחיל להיות מודע לה, גר ומתגורר ודר בצורה יסודית
הגורם העקשני והסורר הזה אשר קשה לפתור אותו ואשר משותף לכולנו.
תזכור כי אתה לא יכול לעבוד על עצמך אלא אם כן אתה מתחיל לתהות למה אנשים אומרים את מה שהם אומרים ועושים את מה שהם עושים ומתנהגים כפי שאתם מתנהגים וחשים כפי שאתם חשים וחושבים את מה שאתם חושבים.
לקחת את עצמך בתור מובן מאליו, ולדמיין כי אתה תמיד צודק, ולייחס ולשייך לעצמך את כל מה שאתה אכן מייחס ומשייך לעצמך – כל הצורה הזאת של דמיון מוחלט, תמנע ממך מלראות מה היא המשמעות של אזוטריות ומה היא המשמעות של כתבי הבשורה הנוצרית ומה היא המשמעות שלכם.                             

      עמוד 1170             
                       בית אמוול הגדול 22.5.1948 פרשנות על רעיון-עבודה
                                     רשימה על התבוננות במרכז השכלי
                                   חשיבה חסרת תועלת וחשיבה שגויה
              " אנחנו חייבים לחשוב בדרך חדשה. האדם המכאני חושב בעיקר מתוך גישות. "
                               "  בשביל לשנות הגישות חייבות להשתנות. "
                                                     פ ר ש נ ו ת 
בפעם האחרונה דיברנו על גישות ועל איך, אלא אם כן הגישות משתנות אז האדם לא יכול להשתנות.
הבה נזכיר לעצמנו כי העבודה היא לגביי 'שינוי עצמי'.
לעשות את העבודה הזאת בלי לחפש שינוי של עצמך זה כמו לנסות להרים פיל.
או אם ננסח את זה טוב יותר אז זה כמו לעמוד על קרש ולנסות להרים אותו.
זה גם נאמר כי גישות מתחילות במרכז השכלי, בתודעה – Mind . 
ולפיכך, כפי שלימד ישוע, העבודה הזאת מלמדת כי זה הכרחי ונחוץ לשנות את התודעה – Mind – כך שתחשוב בדרך חדשה. 
עכשיו, אדם עם הרבה גישות מקובעות, אשר נרכשו מתוך גידול וחינוך ומונחות למטה בתודעה – Mind 
לא יכול לחשוב בדרך חדשה.  היא או הוא ימשיכו לחשוב בדרך הישנה.
הם יחשבו מתוך הגישות המקובעות החקוקות שלהם. 
דוגמא מינורית, נגיד כי לאדם יש גישה כי דיקנס הנו הופר האמתי היחידי, ואם תציעו לו את אלכסנדר דיומא אז הוא ללא ספק יידחה את זה ואם תציעו לו איזשהו דבר מודרני אז הוא יהפוך להיות מעוצבן וזועף וכעוס.
אתם יכולים לראות איך גישות מגבילות את התודעה – Mind במקרה כזה.
עכשיו, יש לנו גישות לגביי החיים, לגביי החברה, לגביי דת, לגביי אנשים ולגביי פוליטיקה ולגביי סקס ולגביי אמנות וכד', והם מונעות מאיתנו להתנסות באיזשהו דבר חדש.
זה הכרחי ונחוץ לשחרר את התודעה – Mind מן הגישות הנרכשות האלו, כי הן מונעות את האדם מלחשוב בעצמו. ואלא אם כן אתם מתחילים לחשוב בעצמכם לגביי העבודה הזאת אתם אף פעם לא תבינו אותה, והיא בתורה לא תהיה מסוגלת לעזור לכם.
כי העבודה יכולה רק לעזור לך ולתת לך כוח דרך ההבנה שלך את העבודה.
מן הסיבה הזאת זה נאמר בעבודה כי הבנה היא הכוח החזק ביותר אשר אתם יכולים לעשות.
אדם עם גישות מכאניות חזקות שייך לאלו אשר נקראים 'העיוורים' בלימודים האזוטריים. 
חייב להיות מוסף כאן דבר אחד נוסף : כאשר אתם חושבים ומדברים מתוך גישה מקובעת אז אתם בטוחים כי אתם צודקים. אני מייעץ לחלק ממכם להרהר ולהגות ולשקף ולחשוב על זה, ולהתבונן מתיי אתם כל כך בטוחים כי אתם צודקים. אתה לא יכול להתבונן בגישה בצורה ישירה, אבל אתה יכול להתבונן בתוצאות שלה. תוצאה אחת היא להיות בטוח כי אתה צודק. 
אז אתה יכול לעמוד ולבחון את הרקע של התחושה הזאת כי אתה כל כך צודק ואתה לא תמצא שום דבר מלבד לייסטים וגבס וציפוי של טיח, ושום דבר מלבד משפט או שניים שאתה קורא או שמעת בחיים בגיל מוקדם כאשר ניתן היית להתרשם. אני אומר לכם ברצינות כי איש או אישה אשר יש לו או לה הרבה גישות בתודעה – Mind זה כמו בעל אדמות עם אלפי דונמים מגודרים עם חומות בכול כיוון ולא מעובדים ולפיכך סטריליים. בעבודה הזאת התודעה – Mind חייבת קודם כל ' להתעורר ' ולהתערבב ולהצית ולנוע ולזוז וזה נותן לך הרגשה חדשה של עצמך – זאת ההתנסות הכי מבורכת. 
אתה לא יכול לעורר את המרכז הרגשי – אשר הנו האובייקט והמטרה של העבודה הזאת – אלא אם כן 
התודעה – Mind מתעוררת.
אבל, אם התודעה – Mind  שלך מגודרת בפנים על-ידי גישות סטריליות, ואם אתם מסרבים לשנות אותן
- או במקום זאת, זה לא עולה אף פעם בתודעתך כי בכלל יש לך אותם, וכך אתה אף פעם לא חושד בקיום שלהם – אז אתה תביא לתוך העבודה את כל האלימות החבויה אשר מונחת אשר מונחת מאחורי גישות,
ואשר מופיעה כל כך בפתאומיות כאשר מכים בה ושייכת לגורם העקשני והסורר הזה אותו קשה לפתור בתוך כולנו ואשר עליו דיברנו לאחרונה. 
אדון אוספנסקי אמר פעם כי בין הרבה דברים אשר עליהם אנו מגנים כל כך בחוסר תועלת ומאבדים בעבורם כוח הם הבורות שלנו. 

עמוד 1171
אדון אוספנסקי אמר : " מה שאנחנו לא יודעים בהשוואה עם מה שאנחנו חושבים כי אנחנו כן יודעים
זה מה שאי אפשר לאמוד אותו. הגישות אשר נוצרות קודם בתוך התודעה – Mind גורמות לנו לחשוב
כי אנחנו יודעים ואנחנו בהמשכיות מדברים מתוך גישות כאילו אנחנו יודעים כאשר אנחנו באמת בורים.
זה די קל לראות אצל אחרים מתיי הם מדברים מתוך גישות. 
כי אז כולם מפהקים או הולכים לישון. אדם אשר מדבר רק מתוך גישות הנו השעמום הגדול ביותר.
אבל, אנחנו לא רואים גישות בתוך עצמנו".
שאלתי את אדון אוספנסקי : "אם אני מדבר ומתחיל בעצמי לפהק אז זה אומר כי אני מדבר מתוך גישות?" 
וכך קרה שהוא פיהק ואני פיהקתי אחריו ושנינו צחקנו. אבל מאוחר יותר אני זוכר שאדון אוספנסקי שאל 
אותי : "האם ראית אי פעם כי האחד יכול לפהק לגביי המחשבות של האחד עצמו ?"
זה הנו דבר מועיל להתבונן איזה 'קווי חשיבה מכאניים' (או מכאניות של מחשבה ופסי רכבת מכאניים של מחשבות) זה הנו סימן כי הם חסרי תועלת וכי האחד צריך להימנע מהם ולהתחמק מהם".
עכשיו אתם יודעים כי התבוננות עצמית מתחילה עם התבוננות במרכזים. אתם חייבים להגיע לשלב הזה בו אתם יכולים דרך התבוננות עצמית, להבחין בעבודה של המרכז השכלי- האינטלקטואלי או המנטלי ולהבדיל את זה מן העבודה של המרכז הרגשי או מן העבודה של מרכז התנועה.
מחשה שונה מהרגשה. חישה או סנסציה שונה מהרגשה ושונה מתנועה. מחשבה והרגשה וחישה ותנועה הם כולן שונות.
עכשיו, אם אתם מתבוננים במחשבותיכם במשך תקופה אתם יכולים לראות כי הם חוזרות על עצמן יום אחר יום. אז אתה מתחיל להעיף מבט חטוף ' Glimp's ' ולהציץ על המכאניות שלך במרכז השכלי.
עכשיו, אנשים חושבים כי הם יכולים לשנות את המחשבות שלהם בכול זמן.
כולם חושבים כי הם יכולים לקבל ולקלוט רעיונות חדשים בכול זמן. אבל זה הדבר הכי נדיר בעולם בשביל שזה יוכל להיות אפשרי.
התודעה – Mind מגיעה במהרה להיות חנוקה בגישות מקובעות ובהרגלי חשיבה אשר לוקחים את המקום של חשיבה אמתית, והם חוזרים וחוזרים על עצמם כל החיים שלכם.
כאשר אתם מקשיבים לרעיון חדש אתם לא באמת מקשיבים, כי לפני שמדבר מגיע לסוף של מה שהוא אומר, אתה כבר סידרת וארגנת את כל הטיעונים שלך נגד זה.
האחד צריך רק להתבונן בעצמו. 
ועשיין האחד בטוח כי יש לו ראש פתוח ותודעה וחשיבה פתוחות – ' Open Mind ' .
מי ירצה לצעוק מראש הבניין כי יש לו תודעה סגורה ושכל סתום – '  Shut Mind ' ?!!
בחשיכה הזאת, בברורות הזאת של עצמנו, אשר אותה אנחנו חיים, אנחנו מייחסים ומשייכים לעצמנו
את מה שאין ברשותנו.
עכשיו, זה מתוך הגישות שלנו שאנחנו מתווכחים. להתווכח זה לא להבין ולהבין זה לא להתווכח.
אף אחד אף פעם לא השתנה על-ידי וויכוח. אבל אנחנו חייבים לנסות לעשות את הגישות מודעות ולא להתווכח. להיות מודע לגישה זה למנוע את הכוח והעוצמה שלה עליך. 
כל דבר אשר מגיע לתוך אור המודעות, אז אור המודעות שולל את הכוח ואת העוצמה שלו.
אם אתה מתעקש להגיד כי בכלל אין לך גישות אז אתה מתעקש לשמור את עצמך היכן שאתה בסקאלה של ההוויה. האם אתה הולך להגיד כי אין לך בכלל דעות קדומות גדולות, ואין לך אף דעות אופייניות,
ואין לך בכלל העדפות, ואין לך שום מקום קשה, ואין לך שום נוקשות ואי-גמישות וקישיון או קפדנות בתוך התודעה שלך ?
לבטח אתה לא יכול ברצינות להגיד דבר כזה.
אבל, אם הקוסם היה אומר לך את כל הגישות המקובעות ואת הדעות הקדומות אשר מגיעות כתוצאה מכך ואשר מאפיינות אותך, האם אפילו לרגע היית מקבל את מה שהוא אומר ? 
אתה היית מרגיש נעלב. 
בנסותנו לקבל את הלימודים של העבודה הזאת עם הרעיונות שלה, אנחנו לא מבחינים כי היא בסופו של דבר מגיעה ועולה כנגד הגישות הלא מודעות המכאניות שלנו. 
כולם אשר הם הינם ברמה של בעל-בית טוב יש להם איזשהם כוח ועוצמה של לחשוב בנפרד מגישות.

עמוד 1172
אבל, גישה מקובעת יכולה לגרום לך לא להאמין ב- מה שהחשיבה שלך עצמך אכן מאמינה.
הגישה שלך יכולה להגיד 'לא' בצורה אוטומטית, היכן שהחשיבה שלך עצמך אומרת כן.
כלומר, גישה אוכלת אמונה.
זה למה במקרים מסוימים האדם לא יכול לשמור על מה שבבעלותו או לוותר על משהו, 
על מה שהוא או היא ראו לרגע, וליפול בחזרה שוב או ליפול אחורנית.
גישה אוכלת את הכוח אשר ניתן לתודעה – Mind על-ידי העבודה.
זה למה ומדוע זה כל כך חשוב להיאבק לראות את הגישות בתוך עצמך.
החשיבה החדשה נאכלת על ידי החשיבה הישנה הנושנה. ההרגשה הרגעית של חופש מנטלי מתחלפת ומוחלפת על-ידי התודעה – Mind הישנה הנושנה אשר מבוססת בגישות ועל גישות.
עכשיו, תנסה לראות גישה בתוך עצמך. אני מתכוון 'באמת' תנסו.
הבן ותפוש כי אין לך ואין ברשותך תודעה פתוחה. ראש פתוח – Open Mind
)  Open Mind – פתוח לרעיונות חדשים, בלתי משוחד וחסר פניות)
אני רוצה – כמו תמיד – דוגמאות אשר מבוססות על ההתבוננות העצמית שלכם עצמכם.
אני לא רוצה שאלות כגון : "האם 'אני' זה לא אותו דבר כמו גישה".
האם 'אתה עצמך' יודע כי אתה עצמך יש לך גישות מקובעות וכי אתה למעשה לא יודע עליהם שום דבר ?
או בכלל לא מכיר אותן. האם הבחנת מתיי אתה מדבר מתוך גישות ?
האם אתה מבין מן הדיבור הזה למה התודעה – Mind לא יכולה להשתנות – כל עוד היא מלאה בגישות ?
האם אתה מבין כי אתה לא יכול לעבור 'שינוי של תודעה - Mind או את מה שישוע קרא לו 'מתנויה'
כל עוד התודעה שלך מקובעת, ומוקפת בחומות של גישות ובתוך מחלקות, אשר בהם שום דבר לא יכול לגדול ?
הבה אגיד בכנות – האם אתה מבין כי כל החיים השלמים שלך יכולים להתקלקל על-ידי הקיום של הגישות האלו אשר מונחות מתחת לפני השטח של התודעה – Mind שלך והם לא מזוהות ולא מוכרות על-ידך ?
תיזכר : האדם לא יכול לשנות את עצמו אלא אם כן הוא משנה את הגישות שלו.
לפיכך תנסה לראות את התוצאות של הגישות.
לדוגמא, תבחין מתיי אתה חש בהלם ושוק. תבחין מתיי אתה חש חסר סובלנות ושאתה לא יכול לסבול את זה, ותבחין מתיי אתה חש בוז וכד'.
תבחין מתי אתה 'טה...טה...טה' מצקצק בספקנות ובקוצר רוח. תבחין מתיי אתה שופט.
ואם אתה יכול, תבחין מתיי אתה מדבר מתוך גישה.
תבחין באינטונציה ותבחין בהבעה שלך ותבחין עד כמה אחרים הופכים משעממים ומשועממים.
אני מניח כי האדם יכול לדבר כל היום מתוך גישה מבלי להגיד דבר מעניין אחד ויחיד.
הוא לא יכול להגיד איזשהו דבר מעניין כי הוא לא יכול להשתמש בתודעה – Mind שלו.
התודעה – Mind שלו היא בשימוש על-ידי גישות. 
אז התודעה – Mind שלו לא יכולה להתעורר אם זה הנו המקרה, כל ההתפתחות הפנימית שלו עצורה.
הוא חי ומת בתור מכונה.

עמוד 1173
                                          בית אמוול הגדול (29.5.1949) רעיון-עבודה
                                      רשימות על המשמעות של העבודה הזאת
                                            עבודה זאת נקראת פסיכו-טרנספורמציה.
השוק המודע הראשון ניתן במקום של קבלת הרשמים אשר נופלים על התודעה – Mind – כלומר,
על המרכז השכלי. אם העבודה לא מתערבת בין הרשמים הנכנסים מן החיים והדרך אשר בה הם נופלים על מרכז בצורה מכאנית אז הכול יישאר כמו קודם.  האחד נשאר מכונה.
האדם יכול להתחיל להשתנות רק כאשר הוא משנה את הגישות המכאניות שלו בתוך המרכז השכלי אשר אכן גורמות לו להגיב כפי שהוא אמנם עושה.    כל ה 'גישות' מתחילות בתוך המרכז הזה.
מאוחר יותר הם משפיעות על מרכזים אחרים. כאשר רשמים נופלים על גישות מנטאליות מקובעות, 
אז התגובה תישאר כמו קודם.  כלומר, לא תהיה כל פסיכו-טרנספורמציה. שום דבר לא יעבור טרנספורמציה.
עבודה זאת היא לגביי לחשוב בדרך חדשה – כלומר, בנפרד מגישות מקובעות.
                                                                 פ ר ש נ ו ת
אם אתה מקבל בלי התנגדות או מחאה ובלי לאתגר את הגישות המנטאליות שלך, אז הדעות המקובעות והדעות הקדומות, אז התודעה – Mind שלך – לא תהיה מסוגלת לחשוב בעצמה.
אם זה הנו המקרה – אז אתה לא יכול להשתנות. בשביל להשתנות זה הכרחי ונחוץ לחשוב בדרך חדשה. 
רוב החשיבה של האחד היא בפשטות ההבעה החוזרת על עצמה של דעות מקובעות אשר שורצות ורוחשות ופושטות במרכז השכלי בדרך דומה לנגע של המרכז הרגשי על-ידי רגשות נגטיביים אופייניים אשר חוזרים על עצמם. אז לא אפשרית שום פסיכו-טרנספורמציה.
התודעה – Mind עם הגישות המקובעות שלה והשקרים הקשיחים שלה והנקודות העיוורות, תגרום לכול מרכז להגיב לחיים – כלומר, לרשמים בדיוק באותה הדרך כמו קודם.
התודעה – Mind חייבת להשתנות קודם כל.
אני חוזר פעם נוספת, כי בשבבים של הלימודים האזוטריים המוכלים בכתבי הבשורה הנוצרית, 
המילה היוונית 'מתנויה' לימדו אותה מההתחלה. והיא מתורגמת בתור : "התחרטו כי מלכות השמים קרובה".
אך זה לא מעביר את התחושה ואת ההיגיון הפנימי. להתחרט זה רגשי. לחשוב בדרך חדשה זה שכלי.
ושוב אני חוזר : "מתאה- Meta" = מעבר, "נויה- Noya" = תודעה – Mind.
האחד צריך להגיע מעבר לתודעה – Mind הרגילה במטרה ובכדי להשתנות, ואז המרכז הרגשי יכול להתעורר. והתודעה – Mind הרגילה אשר אותה אנחנו עובדים בצורה כל כך עלובה, רוח החיים הבלתי מספקת והעלובה הזאת של התודעה – Mind אשר אין לה כל רעיונות אמתיים אשר מציידים אותה עם משמעות יומיומית עשירה אלא אבל שום דבר מלבד הרבה גישות עיוורות, דעות מקובעות ודעות קדומות, אני אמור כי התודעה – Mind  הרגילה הזאת, כל עוד היא שולטת ומושלת בתוכנו, ממש לא תוכל לעשות אפשרי איזשהו שינוי רגשי של ידע והוויה.
אז אני לא מבין למה חלק עדיין שואלים : "למה זה נחוץ והכרחי בשביל האדם להשתנות בשביל לשנות גישות ?" 
התשובה היא כי גישות חוסמות את התודעה – Mind וכך שום דבר לא יכול להשתנות. 
כן. הגישות החקוקות והגאות האיומות האלו.

עמוד 1174
עכשיו, המאמץ הגדול ביותר אשר אתה יכול לעשות הנו 'להבין' מה העבודה היא לגביו.
הבנה היא הדבר הכי עוצמתי וחזק אשר איש או אישה יכולים לעשות וליצור – העבודה אומרת כי אנחנו נולדנו 'להבין'.
כלומר, העבודה אומרת כי אנחנו נולדנו בתור אורגניזמים של התפתחות עצמית – ניסוי מוזר ולא רגיל על הפלנטה הקטנה והלא חשובה הזאת ואחד אשר בקלות יכול להוכיח את עצמו או להסתבר בתור כישלון
- ואשר במקרה כזה אנחנו נישטף הצידה וייעשה אורגניזמים אחר.
זאת היא ההתפתחות העצמית הזאת האפשרית לנו ואשר פסיכו-טרנספורמציה היא לגביה.
עכשיו, אני הולך לשעמם אתכם שוב על-ידי כך שאני אגיד כי חלק ממכם עדיין לא מבינים כיצד גישות מנטאליות ייעשו את זה בלתי אפשרי בשבילכם להתפתח.
התודעה – Mind חייבת להשתנות קודם כל, לפני שאיזה שהוא דבר אחר בתוככם יוכל להשתנות בכיוון של המסתורין הזה של התפתחות עצמית.
אז זה נחוץ והכרחי בשבילנו להיאבק בשביל לעשות חלק מן הגישות האלו מודעות לעצמנו.
" תזכרו כי דבר בתוככם לא יכול להשתנות אם הוא נותר ונשאר בלתי מודע לכם ".
אז העבודה מתחילה עם התבוננות עצמית. 
אם אתה לא יכול להתבונן בדבר בתוך עצמך אז אתה לא יכול לשנות אותו. 
תמיד תזכרו את זה.  רק האור יכול לרפא אתכם – והאור משמעותו אור המודעות. 
אז תנסה להפוך להיות ער לגישות בתוך עצמך. 
איש או אישה יכולים לחשוב כי הם אוהבים את מישהו. אבל, הגישות הנרכשות המוקדמות שלהם לא באמת מקבלות את האדם הזה, אז כאשר מגיע רגע קריטי או ביקורתי ' Critical'  אז זה ברור כי האהבה הזאת צפה על יריבות הרבה יותר עמוקה. 
ועדיין, היריבות היא שום דבר מלבד חתיכת צור או חלמיש בתוך המים ואין מאחורי זה שום דבר.
אבל, כמו חתיכת רסיס במוח זה יהיה קשה להוציא את זה החוצה מבלי איזה סוג של קריסה כללית.
עכשיו, לשנות גישה מנטאלית זה לעשות מקום כדי שהעבודה תוכל לשנות אותך. להיות מלא במלאות ודחוס עד אפס מקום בגישות ולעתים מן הסוג האבסורדי ביותר, והאם אני אוסיף כי אפילו גישות לגמרי בלתי מעודכנות, אתה נע וזז ומסתובב סביב בחיים כמו איזה סוג של אידיוט מנופח – כן, ובאומרי את זה אני חושב גם כן על עצמי.
תסתכלו על גישה אופיינית אשר נכנסת לחדר האורחים ולוחצת ידיים עם גישה אופיינית דומה.
ואז תבחינו בזה בפני גישה הפוכה. כן, זה מדהים ומשעשע להבחין בדברים האלו אבל זה עוד יותר מדהים ומשעשע להבחין בהם בתוך עצמך.
הגישה הבלתי מודעת והגישה שהיא ללא עוררין אשר לא אתגרו אותה – ואשר שייכת לבורות שלנו לגביי עצמנו, וכך התבוננות ארוכה ורגועה, לא נגטיבית ולא ביקורתית של עצמנו – מבלי איזושהי הצדקה עצמית או בלי כל הצדקה עצמית – יכולה לגרום לנו להיות מודעים לגישות הקפואות האבסורדיות שלנו.
זה מוביל לידע עצמי.
ישנה בורות אלוהית אשר היא צורה אחת של להיות תמים וחף מפשע כמו אצל תינוקות אבל ישנה עוד תמימות וחפות מפשע נוספת אשר עולה מחכמה והיא שונה לגמרי.
לדוגמא, אם אחרי הרבה שנים אתה מבין ותופש כי "אתה לא יכול לעשות" ולפיכך אתה לא תמיד מאשים את האחרים כי אתה רואה שהם לא יכולים לעשות אלא אתה מבין ותופש כי זה תמיד אשמתך כי הנך נגטיבי, 
אז אתה הופך להיות תמים וחף מפשע על-ידי חכמה ודרך חכמה.
תמימות וחפות מפשע משמעותה בדיוק להפוך להיות בלתי מזיק כמו תינוק – לא דרך בורות אלא אבל 
דרך ידע – דרך הבנה. 
למה אנחנו מאשימים מישהו אחר ?
בפשטות כי אנחנו חושבים שהאדם הזה יכול לעשות – כלומר, יכול להיות שונה.
מה לגביי עצמך ?   כאשר אנחנו מתחילים לעבוד על עצמנו אנחנו מבינים ותופשים כי אנחנו בעצמנו לא יכולים לעשות.   אז למה יש לך תלונות והתמרמרויות נגד אחרים – כפי שיש לכול אחד ואחת ממכם ?
אנשים עושים כל היום חשבונות פנימיים אחד נגד השני – וזה גורם ועושה מאסה מסקרנת ועבה ולא נעימה מסביב לאנשים ובשביל זה יש לגורדייף מילה מזרחית מוזרה אותה אני לא זוכר ברגע זה.

עמוד 1175
אנשים אשר חיים ביחד עושים את האטמוספירה העבה והדחוסה הזאת – אלא אם כן הם עובדים על עצמם.
למה ? כי אנשים באופן יסודי אוהבים את עצמם ולא את אף אחד אחר.

עכשיו, אני הולך מאוחר יותר לדבר אתכם מן הזווית של איך הרעיונות בעבודה יכולים לעשות לכם טרנספורמציה.
הזכרתי אחד – רק כי זה אשמתי אם אני נגטיבי ולא אדם אחר. זה 'הופך' אותך או – זה 'עושה לך היפוך'.
למעשה, כל רעיון של העבודה אם ניקח אותו פנימה ייעשה לך טרנספורמציה – כלומר אם התודעה – Mind יכולה לקבל את זה. אבל, התודעה – Mind לא תקבל את הרעיונות של העבודה הזאת אפילו אם היא שמעה אותה במשך שישים – 60 שנים, אלא אם כן הם משחררים את התודעה – Mind החסומה כך שאפשר יהיה לתת 'לרעיונות' חיים לקחת את המקום של גישות מתות.
                                       *                          *                        *
עכשיו, תחשבו ותהרהרו ותהגו ותשקפו : הרעיונות של העבודה הזאת מיועדים במודע להמיר אתכם -
לעשות לכם טרנספורמציה. קחו את הדוגמא הקצרה הזאת אשר ניתנה מעל.
רעיון-העבודה אשר ניתן מעל הנו : "אם אתה נגטיבי זה תמיד אשמתך שלך ולא של האדם האחר".
האם זה עושה לך טרנספורמציה ? האם זה גורם לך לחשוב בדרך חדשה ?
לחשוב בדרך חדשה זה להתחיל לעשות לעצמך טרנספורמציה.  כן. אבל, "להבין ולתפוש" כי זאת אשמתך אם אתה הופך להיות נגטיבי, ולא אשמתו של האדם האחר, זה "להפוך" את עצמך.
מאוחר יותר אתה תבין כי כל טרנספורמציה של עצמך עוסקת עם 'היפוך' בתוך עצמך – ראיה של כל דבר בדרך ההפוכה. זה מה שטרנספורמציה עושה לנו.

                                  בית אמוול הגדול ( 5.6.1948 ) לימוד-עבודה
                                            טרנספורמציה של רשמים
גורדייף אמר : "בערך 70% מן האנשים חולים בגלל סיבות פסיכולוגיות – לדוגמא, מתוך רשמים לא נכונים".
                                                        פ ר ש נ ו ת
אפשר בתור התחלה להגיד כי יש שלושה-3 מקורות ברורים ומוגדרים של תחלואים ומחלות לפי ובהתאם ללימודי העבודה. המכונה האנושית מכניסה פנימה "שלושה-3 מזונות ממש נבדלים ומוגדרים".
וכולם הכרחיים בשבילה.
כולנו תופשים ומבינים במעורפל כי חוסר של מזון נכון, באופן הרגיל של מזון, יכול להוביל לאלף ואחד – 1001 סוגים של מחלות ותחלואים. לדוגמא, חוסר של מזון כגון פירות הדר גורם לצפדינה וכל המניפסטציות של זה. חוסר של חלב טרי וחמאה או שומן של כבד בקלה וכד' יכול לגרום בצעירים לרככת ובמבוגרים לדברים אחרים. חוסר של חלקים הכרחיים מסוימים של חיטה ואורז פוגע בדרכים שונות במערכת העצבים.
יותר מדיי או פחות מדיי שומן או בשר או דגניים גורם למחלות מאינספור סוגים שונים.

עמוד 1176
אני אומר כי אנחנו תופשים ומבינים כי מזון לא נכון במשמעות הרגילה של המילה יכול להיות המקור לתחלואים מרובים ומחלות רבות.  אבל, מה שאנחנו לא תופשים ומבינים כי המכונה האנושית, בשביל העבודה הנכונה שלה, לא תלויה 'רק' בסוג האחד הזה של מזון.
היא תלויה בשני-2 סוגים אחרים של מזון, ועדיין ברפואה הרגילה לא מזהים את זה ולא מכירים זאת בבירור, כמו התלות של הגוף האנושי במזון באופן רגיל. למרות כי אור השמש השייך לרשמים הנו מוכר ומזוהה באיזושהי דרך בתור מזון. שני- 2 המזונות 'האחרים הנוספים' האלו מוזכרים בעבודה בתור :
'אוויר' ו- 'רשמים'.
אנשים לא חושבים כי 'אוויר' הוא הנו 'מזון', ועוד פחות מזה הם חושבים כי 'רשמים' הם הינם 'מזון'.
אז שוב אני אזכיר לכם את הדיאגרמה של 3-שלושת המזונות אשר נכנסים לתוך המכונה האנושית, 
ואעשה על זה כמה הערות נוספות. (ראו דיאגרמה בעמוד 1105 – 'דיאגרמת המדרגות')
אתם תבחינו כי בדיאגרמת המדרגות האדם מיוצג בתור מבנה או בית בעל שלוש – 3 קומות.
בתוך כל קומה או לתוך כל דירה נכנס סוג שונה של מזון. 
המספרים : 768, 192 ו-48, מייצגים ומציינים את העדינות והאיכות היחסית של המזון.
מזון רגיל לאדם – 768, הנו כביכול מזון גס ודורש הרבה טרנספורמציות במכונה האנושית – כלומר, עיכולים רבים ברצף – כדי שיהיה ניתן לשירות. 
האוויר הנו פחות גס, פחות דחוס ועובר עיכולים עדינים יותר או טרנספורמציות בתוך הגוף. 
ושוב, רשמים הם עוד פחות דחוסים – כלומר, הרבה יותר עדין. 
עכשיו, ככול שחומר עדין יותר, באופן הזה של טרנספורמציות אשר עוקבות אחת אחר השנייה, ככה ההשפעות של זה יותר חזקות ועוצמתיות. זה קשה למצוא אנלוגיות.
אנחנו מחברים את המילה 'עוצמתי' לכוח פיזי, לאלימות פיזית. אבל, זה לא מה שהתכוונו אליו.
על-פי ההיגיון של העבודה מאשר סוס מרוץ אשר גודל והתרבה הנו יותר עוצמתי מאשר סוס כרכרות או סוס של מרכבות.      ל מ ה  ? כי הוא הרבה יותר נבון. 
גורדייף אמר כי תפוח אדמה מבושל הנו יותר נבון מאשר תפוח אדמה חי.  אז האחד צריך לחשוב – בעצמו – מה היא המשמעות בעבודה של " איכות עדינה יותר ". כל החומרים אשר הם מאיכות עדינה יותר מוגדרים ומאופיינים : "יותר נבונים ויותר שנונים ופחים יותר ומתוחכמים יותר". 
תפוח אדמה מבושל יכול להיאכל על-ידי האדם ותפוח אדמה חי יכול להיאכל על-ידי חיות.
ותזכרו כי כפי שאתם יכולים להיות, כי אנחנו יכולים להיות נאכלים כי גם אנחנו מזון.
כן. רק "תדמיינו אותנו הולכים בצורה יהירה מסביב" ואוכלים על כדור הארץ הכול כאילו זאת זכותנו – אך אנחנו בתוכנו גם כן נאכלים על-ידי הוויות אשר אנחנו לא מכירים, בסקאלה של ההוויה המיוצגת על-ידי
קרן הבריאה.
אם אנחנו נבונים יותר אנחנו נספג באופן מנטאלי לתוך ההוויות מן הרמה הגבוהה יותר ונשתתף בדברים אשר הינם ממש מופלאים ואשר הוויות גסות יותר לא יכולות להשתתף בהם. 
עכשיו, זה מספיק כרגע מן הצד הזה של העבודה, מלבד להגיד כי האדם אשר מלא גישות, גאווה וזכות עצמית ומצוינות אישית ואישיות מזויפת וכל השאר, הוא לא מזון המתקבל ברמות הגבוהות יותר של אינטליגנציה.
החומר או האנרגיה, אשר נמסרת בתור – 768 – מזון רגיל – זה לא חומר כל כך נבון כמו – 192, או-48.
הבה נדבר פעם נוספת על חומר-האנרגיה הזה אשר נכנס למחלקה העליונה של מפעל 3-שלושת הקומות אשר נקרא 'רשמים' וממוספר – 48. 
רשמים יכולים לעבור שלוש-3 טרנספורמציות : 48 ל – 24, 24 ל – 12, 12 ל – 6.
עכשיו כפי שנאמר במדויק על-ידי גורדייף : "האדם יכול להיות חולה ממזון לא נכון של רשמים".

עמוד 1177
גורדייף הוסיף ואמר כי רוב התחלואים והמחלות מקורם כאן. 
כלומר, רוב האנשים חולים בהתחלה "מבחינה פסיכולוגית". 
אני אענה כי זה צריך להיות קשור למחלקה העליונה הזאת אשר המזון שלה הנו רשמים – איזה רשמים אתה לוקח פנימה ומזדהה איתם וכך איך אתה מקבל אותם ואיך אתה עושה להם טרנספורמציה ומעכל אותם. 
אני מניח כי כולכם יודעים על-ידי התבוננות עצמית, כי אם אתה הופך להיות חשדן אתה נוטה להכניס פנימה רק רשמים של אחרים, של הסצנה החיצונית הנראית אשר מגבירה את החשדות שלך. 
זה כל כך קל לחשוד – וכל כך קשה להפוך להיות פסיבי ל- מה שהאחרים עושים ואומרים.
טריק פשוט נכנס כאן על-ידי הכוחות אשר מטרתם זה לשמור עלינו ישנים ולהשתמש בנו.
רק רמז קטן – אם יש לך רק גישות מקובעות ואין לך שום מחשבה אינדיבידואלית פנימית – זה ממש כאילו ירדת לגיהינום ונשארת שם.  ל מ ה ? כי אתה נותן דרך ואפשרות מעבר לגרוע ביותר מכול הרגשות הנגטיביים אשר שורצים ופושטים במרכז הרגשי. 
האם זה לא הדבר הכי פשוט וקל בעולם לחשוד ? 
הכול נראה מתאים יחד. והאם זה לא הדבר הכי קשה בעולם לחשוד בעצמך כי אתה חשדן ?
חשדנות היא תמיד בגלל הזדהות – ותזכרו כי הזדהות וזהות זה לא אהבה וזה מוביל במהירות רבה לשנאה.
עכשיו, זאת היא דוגמא לאיך וכיצד זה מוכל ומיושם על כולנו. 
עכשיו, הבה ניקח את מה שנקרא "נוסטלגיה" או "געגועים הביתה" או יותר נכון "געגועים מדכדכים הביתה".
במלחמה הראשונה (מלחמת העולם הראשונה) כאשר הייתי בחו"ל ראיתי כל כך הרבה מקרים של כביכול
'קריסה פיזית', אשר המקור שלהם היה מונח ב 'ספירת הרשמים'.
הם כבר לא היו יותר הרשמים הנהוגים הרגילים אשר נכנסים פנימה  בבית האהוב במדינה אהובה ומאמי היקרה וכן הלאה. 
אז האדם נהיה חולה לא בגלל חוסר של מזון רגיל או אוויר, אלא מתוך חוסר של רשמים.
האם אתם יכולים לתפוש מה היא הכוונה כאן ? 
אנשים כאלו הם עדיין לא בוגרים. במקרה של אדם שהוא עדיין לא בוגר והראש שלו מסובב אחורה. הרוח שלו מסתובבת אחורה. אז לכול מקום שהוא הולך, אפילו מסביב לעולם, הוא באמת מכניס פנימה רשמים חדשים כי הוא כמהה ל- מה שעד עכשיו לא צריכה או אמורה להיות המטרה שלו. 
אני לבטח לא הולך לדבר על העניין הזה אצל נשים.
עכשיו, איזושהי אישה יכולה להסתכל אחורה או להסתכל קדימה כאשר מדברים מבחינה פסיכולוגית.
כאן מתואר ומשורטט מאבק גדול בעבודה, ואשר לגביו אני אגיד רק כי אם אתה מאמין בכול מה שהעבודה מלמדת אז תהיה מסוגל להסתכל קדימה. ואני לא מדבר על הצלחה חדשה בעסק או עם נשים או בפגישות ומינויים וכבוד.
לא. אני מתכוון כי משהו 'פנימי' הופך את הכיוון שלו ואז אתה מבין ותופש כי האחד חייב אף פעם לא להסתכל אחורה.
ישוע אמר : "מִי שֶׁשָֹם אֶת יָדוֹ עַל הַמַּחֲרֵשָׁה וּמַבִּיט אֲחוֹרַנִּית לֹא יִכְשַׁר לְמַלְכוּת הָאֱלֹהִים." (לוקס 9 פס' 62)
אם אתה מתוך הרגל מקבל רשמים בצורה שלילית אז אתה בצורה בלתי נמנעת תסתכל אחורה ותהפוך להיות חולה. ולא רק זה, אם אתה בעבודה אז אתה לא תהיה מסוגל להמשיך ולהתקדם בתוכה כי לא משנה מה הוא הכוח אשר אתה יכול לעשות על-ידי מאמצי עבודה, הם תמיד ייאכלו על-ידי הרגשות השליליים
ההרגליים האלו אשר יגרמו לך לאבד כל תחושת כיוון. זה למה העבודה מניחה כזה דגש גדול בתור התחלה על ההכרח והנחיצות של לעשות מודעים לעצמך את הרגשות השליליים שלך על-ידי התבוננות עצמית, ולהפוך להיות ער להם.

עמוד 1178
כי רק בדרך זאת אתה יכול להתחיל לעבוד עליהם ולא להזדהות איתם.
אם רוב הרשמים אשר נכנסים לתוך האחד באופן מכאני מזינים מחשבות ורגשות שליליים, עד כמה גדולה החשכה הפנימית של האחד ועד כמה רחוק האחד מן העבודה.
עכשיו, רשמים אשר נכנסים פנימה בתור אנרגיה – 48 יכולים כפי שנאמר, לעבור שלוש-3 טרנספורמציות
- כלומר, לאנרגיה עדינה ונבונה יותר, אינטליגנטית יותר אשר מספרה – 24, ואז ל – 12, ולבסוף ל – 6, אשר הנו הגבוה ביותר – האנרגיה הגבוהה ביותר והנבונה ביותר אשר האדם יכול לייצר.
אזל זה לא קורה בטבע. 
זה לא מתחולל וקורה באדם המכאני. ורק כאשר אתה מתחיל לעבוד על רשמים ועל איך אתה מקבל אותם
לאור סידרה של רעיונות אשר לא נגזרים מתוך החיים כפי שהם נראים ומופיעים, יכולה להתחיל ההמרה – הטרנספורמציה הזאת של רשמים. 
מה שאני שואל אתכם בהתייחס לכך זה ל- מה עשיתם היום טרנספורמציה מנקודת מבט זאת ?
המכונה האנושית שלכם כבר המירה ועשתה טרנספורמציה לכמויות ניכרות של אנרגיה – 768 לתוך חומרים עדינים יותר ויותר עדינים.
כן. אבל, זה נעשה בשבילך. הטרנספורמציה של המזון אשר נקרא רשמים לא נעשית בשבילך.
וזה הכין שהאדם המכאני יכול להתחיל להפסיק להיות אדם מכאני.
טרנספורמציה של רשמים נקראת בעבודה " לתת לעצמך את השוק המודע הראשון ".
כן - שמעתם את זה ללא ספק כבר קודם. אבל, האם אי פעם ניסיתם לתת לעצמכם את השוק המודע הזה ?
האם אי פעם ניסיתם לקחת פנימה רשמים אשר נכנסים מן העולם בדרך חדשה ממש ?
לבטח אתם לא תהיו מסוגלים לעשות את זה עם עדיין לא התחלתם "לחשוב בדרך חדשה".
ותזכרו כי העבודה עם כל הלימודים שלה וכול הרעיונות שלה, היא בשביל לגרום לנו לחשוב בדרך חדשה.
כלומר, אלא אם כן אתם 'בעצמכם' התחלתם לראות איזושהי אמת בלימודים של העבודה, אתם אף פעם לא תי=היו מסוגלים לתת לעצמכם את השוק המודע הראשון – כלומר, אתם אף פעם לא תהיו מסוגלים לקחת פנימה רשמים בדרך חדשה – ואשר זה אותו דבר כמו להגיד כי אף פעם לא תהיו מסוגלים 'להמיר' או 'לעשות טרנספורמציה' לרשמים.
תזכרו כי גם אדם נוסף אחר הנו 'רשמים' – וכול החיים החיצוניים הם רשמים אשר אתם יכולים לקבל ולהגיב אליהם בדרך זאת או אחרת. האדם הנו רשמים וההשפעה שלהם עליך. 
האם אתה יכול לראות ל- מה התכוונו ? 

עמוד 1179
                                  בית אמוול הגדול ( 12.7.1948 ) רעיון-עבודה
                                                טרנספורמציה עצמית
עבודה זאת מלמדת כי האדם נולד בתור אורגניזם של התפתחות עצמית. 
כלומר, הוא יכול להשלים את עצמו. האדם יכול לעשות לעצמו טרנספורמציה וכך להשלים את עצמו.
                                             פ ר ש נ ו ת
לגביי מה היא העבודה הזאת ? בתור ילדים אנחנו משחקים עם צעצועים, נגיד בובות וחיילי עופרת.
ואז, כפי שאנחנו גדלים ניתנת לנו סדרת צעצועים חדשה. ואנחנו משחקים בזה שיהיו לנו תינוקות אמתיים ובזה שנהיה חיילים אמתיים, ועם הרבה דברים אחרים אשר מציעים לנו לשחק איתם – כגון כסף, עמדה, עסקים ופוליטיקה – ובמקרה של מדענים עם טרנספורמציה של יסודות ומולקולות ועם לעשות מזון סינטטי או פצצות אטום ומכונות וכד'. אנחנו משחקים בלהיות פטריוטים, מנהיגים, צדיקים ואנשים אשר מקריבים את עצמם, אנחנו משחקים בלהיות בעל ואישה. אנחנו משחקים בתפקידי אצולה. אנחנו משחקים בלהיות דתיים. אנחנו משחקים עם הצעצועים של הבוגרים אשר ניתנים לנו במטרה לשמור אותנו ישנים שינה עמוקה.
כן – רעיון נבון מונח כאן.
האם זה לא אמת ונכון כי מן האספקט הזה כל העולם הנו במה ? 
עכשיו, המדענים מעסיקים את עצמם בטרנספורמציה – טרנספורמציה מיסוד אחד לאחר בכימיה אטומית,
או טרנספורמציה מחומר אחד לאחר בכימיה מולקולרית.
האלכימאים בימי הביניים דיברו הרבה על טרנספורמציה של יסוד העופרת ליסוד זהב.
אני מאמין כי זה אפשרי בימינו בכימיה אטומית. אבל, כמובן מה שהתכוונו האלכימאים האמתיים הייתה הטרנספורמציה של האדם המכאני המיוצגת על-ידי 'עופרת' לאדם מודע אשר מיוצג על-ידי 'זהב'.
עכשיו, אחרי ששיחקנו עם הסצנה הראשונה של הצעצועים שלנו ואז עם הסדרה השנייה של הצעצועים שלנו. האדם – איש או אישה המגיעים כביכול לסוף המשמעות, יכולים לרצות משהו אשר הוא לא לשחק עם צעצועים ילדותיים או של בוגרים.
אבל, תנו לי להוסיף, אלא אם כן עברתם דרך המשחק עם כמה צעצועים של בוגרים ולמדתם את המשחק, 
אז אתם לא יכולים להמשיך הלאה. כולנו צריכים לעבור דרך השלב של צעצועי המבוגרים – כלומר,
שיהיו לנו תינוקות אמתיים ושנהיה חיילים אמתיים וכד' או לעשות קריירה ובקצרה לעשות את הג'וב שלך בחיים. 
זה המצב והשלב בהתאמה ל- מה שהעבודה קוראת לו ' השלב של בעל בית טוב '.
ואתם תזכרו כי העבודה הזאת היא לא בשביל אלו אשר לא עשו כלום. 
זה לא בשביל קבצנים ופושטי יד או משוגעים. זה בשביל אלו אשר הם אחראיים ועשו איזה ג'וב או איזשהו דבר בחיים, ואשר השיגו איזושהי חכמה במגע עם החיים – כלומר, אשר תשפו והבינו כי בחיים אתה לא יכול כי תהיה לך את הדרך שלך עצמך וכי החיים הם כוח שני או כוח של התנגדות ל- מה שאתה רוצה להשיג בפנטזיות שלך בלי מאמצים. 

עמוד 1180
גורדייף אמר : " אם האדם יודע איך לעשות קפה אז אל האדם הזה אני יכול לדבר ".
הרבה הערות של גורדייף כמו האחת הזאת נשמעות טריוויאליות, אבל ביודעי איך הוא דיבר, אני מבין ותופש כי הוא התכוון לאדם אשר יכול היה אפילו לזרוע קפה, לגדל את זה, לדאוג לזה ולבסוף – לעשות בשבילך ספל קפה.
כלומר, הוא התכוון לאדם אשר יודע את עבודתו ביסודיות. 
גורדייף אמר : "לאדם כזה אני יכול לדבר". כן – אבל למה הוא אמר את זה ? 
כי אדם כזה התמודד מול הכוח השני של החיים הקשים של עבודה ועמל ועם המחלות של פולי הקפה, 
האיסוף של הפולים, האחסון שלהם, המשלוח שלהם, המכירה שלהם והייצוא שלהם, וכל מאה ואחת – 101 הדברים השייכים לעסק כזה. נגיד עם שטות נראית וגלויה, גורדייף התכוון כי כאשר הוא יכול לדבר אל אדם אשר יכול לעשות קפה, גורדייף התכוון ל- משהו הרבה יותר עמוק מאשר במבט ראשון. 
גורדייף לא התכוון לאדם אשר קנה פחית קפה ועשה לעצמו ספל. אלא הוא התכוון לאדם אשר יודע הכול לגבי קפה מן ההתחלה עד הסוף.
עכשיו, אם כזה נקרא בעבודה ' בעל בית טוב '. וזה אומר איש או אישה אשר עשו משהו ויצרו משהו, 
הפכו להיות משהו בחיים על-ידי עבודה קשה ועל-ידי מאמץ – ורק אדם אשר היה בקרב עם החיים בתור הכוח של ההתנגדות וזכה במשהו – אם זה יהיה דבר זה או אחר – נגיד מקצוע, ג'וב, עמדה ברת תוקף מאיזשהו סוג, או משפחה עם האחריות שלה וכד'. 
כי אלא אם כן אנחנו עושים את זה אז אנחנו רוחות רפאים או במקום זה פושטי יד וקבצנים.
אנחנו לא אמתיים. 
עכשיו, העבודה אומרת כי אלא אם כן השגנו ורכשנו 'רמת בעל בית טוב' אז העבודה לא יכולה לפעול עלינו נכונה. כי אין לנו כל חכמת חיים. אנחנו מצפים לניסים היכן ששום דבר לא יכול לקרות. 
אין לנו שום דבר אשר מונח למטה בתוך המרכזים שיש לו איזשהו ערך בשבילנו, וכמו כן אנחנו לא יודעים מה היא המשמעות של מאמץ בהיגיון הכי רגיל שלו. 
הכול מאכזב אותנו – אבל זה לא עולה בדעתנו כי אנחנו צריכים לעשות מאמץ כדי שהכול וכל דבר 'לא' יאכזב אותנו. 
תזכרו כי כולנו על הפלנטה הזאת מתחת ל – 48 מסדרים של חוקים. כלומר, כל האנשים בגבוה או בנמוך הם מתחת לאותם חוקים.
אני אעבור עכשיו מן הרעיון של בעל בית טוב להגדרה נוספת אשר משתמשים בה בעבודה לגביי בעל בית טוב אשר כבר לא מאמין יותר בחיים. זה מתייחס לאיש או לאישה אשר עברו דרך כל מה שהם עברו, כביכול כפי שהם לקחו זאת על הכתפיים שלהם. 
כי תזכרו כי בחיים האורגאניים כל דבר חי צריך לעשות מאמץ – והתחלתם לחשוב משהו כגון זה : 
"האם יש איזה שהוא דבר מעבר לחיים האלו ? האם יש איזה שהוא דבר אשר אני יכול למצוא מעבר ל מה שאני מרגיש בתור בעל בית טוב כי זה חובתי לנהוג על-פיו ". 
דיברנו רק עכשיו על המדענים אשר עושים טרנספורמציה לאטם וכד'. אבל, ל – מה זה יכול להוביל ?
אני יכול לדמיין היטב מדען אשר אומר : " נמאס לי לעשות פצצות אטום "? או כלכלן אשר אומר : 
"נמאס לי מכסף", או פוליטיקאי אשר אומר : "נמאס לי מפוליטיקה", או חייל אשר אומר : "נמאס לי להיות חייל". כן – האחד יכול להתחיל להגיע לסוף המשמעות של החיים.
אך מה אז ? מה עוד יש שמה ? 
עכשיו, עבודה זאת היא לא כדי לעשות טרנספורמציה לחיים החיצוניים או לגביי לעשות טרנספורמציה לאטום, או לגביי עמדה כלכלית ופוליטית או סוציאלית של האחד. אלא היא לגביי לעשות טרנספורמציה 
'לעצמך'.  זה לגביי להשלים את הדבר הבלתי שלם אשר נקרא עצמך.

עמוד 1181
דבר זה אשר נולד בתור אורגניזם של התפתחות עצמית. פיתוח עצמי. לפתח את עצמי.
הבינו כי זה אפשרי במלאות רק כאשר האחד שיחק כראוי וברצינות עם הסדרה השנייה של הצעצועים. 
אתה לא תקבל ולא תשיג שום דבר בעבודה ולא תגיע לשום מקום בעבודה שהוא לא לגביי לשחק בצעצועים, אלא אם כן השגתם ורכשתם את הרמה אשר עליה אנחנו מדברים – זאת של איש חיים טוב בצורה סבירה או בעל בית טוב.
ל מ ה ? כי המרכזים שלכם לא הניחו למטה בתוכם מספיק גלילים, מספיק ניסיון, ואתם לא תדעו איך לעשות מאמץ רגיל. לא תהיה לכם כל חכמת חיים. ובקצרה, אתם אולי תחשקו עדיין עם הסדרה הראשונה של הצעצועים – בובות וחיילי עופרת וכד' – מבלי שתדעו את זה.
אתם ללא ספק תפנטזו ותדמיינו הרבה דברים אהובים ונחמדים כגון :
" Quin of May " – "מלכת חודש מאי" (במיתולוגיה מלכת חודש מאי היא נערה עלמה בתולה אלת האביב, כלת הפרחים ומלכת הפיות והגבירה של הפריחה, מלכת מאי מייצגת את השקט והיציבות של הטבע אשר מסביבו הכול סובב) וכד' – אבל, כאשר זה יגיע לעשות משהו אז אתה לא תהיה שמה או תרגיש חולה או ממש תחלה. 
זה קשה בצורה שווה לכולנו. אדם אם יש לו פלוסים +++ אז יש לו גם מינוסים - - - - שווים ושקולים.
אם אתם לא מבינים את זה אז אתם תבזבזו כל כך הרבה כוח בלהגיד : "אם רק".
תחשבו כי אף אחד לא ממוקם יותר טוב מאשר אתה, כי כולם ממוקמים ממש היכן שהם אמורים וצריכים להיות ממוקמים בשביל ההתפתחות שלהם עצמם.
עכשיו, כפי שזה נאמר, העבודה היא לגביי טרנספורמציה עצמית והיא מבוססת ברעיון המוגדר והברור כי האדם, אשר נוצר ונברא בצורה ניסיונית בתור אורגניזם של התפתחות עצמית ויש לו 'דרך ונתיב' ברור ומוגדר לעקוב אחריו בכדי ובמטרה להגיע למצב הנוסף הזה של עצמו, בפעם בה הוא התעסק מספיק עם החיים והגיע עד רמה מסוימת של הוויה – אשר היא נחוצה קודם כל, ראשית כל.
הבה ניקח בקשר לזה את רעיון-העבודה כי איש או אישה חייבים לעבוד על להיות 'בהזדהות' או 'מזדהים', ותנסו לראות איך להתבונן ולעבוד על המצב של להיות מזוהה ומזדהה האחד יכול להמיר ולעשות לעצמו טרנספורמציה. 
קחו אדם אשר מזדהה לגמרי עם הקריירה של עצמו. כל דבר אשר הוא עושה הנו מקור לדאגה בשבילו.
הוא נאכל ואוכלים אותו מכול צד דרך הזדהות. להזדהות באופן מילולי זה אומר לעשות את עצמך אותו הדבר כמו – כלומר לעשות את עצמך זהה למשהו ועם משהו. קחו לדוגמא אדם אשר עושה את עצמו זהה עם חשבון הבנק שלו. הוא מפסיד ומאבד את כספו ואז הוא מתאבד – דבר נפוץ.
למה הוא עושה את זה ?  הוא עושה את זה כי הכסף שלו והתחושה וההרגשה שלו את עצמו הם זהות.
אז, כאשר הוא מאבד ומפסיד את כספו הוא מרגיש וחש כי הוא מושמד. הוא מזדהה עם משהו אשר הוא בכלל לא באמת 'הוא' כלל.
עכשיו, בהתייחס לאדם הזה אשר מזדהה עם הקריירה שלו – נגיד כי הוא רוצה להפוך להיות ראש הממשלה. אז הוא מושך בחוטים ועושה אינטריגות ופוגש כל מיני סוגים של אנשים אשר אחרת הוא לא היה פוגש. והוא רץ קדימה ואחורה ; הוא במצב המשכי של חרדה, ותמיד נסער ועצבני ומרוגש וחסר שינה וכד'.
זה די בסדר בשביל החיים – בשביל צעצועי המבוגרים. אבל אם כל זה לא מוביל אותו לשום מקום אחר בטווח הארוך, הוא פורש ותוהה ללא ספק מה לעזאזל כל זה בכלל היה.
תשקלו איך מישהו שהוא כוכב, אדם מפורסם, עם סיבובי גלגל הזמן הופך לפתע פתאום להיות אף אחד.
תזכרו כי החיים הם מרוץ המטחנות – (זרם המים אשר מסובב את גלגלי הטחנה), שיטפון ומבול, אשר בו היינו צריכים להיות במשך איזה זמן, אבל בהדרגה אנחנו צריכים לשחות החוצה מזה.
כן – אנחנו חייבים להיות בתוך הזרם הסוחף הזה כדי להיות גברים ונשים. אך הנקודה היא לצאת מזה מאוחר יותר. אם אתה אף פעם לא קפצת לתוך המים אז אתה חסר ערך  וחסר תועלת.
אתה ללא ספק חשבת להציל את הנשמה שלך, אבל האחד חייב לאבד את הנשמה שלו כדי למצוא אותה שוב. 

 

עמוד 1182
עכשיו, התמונות האלו של האנשים אשר הם לחלוטין מזוהים ומזדהים אין לבוז וללגלג עליהם לרגע.
כי כל אחד מאיתנו שופך הרבה כוחות לתוך המצבים של להיות מזוהה ומזדהה בעבור הדברים הכי טריוויאליים. היכן הנו מרכז הכובד של להיות מזוהה ומזדהה ?
כל חלק רגשי של מרכז יכול להיות  מזוהה ומזדהה.
אדון אוספנסקי אמר פעם כי המטרה של העבודה היא לעורר את המרכז הרגשי.
ובמילים מדויקות אדון אוספנסקי אמר כי אין לנו כל רגשות אמתיים, אנחנו מכירים רק את הרגש של להיות מזוהה ומזדהה. זה מונע מן המרכז הרגשי מלעשות את העבודה הראויה לו.
המרכז הרגשי, אם הוא היה מטוהר מהזדהות ומרגשות נגטיביים, הוא היה נותן לנו לדוגמא קלרוויאנטיות – את הכוח ואת העוצמה של ידע הכרתי קוגניטיבי אשר שונה ממש מן הידע של המרכז השכלי – כגון תחושה של סכנה, תחושה של העתיד (נבואה) ודברים רבים אשר שייכים לנו על-ידי הבריאה, אבל אשר אותם איבדנו בכך שגידלו אותנו בין אנשים ישנים, אשר נגועים על-ידי רגשות נגטיביים ומצבים של הזדהות.
עכשיו, אם אנחנו עובדים נגד הזדהות ולהזדהות, ואם אנחנו מתבוננים בזה בתוך עצמנו – כי תזכרו כי אתם לא יכולים לשנות בתוך עצמכם שום דבר אם עדיין לא התבוננתם בזה והפכתם להיות מודעים לזה – ואז, 
רק על-ידי העבודה של להיות ערים לכך, ואשר זה שווה ושקול ל-וידוי של זה – אז אתם תתחילו בהדרגה לסלוד מן המצב הרגשי של להיות מזוהה ומזדהה.
אז כאן בקצרה הנה דוגמא של איך העבודה הזאת יכולה להתחיל לעשות לך טרנספורמציה.
אני אוסיף דבר אחד, כל חיבור וקשר הנו דרך משמעות.
אלא אם כן יש לדבר איזושהי משמעות בשבילך, אז אתה לא יכול להתחבר עם זה.
אם אתה לא יכול לראות איזושהי משמעות בעבודה הזאת בעצמך, אתה לא תהיה מסוגל להתחבר ולהתקשר אליה. 
עבודה זאת מלמדת כי קיימת תודעה – Mind גדולה יותר, וכי אלא אם כן האדם יכול להבין ולתפוש את זה, הוא לא יהיה מסוגל לעבוד על עצמו. 
אלא אם כן אתה תופש ומבין את ה- נס של הטבע ואת ה – נס של בריאת הקיום שלך עצמך אז אתה לא יכול לעבוד ; לדוגמא, אתה אף פעם לא תהיה מסוגל להפריד את עצמך מן המצב של להיות בהמשכיות מזדהה עם עצמך, כי אתה תדמיין כי אתה האדם הגדול ביותר וכי לא יכול להיות שום דבר יותר גדול ממך.
וכאן אני רוצה למשוך את תשומת ליבכם לקרן הבריאה, ולבקש ממכם לחשוב ולשקף ולהרהר ולהגות על היכן 'אתה' נכנס לתוך זה.
האחד חייב להתחיל להבין ולתפוש כי האחד הוא לא בדיוק מה שהאחד מדמיין.

עמוד 1183
                                    בית אמוול הגדול (19.6.1948) לימוד-עבודה
                    רשימה על זכירה-עצמית והכרה וזיהוי ואישור וקבלה עצמית.
זה הכרחי ונחוץ להבין ולתפוש כי אנחנו לא זוכרים את עצמנו. ורק על-ידי התבוננות עצמית כנה במשך איזה זמן אנחנו יכולים להתחיל להכיר ולאשר ולהודות ולקבל כי אנחנו לא זוכרים את עצמנו.
זאת היא נקודת ההתחלה של להיות מסוגל לזכור את עצמך. וזה בתורו, זוהי נקודת ההתחלה של :
"להיות מסוגל לעשות". 
                                                           פ ר ש נ ו ת
אדון אוספנסקי אמר : " זכירה – עצמית משמעותה כי יש לך אלמנט של שליטה רצונית, זאת היא פעולה של 'עשייה'. זה לא לחלום על עשייה אלא זאת פעולה. ובהתחלה זה לוקח כוח ועוצמה כי זה משתמש במשהו אשר בו אנחנו לא מורגלים להשתמש. אבל, מאוחר יותר זה נותן כוח ועוצמה". 
ואדון אוספנסקי הוסיף : "זכירה - עצמית היא פעולה כי היא לא רק ערות-עצמית, אלא אבל היא היכולת והקיבולת של לעשות את מה שאתה רוצה לעשות – בהתחלה בסקאלה קטנה, כמו לדוגמא לשלוט בעצמך בהתקף של מצב רוח או מזג, או להתנהג בצורה שונה באיזשהו מקרה כאשר באופן מכאני היית מתנהג כפי שהנך מתנהג תמיד". 
עכשיו, בקשר להערות של אדון אוספנסקי זה כמובן הכרחי ונחוץ לאדם להתחיל להתבונן קודם כל איך הוא מתנהג. 
אם אין לך כל מושג איך אתה מתנהג, אז אתה בכלל לא יכול לראות את עצמך אלא אבל אתה לחלוטין מזדהה עם עצמך, אז אמנם כל עבודה על עצמך היא חסרת תועלת.
לא יהיה לך כל מושג כלשהו לגביי מה העבודה או היכן מונחת נקודת היישום וההכלה של זה – כלומר, 
בתוך עצמך. 
תזכרו כי אנחנו נשמרים בכבדות ומוגנים על-ידי בלמי זעזועים וגישות ותמונות של עצמנו וכד' ביחס למתקפות על-ידי אחרים. ולהגיד למישהו אחר כי הפגמים והאשמות שלו זה לא מוביל לשום מקום, מלבד לתחושות והרגשות רעות ואלימות. אנחנו לא יכולים לשנות אחד את השני, למרות כי אנחנו יכולים לעשות מקום לאחרים להשתנות.
אבל, עבודה זאת אומרת ' לך עצמך ', 'להתבונן בעצמך' לאור מה שהעבודה מלמדת, כך שאתה תוכל לשנות את עצמך. כלומר, זה מתחיל בתוכך כמו מרגל, בתוך הביצורים השמורים והמוגנים בכבדות שלך.
כן – אני מתבונן הנו מרגל.
לפיכך, כל העניין כולו תלוי בכנות שלך עם עצמך.
אם אתה מסרב להכיר ולהודות ולאשר ולקבל לעצמך את מה שאתה מתבונן בו, אז אתה תגיע ותיכנס לתסבוכת פנימית נגטיבית וחסרת חיים.
אם מצד שני, אתה בפרטיות מכיר ומודה ומאשר ומקבל את זה בפרטיות (באופן פרטי) אז אפילו אם אתה מוצא את עצמך כי אתה לא יכול ולא מסוגל לשנות שום דבר, אתה בהדרגה מוצא כי עוזרים לך – לא בדרך אשר ציפית לה – אלא רק כי אתה מודה ומכיר ומאשר ומקבל.
אז, הרבה מאוד תלוי בכנות הפנימית הזאת אשר היא הכרה ואישור והודאה וקבלה עצמית.
זה ההיפך מהצדקה-עצמית. כי זה פותח דברים והצדקה עצמית סוגרת דברים.
הבה אוסיף בכול זאת כי אנשים יכולים להניח כי הם מקבלים ומאשרים ומודים ומכירים בזמן שמתחת לזה מונחת הצדקה-עצמית וכך הקבלה והאישור וההודאה וההכרה העצמית שלהם היא מזויפת ומלכותית ולא פותחת שום דבר – ובעובדה היא סוגרת דברים פנימיים יותר מאי פעם.

עמוד 1184
במקרה זה הקבלה של דברים גבוהים אשר הינם עזרה – כלומר, הם חסומים יותר מאשר אי-פעם מן השקרנות הזאת שלך לעצמך.
עכשיו, הפעולה של הכרה ואישור והודאה וקבלה עצמית היא מאוד קצרה, ממש כמו רגע של זכירה–עצמית. 
אין לכך שום קשר להספד ולהיות נגטיבי. זה בפשטות תובנה פתאומית, כניעה רגעית של הרצון העצמי הסורר והעקשני הזה אשר קשה לפתור אותו, ירידה של האישיות-המזויפת או שהאישיות-המזויפת עוזבת אותך בשקט. וכך פעולה קצרה של הרצון הזה אשר הוא לא רצון-עצמי אלא מגיע מ – 'אני – אמתי',
כי ל – 'אני – אמתי' אין אהבה עצמית ושום רצון – עצמי אלא רצון-אמתי.
התוצאה היא כי הדברים יכולים להתחיל להיות מאורגנים ומסודרים מחדש בסדר הנכון בתוך עצמך,
כי זה מה שמרכזים גבוהים יותר מנסים לעשות בכול רגע.
כפי שאנחנו יודעים כמעט כל דבר בתוכנו מחובר וקשור בצורה לא נכונה ואנחנו מנסים להנהיג ולהוליך ולהוביל את החיים עם מנגנון מכונות אשר הוא לא רק פקוק וסתום וחסום בלכלוך וטינופת וחלודה – כמו גישות מקובעות – אלא גם קשור ומחובר בדרך אשר הוא בכלל לא היה מתוכנן על-פיה.
עכשיו, בהקדמה לפגישה על לימוד המשכי לגביי מה היא המשמעות של זכירה עצמית, הבה אזכיר לכם כי אחד מן הדברים הראשונים אשר נאמרו זה כי אנחנו חייבים לראות כי אנחנו לא זוכרים את עצמנו אלא להיפך כי אנחנו מזדהים בהמשכיות עם כל אשר קורה מבפנים ומבחוץ.
הבנה ותפישה כאלו יכולות להתחולל רק בהדרגה. 
להעמיד פנים זה יותר גרוע מאשר חסר תועלת. כי מתוך הבנה ותפישה הדרגתיות אלו אנחנו יכולים להפוך להיות ערים לכך כי אנחנו מכאניים, וכי אנחנו חושבים ומרגישים ופועלים בצורה מכאנית.
אנחנו מדמיינים גם כי אנחנו יכולים לשנות כל דבר בהתנהגות שלנו ואנחנו מתחילים להבין ולתפוש כי אנחנו לא יכולים.
עכשיו, ההבנה והתפישה של המכאניות של האחד נקראת צורה אחת של זכירה – עצמית.
הבנה ותפישה חדשות מציינות מודעות חדשה. 
מודעות חדשה זאת מראה לנו כי מה שדמיינו קודם אשר הנו מודעות והתנהגות מודעת זה לא מודעות אלא מכאניות. וזוהי המודעת החדשה הזאת אשר מרימה אותנו מעל הרמה הקודמת של המודעות שלנו. 
והיא שייכת למצב השלישי של מודעות – כלומר המצב של זכירה – עצמית אשר כולם חייבים לחפש בעבודה.
הדבר הבא, בגישה הראשונה הזאת ללימוד ההמשכי של זכירה – עצמית, 
זה לעשות איזושהי מטרה-זמנית.
וכאשר אתה מנסה לזכור את עצמך תזכור גם את המטרה שלך באותו הזמן.
זה קושר ועוסק עם מה שנאמר קודם בהקשר לזכירה-עצמית אשר היא יותר מאשר ערות-עצמית, 
כי היא מכילה אלמנט של שליטה רצונית – כמו לשלוט בעצמך בהתפרצויות של מצבי רוח ומזג.
לזכור את עצמך בקשר למטרת-עבודה זה נותן עוצמה וכוח כי זה מושך החוצה כוח ועוצמה, נגיד מההתפרצויות של מזג ומצב רוח לתוך עצמך, כלומר זה יכול לעשות כך.
אבל, אל תחשוב כי בכול זמן בו אתה זוכר את עצמך ואת המטרה מן הסוג הזה ביחד, אתה תצליח.
כי אם אתה לא אז אתה תודה ותכיר ותאשר ותקבל כי אתה לא.
ואל תהפוך להיות שלילי – אחרת יהיו לך אסוציאציות שגויות אשר קשורות ומחוברות לכול מאמצי העבודה שלך. מה שזה לא יהיה וכל דבר אשר יקרה בכול דרך בה תיכשל, אף פעם אל תהפוך להיות נגטיבי בגלל זה. 
כי אתה בפשטות 'תזין' את הירח – כלומר, את החלק הנגטיבי של המרכז הרגשי.
חלק זה מוביל למטה לספירה הזאת אשר היא תחת פי שניים ממספר החוקים אשר שולטים ומושלים בכלא אשר בו אנחנו על כדור הארץ הזה, והנו מצוין על-ידי המושג 'ירח'.
הבן כי יש מצב גרוע יותר מתחתינו. אם אתם לא מאמינים בכך אז תסתכלו מסביב ותשקלו תה יכול להתרחש ולהתחולל בעולם הזה. 

 

עמוד 1185
עכשיו, כל המצבים הנגטיביים, אם הם דתיים או אחרים הם אף פעם לא מביאים אותנו לשום מקום וזה בעל ערך רב ומשתלם מאוד להגיע ולהבין את זה ביסודיות כי כאן מונחת מלכודת גדולה.
שום דבר לא יכול לגדול בחלק הנגטיבי של המרכז הרגשי מלבד עוד ועוד רגשות נגטיביים.
לדמיין כי אנחנו יכולים להגיע להיכן שהוא על-ידי כך שנהיה נגטיביים בהמשכיות, מלאים פחדים, קדרות ועגמומיות, עצבות וכן הלאה, זאת מלכודת נבונה אשר נראה כי היא בולעת מיליוני אנשים בקלות.
עכשיו, לימדו אותנו כי יש לנו זכות לא להיות נגטיביים.
האחד חייב כמובן, להרהר ולשקף ולהגות ולחשוב כל החיים שלו על המשמעות של זה. 
מישהו ככול הנראה נתן לנו את הזכות הזאת. אבל,
גורדייף אמר : " יש לנו את הזכות לזכור את עצמנו. 
                      אדם בעובדה נולד לתוך הזכות הזאת – אבל הוא נופל לתוך שינה ". 
ולבסוף, תהרהר ותשקף ותהגה ותחשוב על העובדה כי יש שמה עזרה, אבל היא לא יכולה להגיע ולהשיג אותנו במצב השני של מודעות, היכן שאנחנו מזדהים עם הכול, אלא אבל רק כאשר אנחנו בתוך המצב השלישי של מודעות. 
זה אפשרי להגיד בקשר לכך, כי לקחת את העבודה רק ברמה של המצב השני של מודעות, אשר מאופיין 
על-ידי הזדהות וריבוי של 'אניים' אשר כולם סותרים ורוצים ללכת בכיוונים שונים.
אנשים עושים מהכול בעיה וזה כולל את העבודה. ובמקום להירגע ולתרגל את העבודה הם דואגים לגביי כל דבר אשר מחובר וקשור אליה, ולא רואים כי ה 'אניים' הדואגים האלו הם ממש מה שהם חייבים לא להזדהות איתו.
                                            בית אמוול הגדול ( 26.6.1948 ) רעיון-עבודה
                                                       עבודה לא נכונה של מרכזים
                                              העבודה מדבר על שימוש לא נכון במרכזים
                                                                   פ ר ש נ ו ת
במקרה אחד אמר אדון אוספנסקי לגורדייף : "אנשים הופכים למכונות, אנשים כבר לא עוד חושבים יותר.
הם הופכים להיות מכונות כמעט מושלמות באיזושהי דרך קטנה מאוד, כמו במפעל מלא במיכון ומכונות, 
והם מסופקים בהיותם כך. ובעובדה, אם הם היו מתחילים לחשוב, אז הם היו מפסיקים להיות כאלו מכונות קטנות ומושלמות."                                 בתשובה ותשובה להתבוננות זאת של אדון אוספנסקי אמר 
גורדייף : " כן, זה ממש אמת ונכון. אבל, אתה חייב לזכור כי לאדם יש יותר מתודעה – Mind אחת. 
למעשה בתור התחלה יש לו 5-חמש תודעות – Mind's בהתאמה לחמשת – 5 המרכזים, אשר פועלות ועובדות בדרכים די שונות. זה הכול תלוי קודם כל ב – 'איזה תודעה – Mind ' ובאיזה מרכז, בו הם משתמשים לעבודה המסוימת אשר בה הם משתלבים ואליה הם מחויבים. אם הם משתמשים בתודעה – Mind הנכונה והראויה הם יהיו מסוגלים לחשוב אפילו טוב יותר באמצע של כל עבודה עם מכונות. 
אבל, רק אם הם משתמשים בתודעה – Mind הנכונה והראויה הם יהיו מסוגלים לחשוב אפילו יותר טוב באמצע של כל עבודה עם מכונות. אבל רק אם הם משתמשים בתודעה – Mind הנכונה והראויה בשביל המטרה". ואז גורדייף אמר : "אתה תבין מאוחר יותר".

עמוד 1186
עכשיו, שיחה זאת מובילה ישר שאלה של המרכז הנכון לשימוש באיזושהי עבודה מסוימת.
אדם יכול להשתמש בשביל איזושהי עבודה מסוימת במרכז הלא נכון. זה הנו שימוש לא נכון במרכזים.
אדם אשר עושה ג'וב של תנועת ידיים אוטומטית לגמרי, אשר לא יכולה להשתנות או להיות מגוונת, 
יכול להשתמש במרכז השכלי והרגשי וכמו כן גם במרכז התנועה בדרך לא נחוצה והכרחית.
נגיד כי הוא רק צריך לטפוח ולהקיש או לדפוק על משהו כל שנייה, אבל הוא מתרכז במשימה האוטומטית הקטנטנה הזאת, והתוצאה היא כי הוא מבזבז כוח ועוצמה.
הוא חושב ומרגיש כאשר זה הכרחי רק לדפוק ולהקיש או לטפוח. זה שימוש לא נכון במרכזים.
זה כמו להשתמש בשלושה – 3 סוסים לג'וב אשר בשבילו חמור הנו מספיק.
במקרה אחד אמר לי אדון אוספנסקי : "אתה לוקח את הדברים יותר מדיי ברצינות. תנסה להבין ל- מה אני מתכוון".  מאוחר יותר עניתי כי להצמיד יותר מדיי חשיבות למשהו אשר אין לו חשיבות גדולה זה לקחת את הדברים יותר מדיי ברצינות. כלומר, לבזבז כוח. להצמיד ולשייך חשיבות גדולה לדברים קטנים יכול לגרום לאחד להצמיד ולשייך מעט חשיבות לדברים גדולים יותר.
כאשר הייתי בסדנת הנגרות בצרפת אני זוכר כי התבוננתי באדם אשר נכנס פנימה עם חתיכת עץ גולמית במטרה לחתוך שני-2 לייסטים. הוא מדד שוב ושוב, עשה סימוני עיפרון, קימט את מצחו, כיווץ את לשונו כפי שאנחנו עושים ולבסוף ניסר את העץ לשניים ואז הוא הוציא הרבה זמן כדי לעשות את שני הפסים שווים בדיוק וחיבר אותם בזהירות יחד והלך איתם. אז הוא חזר לקחת כמה מסמרים והשאיר את הלייסטים. 
כמובן כי לא היו הכרחיות מדידות כל כך מדויקות והשיוף וההקצעה של הלייסטים מנעו מן הדבק להידבק אליהם. זאת היא דוגמא של לשקוע ולהתעמק במשהו קטן בצורה לא נחוצה.
פעם אמר אדון אוספנסקי : "תנסו לעשות את הדברים החשובים כחשובים ואת הדברים הלא חשובים כלא חשובים". אני בטוח כי זאת עצה טובה. תנסו לעשות את זה. נסו להתבונן ב- מה שאמר אדון אוספנסקי :
"אתלט מאומן ומיומן הנו אדם אשר יודע איך וכיצד להעלים תנועות לא הכרחיות. אימון, כביכול,  הנו ללמוד איך לא לעשות דברים – לא לעשות את מה שלא נחוץ והכרחי. אז האחד עושה רק את מה שנחוץ והכרחי".
גורדייף אמר למישהו אשר הסתכל על ערוגה של פרחים : "אתה חושב ואני רק מסתכל". 
אני מדמה כי הוא התכוון כי האדם הזה חשב על איזה מגוון של אדמוניות גדולות גדלות.
כמובן במקרה הזה אתה מנסה לראות את היופי דרך המרכז הפורמטורי (החלק המכני של המרכז השכלי). 
יופי רגשי הנו שונה ממש. נגיד כי אתה הולך לתערוכה בגלריה עם אדם נוסף אשר מתעקש לתאר לך את ההיסטוריה של האמן או כי אתה מתחיל להתווכח ואז לא תהיה מסוגל לראות את התמונה – כלומר,
אתה משתמש במרכז הלא נכון בשביל העבודה אשר בידך. 
האחד חייב בפשטות ללמוד 'להסתכל' כפי שאמר גורדייף.
זה למה אתה אמור אם זה אפשרי, ללכת לראות לבד תערוכה בגלריה לפני שאתה לוקח אדם נוסף.
"הו, דר' ניקול, האם אתה לא חושב כי הקצב אשר רץ דרך התמונות הנו נפלא ?" ו "תסתכל על הניגוד המשלים אשר מיוצג בצבעים. אחרי הכול ציור הנו באמת מוזיקה דו-ממדית הלא כן ?" ואז האחד ממלמל לעצמו : "אני לא יודע – אבל אני כן יודע שאני לא יכול לראות את התמונה הזאת בנוכחות של אדם כמוך וקרוב לוואדי אני אף פעם לא אהיה מסוגל כי אני תמיד אקשור את ההערות הטיפשיות שלך עם התמונה".

 

עמוד 1187
זה באמת בלתי רגיל ויוצא מן הכלל כמה הרבה אנשים חושבים כי אפשר לראות יופי רק דרך תיאוריות. 
תיאוריות הן אינטלקטואליות. יופי הנו רגשי וגם אינסטינקטיבי.
הבה נדבר במסמך הקצר הזה על שימוש במרכז הנכון ונדבר על הקשר והחיבור למרכז התנועה.
חלק הולכים בהתרגשות ובסערת נפש וחלק הולכים בנוקשות.
האחד יכול לעשות כל מיני סוגים של תנועות אשר מורכבות על-ידי הרגל – האחד כמעט יכול להגיד כי אלו הם תנועות טקסיות כמו כלב אשר עושה אותן לפני שהוא מתיישב.
אבל, זה יותר קשור למתיחות שרירים וזה חשוב לשנות ולהתאים ולסגל תנועות עד כמה שזה אפשרי – ובמהרה מגיעים לקצה או לגבול של זה. 
סיפרתי לכם את הסיפור על האדם בצרפת כאשר החזירים הגיעו אל העגבניות, הוא הלך לאט מאוד כדי להימנע מהזדהות ומתחיות שרירים וסיפר את זה לגורדייף. אני מפחד כי גורדייף צעק ושאג וצחק עליו בקול רם וכביכול זינק וקיפץ, בערך 400 יארד עד החזירים האלו. 
זאת היא דוגמא טובה לשימוש לא נכון במרכזים – כאילו כאשר הבית בוער, אז אתה מתבונן במרכז התנועה שלך ובזהירות מנסה לעשות כל תנועה במודע ובתשומת לב מלאה.
אתם חייבים להבין כי לאנשים כאלו אין שום תחושת היגיון וסקאלה, אין להם שום היגיון ותחושה של מה שחשוב או לא חשוב מתחת לנסיבות. זה באמת להיות טיפש. החוסר של לראות את החשיבות היחסית זה סימן להיות האדם טיפש. 
כל האינטליגנציה בהיגיון של העבודה זה להיות מסוגל לחשוב באופן יחסי.
כוח שלישי – כלומר, הכוח אשר מחבר ומקשר אותך עם 'המאורע' הנו לבטח במקרים כאלו זה לא מימן-12,
כוח גבוה מאוד של אינטליגנציה, אלא קרוב לוודאי מדרגה של דחיסות כמו של חתיכת עץ, נגיד מימן-1536.
אני מניח כי המושג ' ראש-עץ ' יכול להיות כי נגזר מאיזשהו בית-ספר אזוטרי בהתייחסות לזה.
האחד יכול להבחין בפרק זה או ברמזים כאלו בסיפורי מעשיות אשר רובם הגיעו מבתי-ספר אזוטריים של העבר ומכילים עומקים גדולים של משמעות פסיכולוגית.
עכשיו, אדם אשר הנו מזדהה ובאותו זמן רוצה ללמוד למבחן לא ישתמש במרכז הנכון.
הוא יבזבז כוח. זה נראה לי כי האחד לא יכול ללמוד שום דבר בלי רגיעה פנימית. חלק מן האנשים רצים ודוהרים דרך ספר כאילו הם מפחדים לפספס משהו והם כמובן מפספסים כל דבר.
מצד שני, חלק יושבים ובוהים בספר, נאנחים וגונחים או אפילו קושרים מגבת רטובה סביב הראש.
כמובן, הם לא משתמשים במרכז השכלי אלא כמעט בגוף ובשרירים שלהם עצמם כדי להכניס פנימה
את הנושא. 
אני הכרתי אדם בקיימברידג' אשר נהג להפסיק לעשן ולשתות במטרה לרכוש ידע על-ידי קריאה בשביל הבחינות שלו, אבל הוא אף פעם לא תפס כי אם הוא באמת היה חושב על מה שהוא קרא אז הוא לא היה צריך למנוע מעצמו בדרך הזאת. הוא נכשל – אבל אני תמיד מדמה כי הוא הרגיש כי הוא עשה מאמץ אמתי. 
זה כמו לקפוץ לנהר החידקל כדי להציל פרד, כאשר אישתך ובני משפחתך תלויים בשכר הצבאי שלך.
מאמץ שגוי ומוטעה – ובמיוחד מאמץ כדי להימנע ממאמץ, אשר זה די שונה – כי זה מוביל להוצאת כוח עצומה ללא תוצאה. 
אבל, העבודה מלמדת כי אנחנו חיים ביקום אינטליגנטי  וחייבים וצריכים למצוא ולברר ולגלות איזה מאמצים נותנים תוצאות.

עמוד 1188
עכשיו, מסמך זה הנו לגביי משהו אשר דורש דוגמאות. זה בשביל כולכם לנסות לתת דוגמאות לשימוש לא נכון במרכזים מן ההתבוננות האישית שלכם.
                                       בית אמוול הגדול ( 3.7.1948 ) רעיון-עבודה
                                             כדור הארץ הנגלה והבלתי נגלה
גורדייף מדבר על כדור הארץ הבלתי נגלה ועל כדור הארץ הנגלה – כלומר, על כדור הארץ הנגלה.
ראשית כל הבחינו כי הגלוי מגיע מן הבלתי גלוי.
עכשיו, מה יכול להיות מובן כאשר זה נאמר כי כדור הארץ הנו שניהם – גם הגלוי וגם הבלתי גלוי ?
הבה נדבר היום על השאלה הזאת, כי מאוחר יותר זה יהיה הכרחי ונחוץ להסביר חלק מן המשמעויות בתיאור והמתווה המלא יותר בטבלת המימנים או בסקאלה הקוסמית של ההוויה כפי שהיא ניתנה על-ידי גורדייף.
לפני יותר מ- 2000 – אלפיים שנים, בתחילתו של הדחף אשר נתן עלייה וזריחה לציוויליזציה המערבית,
אפלטון דיבר על היקום בשתי – 2 דרכים. אפלטון חילק את זה ליקום הברור והמובן (אשר יכול להיות רק מובן ונתפש על-ידי התודעה – Mind ולפיכך הוא לא גלוי)והיקום החושי – של החושים (אשר אפשר להבין ולתפוש ולתפוס אותו על-ידי החושים החיצוניים והוא הנו גלוי). 'גלוי' משמעותו – מה שאנחנו יכולים לראות. 
אני יכול לראות אתכם 'דרך' החושים שלי. 
אבל, אני לא יכול לראות את הצד הבלתי גלוי שלכם – את המחשבות שלכם או את התחושות והרגשות.
כל אלו הם לא גלויים ולפיכך הם בלתי נראים בשבילי, מלבד אולי בצורה בלתי ישירה דרך ההבעה הנראית שלכם או מחוות או תנועות.
מן הסיבה הזאת הדגשתי לעתים קרובות כי אישה או אישה הם באמת בלתי נראים – למרות שהאחד יכול לראות את הגופים הנראים שלהם. 
אז האדם הנו שניהם – הגלוי והבלתי גלוי. 
למעשה השתמשתי באמרה הזאת : "אנחנו חייבים וצריכים להבין ולתפוש כי כולנו אנשים בלתי נראים אשר חיים בתוך גופים נראים ואנחנו יכולים רק לאותת אחד לשני מרחוק" – מחשבה אשר מאוד שווה ובעל ערך לחשוב להרהר ולשקף ולהגות בה לעתים קרובות, אם אנחנו רוצים לתרגל שקילה-חיצונית.
כמו כן שמעתם על המושג אשר בו השתמשתי – כלומר "הארץ הפסיכולוגית".
זה נאמר כי לא רק שאנחנו חיים בתוך ארץ נראית וגלויה אשר ניתנת לחישה בחושים כמו הארץ, העיירה, הבית והחצר הנראים שלכם וכד' – אלא בתוך ארץ בלתי נראית אשר היא אותו הדבר בשביל כולם,
והיא הרבה יותר גדולה ונוגעים בה רק מבפנים.
לדוגמא, אם אתה במצב נגטיבי אז אתה חי במקום מסוים ורע בתוך הארץ הפסיכולוגית הפנימית שלך,
למרות שאתה עדיין באותו החדר או הבית שלך בתוך הארץ הפיזית אשר ניתנת לחישה בחושים.

                                               בית אמוול הגדול 14.2.1947 רעיון עבודה
                                                           פרשנות על הרגלים         
העבודה אומרת כי אנחנו צריכים וחייבים לחשוב בדרך חדשה כדי להתחיל לשנות את עצמנו.
העבודה מלמדת כי אחרי גיל מסוים אנחנו לא שום דבר מלבד מאסה של הרגלים נרכשים בתוך כל מרכז 
- הרגלים במרכז השכלי, הרגלים במרכז הרגשי, הרגלים במרכז המיני, הרגלים במרכז התנועה והרגלים במרכז האינסטינקטיבי. כל ההרגלים האלו שומרים אותנו ישנים כי המרכזים שלנו לא יכולים לעבוד וכך אנחנו מעבירים את הקיום שלנו לא כמו שאנחנו רוצים או אוהבים, אלא כפי שההרגלים האלו מכתיבים, ואנחנו תוהים למה החיים שלנו הם לא מה שאנחנו מצפים מהם להיות.
אנחנו אפילו לא תופשים מבפנים כי אלו הם הרגלים. אנחנו 'הננו' ההרגלים האלו, מבלי שאנחנו רואים או יודעים כי זה הנו המקרה. באותו זמן כל אחד וכולם ממש בטוחים כי הם יכולים להשתנות בקלות, אם הם היו רוצים לעשות כך.
צורה זאת של דמיון עוזרת, כמו כל צורות הדמיון האחרות כדי לשמור אותנו ישנים.
עכשיו, אם המרכזים שלנו לא היו מכוסים ועם ציפוי על-ידי ההרגלים האלו, אז אנחנו נשמע את מה שהם אומרים לנו לגביי כל מקרה או אירוע. 
אבל, כפי שאנחנו, המרכזים 'לא' מדברים אלינו.
                                                       פ ר ש נ ו ת
מה שנאמר במקור בקשר להכרח ולנחיצות של ללמוד את המבנה של עצמנו, אנחנו חייבים וצריכים ללמוד משהו לגביי המנגנון המכאני של המכונות שלנו – ובמקרה זה ההרגלים שלנו.
אבל, כמובן אנחנו לא מאמינים כי יש לנו מנגנון מכאני – מנגנון מכונות.
אנשים חושבים בדרך כלל באופן הרגיל כי המרכז השכלי שלהם – מה שהם חושבים בעזרתו,
הנו מלא הרגלים מכאניים, וכי החישות והרגשות אשר שייכות למרכז הרגשי הם גם הרגלים מכאניים של הרגש. ובמילים אחרות, המרכז השכלי והמרכז הרגשי הם לא ערים אלא נמרחים בפיזור יתר או פרישת יתר של פרישה גדולה מדיי על-ידי הרגלים.
הבה ניקח את המרכז השכלי. 
רוב האנשים לא חושבים אלא יש להם דעות שהם שמעו. דעות אלו יכולות להפוך להיות הרגליות – כלומר, 
הרגלים של התודעה – Mind. עכשיו, אם האדם, איש ואישה מתחילים להתעורר מעט ורואים את ההכרח והנחיצות של 'לחשוב' בעצמם, הם ימצאו כי יש להם כל כך הרבה דעות נרכשות שהם השאילו אותן והן מסורות וממלאות את המרכז השכלי שלהם עד כי אין להם לחלוטין שום מושג או רעיון לגביי איך להתחיל לחשוב. וכמובן, למען המטרה והתכלית של הטבע אשר האדם הישן משרת מסביב כל העולם, זה הפוך מן האינטרס של הטבע כי מישהו באמת יהיה אמור ויצטרך 'לחשוב'. 
אני מניח כי אם חיה הייתה מתחילה לחשוב – נגיד סוס – היו מתחילות הרבה בעיות, וזה ממש בנפרד מן הבעיה שהייתה לי תמיד בקשר לסוסים. אבל אם רק תשקלו אם חיות באמת יכלו לחשוב. ואם תקלטו ותתפשו אם כולנו נוכל לחשוב בעצמנו במקום לעקוב ולנהוג על-פי דעות, סלוגנים, דעות קדומות, מסורות, אמרות כנף וביטויים אופייניים, 'סטיקרים', ואפילו הדבר האחרון אשר אנחנו קוראים.

עמוד 1189
האם אתה מדמיין כי שני-2 אנשים אשר חיים בתוך אותו חלק נראה של החלל, אותו חדר, 
הם בהכרח באותו מקום בתוך הארצות הפסיכולוגיות שלהם ? עד כמה זה נדיר.
בצד הנראה והגלוי הם ביחד, אבל בצד הבלתי גלוי הם רחוקים ונפרדים מאוד. 
כולם וכל אחד ברגע זה הנו במקום מסוים בכדור הארץ הבלתי גלוי בתור התחלה.
הוא הנו שם בגלל המצב הפסיכולוגי שלו, לא בגלל הגוף הפיזי שלו אשר נשאר במקום מסוים בכדור הארץ הנגלה – הנראה – הגלוי.
הפוליטיקאי אשר מתכנן נקמה פוליטית, הרוצח אשר מתכנן רצח, האומן אשר מתכנן ציור,
הבנקאי אשר מתכנן השקעה, הדוקטור אשר מתכנן ניתוח – יכולים להיות כולם ביחד באותו חדר,
ועדיין מן הבחינה הפסיכולוגית כל אחד מהם במקום מאוד שונה על כדור הארץ הבלתי גלוי – כלומר, 
בעולם הפסיכולוגי, אשר בו כולנו מתגוררים וגרים.
ושים לב, זה היכן שאנחנו בתוך העולם הבלתי גלוי הזה אשר יוצר או שובר את האושר שלנו.
זאת היא לא שאלה של האם אנחנו ב "ריץ' " (מלון מפואר עם מסעדה מפוארת ) או נמצאים בפאב עלוב. 
האם זה לא לוקח זמן רב לאנשים להבין ולתפוש כי לוקחים את כל המציאות רק במושגים של החושים ובמושגים של העולם הנגלה הנראה ועם המיקום של האדם בתוכו.
לא – זה הכול תלוי היכן אתה נמצא בעולם הבלתי גלוי הזה והאם אתה בביצות המרירות,
ברחמים העצמיים והנגטיביות – אז אתה במקום רע מאוד מבפנים, למרות כי אתם מוקפים על-ידי כל נוחות הגיונית או אפילו מותרות בעולם הנראה והגלוי.
אבל אם אתם מתחילים להבין ולתרגל את העבודה הזאת אז תתחילו להבין יותר לגביי הבלתי גלוי
הפנימי הזה ובאמת את הארץ הפסיכולוגית העצומה אשר בה כולם נמצאים וקיימים ואשר בה אנחנו חייבים וצריכים ללמוד איך ללכת בזהירות ומ- מה להימנע.
גורדייף אמר כי בשביל האנושות המודעת אנחנו ממש כמו קופים טיפשיים אשר אף פעם לא מבינים אלא אבל רק מחקים – עושים חיקוי. 
ותבחינו כאן כי כל העבודה הזאת בקירוב היא בנוגע להיכן האדם בפנים בתוכו ולא בחוץ.
האחד אולי יכול לעשות 'עניין ומהומה' מן המחיר של כובע, אבל בכלל לא לגביי לשבת בתוך אמבטיה פסיכולוגית של הרגשות הנגטיביים המכאניים הגרועים ביותר.
אז תבחינו כי 'קארמה רעה מגיעה ובאה מתחת פעולה מכאנית והקארמה הטבה באה מעליה'.
עכשיו נמשיך עם הרעיון של גלוי ובלתי-גלוי.
תבחינו כי המעגל המודע של האנושות הנו 'מעל' כדור הארץ הגלוי, ובעובדה מעל כדור הארץ 
הבלתי-גלוי.
הבה אתן לכם אילוסטרציה או תרשים מקביל. הבינו כי יש בתוכנו כישורים ויכולת אשר ניתנים לקליטה ויכולים לגעת ברמות הרבה יותר גבוהות מן החושים החיצוניים וכדור הארץ הנגלה.
המוח אשר מוגן על-ידי עצמות הגולגולת ומוגן על-ידי כרית מים, הנו מכונת קליטת הרדיו הכי מופלאה אשר נוצרה הרבה מעבר לחיקוי של האדם את זה. הרדיו מכיל רק כמה שסתומים בצורה של תאי-עצב נפרדים, כל אחד מהם עם איזשהם 100-מאה חיבורים אחד לשני.
האוכלוסייה החיה של כדור הארץ כיום היא בערך של שני-2 מיליארד אנשים.
המוח מכיל תאי עצב אינטליגנטיים חיים אשר בגסות מסתכמים ביותר משבע-7 פעמים אוכלוסיית כדור הארץ. הם הינם "בעלי חיי נצח" ביחס לחיים של הגוף.
כלומר, הם לא מתים עד אשר האדם מת. התאים האחרים אשר מרכיבים את הגוף – עור, כבד, שרירים וכד' – מספרם 1.00.000.000.000.000 כלומר, מאה אלף אלף מיליון. ותאים אלו חיים ומתים הרבה אלפי פעמים.

עמוד 1190
אבל המוח בעל חיי-נצח באופן יחסי.
מה המשמעות של כל זה ? 
האם זה מייצג מסדר או סדר אחר נוסף של דברים ?
אנחנו רואים כי בגוף אשר נלקח במושגים של תאים חיים, עבודת לבנים חיה, יש שני-2 סוגים -
תאי-גוף בעלי חיים קצרים ותאי-מוח בעלי חיים ארוכים, לא רק עם תפקודים ממש שונים אלא אבל גם עם גופי זמן שונים לחלוטין – כלומר, אורך חיים.
הם ניתנים להשוואה ומושווים למעגל המכאני של האנושות, כי האדם הנו תא בגוף בלתי גלוי גדול יותר.
הכול נעשה עם אותה התכנית, קטן או גדול. 
בכתבים ההרמטיים (של הרמס ושל הרמטיקה) אנחנו קוראים " כמו בעליונים כך בתחתיים או כפי שבעולם העליון כך גם בעולם התחתי – כמו בעולמות העליונים כך בעולמות התחתונים) . 
אם אנחנו לוקחים את המעגל של האנושות המודעת, בתור היותו ברמה של ה 'שמש' בקרן הבריאה, ואנחנו עצמנו ברמה של 'כדור הארץ' ואנחנו לא יודעים שום דבר לגביי רמה גבוהה יותר, אז אנחנו חייבים לשקול גם איך המעגל המכאני של תאים בגוף לא יודע שום דבר לגביי תאי-מוח אשר הם המעגל המודע של התאים אשר שולט בו. 
הם חושבים כי הם פועלים מתוך עצמם, כפי שאנחנו חושבים כי אנחנו עושים, ומדמיינים כי הם יכולים לעשות, כפי שאנחנו מדמיינים כי אנחנו יכולים לעשות. 
בשבילם כמו בשבילנו הרמה הזאת לא מתגלה. 
או לדוגמא, אנחנו יכולים לראות את העולם הגלוי, אבל יכולים רק לגעת במעגל הבלתי גלוי של האנושות המודעת על-ידי אמצעים מיוחדים.
אנחנו יכולים לגעת מזה רק מבפנים על-ידי ניסיון פנימי, לא דרך החושים המוחצנים – לא דרך מגע או ראייה וכד'. אתם שמעתם כי יש לנו הרבה יותר חושים 'פנימיים' מאשר מה שנקרא חמשת החושים החיצוניים. ועדיין, רק מעטים יכולים להאמין באיזשהו דבר בתור אמת אלא אם כן חמשת החושים החיצוניים אשר מסתכלים כלפיי חוץ לעולם הגלוי והנגלה מאשרים ומאמתים את זה.
אבל, 'אמונה' היא לא חוש. היא משהו מעבר לחוש – בעובדה – Non-Sense  = לא-חוש וגם 'שטות'. 
להאמין ב- מה שאתה יכול לראות אותו או לגעת בו  זאת היא לא אמונה. 
חלק מן האנשים נשארים הרבה מאוד באותו המקום ובאותם המקומות כל החיים שלהם,
בתוך הארץ הפסיכולוגית הפנימית הנרחבת הבלתי גלויה הגדולה שלהם.
זה כאילו האחד חי מבפנים בתוך כפר קטן ותמיד לוקח את אותו נתיב הליכה, כל יום אותם המחשבות והרגשות אשר חוזרים על עצמם, כל יום אותן גישות בפעולה, אותן דעות קדומות מכאניות, אותם בלמי זעזועים, אותם משפטים אוטומטיים.
אנשים חיים ומתים ממש בדיוק אותו הדבר, לא רואים את המשימה שלהם מן הבריאה – כלומר,
לעבוד נגד המכאניות היומיומית שלהם ולהתעורר מתוך עצמם.
האדם לא נולד להיות מכאני, אלא אבל כדי להפוך להיות מודע.
על אדם כזה האחד יכול להגיד : "הוא לא יכול לשוטט רחוק מעצמו, כי אז הוא חש בודד ונוסטלגי, וכך הוא חוזר לדאגות ולרגשות של עצמו הרגיל, במהירות האפשרית. 
ומן הסיבה הזאת הוא אף פעם לא יכול כי יהיו לו התנסויות חדשות.
הוא לעתים קרובות התלונן אבל אף פעם לא אמר למה".
תבינו מזה כי בהתייחס לעולם הפנימי שלו, הוא לא היה, אם נגיד את המעט שבמעט, הוא לא היה הרפתקן. הוא לא רצה שום שינוי של התודעה – Mind. הוא העדיף לחיות בתוך החלקים הכי קטנים של עצמו ובזבז את החיים שלו בתלונות וברגשות נגטיביים. 

עמוד 1191
                               בית אמוול הגדול ( 10.71948 ) 
                            רשימה נוספת על טבלת המימנים
דיברנו בפעם האחרונה על אינטרפרטציות נוספות של טבלת המימנים כפי שניתנה לאחרונה על-ידי גורדייף.
כפי ששמעתם קודם, היקום בלימוד של העבודה מחולק למסדרים או סדרים שונים של אינטליגנציה.
היקום הוא לא כולו באותה רמה אלא הוא כמו סולם.
אינטליגנציות שונות אלו ברמות השונות מצוינות על-ידי מספרים ומספרים אלו מתייחסים לאנרגיות אינטליגנטיות בסקאלות שונות אשר מוגדרות בתור 'מימנים'.
אתם כבר יודעים כי המרכזים עובדים ופועלים על אנרגיות שונות או על מימנים.
אנחנו לא עובדים ופועלים על אנרגיה אחת, כמו למשל המכונה אשר עובדת על פרפין,
אלא על הרבה אנרגיות שונות יותר גסות או יותר עדינות.
לדוגמא, מרכז התנועה יכול לעבוד על מימן או על אנרגיה אשר היא הרבה יותר 'מהירה' מן החלק הפורמטורי של המרכז השכלי.
ברגע של סכנה, בתנאי שהאחד לא מאובן או משותק מפחד, מרכז התנועה יכול לעשות דברים הרבה יותר במהירות מן המחשבה הרגילה – כלומר, האיכות של המחשבה שייכת לחלק הפורמטורי או החלק המכאני של המרכז השכלי.
אנחנו לא עובדים עם אנרגיה אחת, כי בתור התחלה אנחנו עם כמה מרכזים שונים ואשר כל אחד מהם פועל ועובד הכי טוב עם האנרגיה או המימן אשר מתאימים לו.
בגלל העובדה כי מרכז אחד יכול להפנט מרכז אחר, העבודה הנכונה של מרכזים – היא כאשר כל מרכז משתמש באנרגיה המתאימה לו וכאשר מתערבים בה ומפריעים לה, המימן הנפשי האיטי והעבה ביותר נלקח קודם כל בתור מימן-48.
אנרגיה זאת עובדת ופועלת ומעבידה את החלק הפורמטורי של המרכז השכלי והיא מאוד איטית וכבדה כביכול.
המרכז הרגשי עובד או אמור לעבוד על מימן-24 – כלומר, עם דלק עדין בקונטרס או בניגוד לפרפין הבה נגיד. מן הסיבה הזאת המרכז הרגשי, יכול לתפוס סיטואציה הרבה יותר מהר מאשר יכולה התודעה – Mind הפורמטורית אשר עובדת בפרך והולכת בכבדות, ואשר צריכה כי יתנו לה כל דבר מוסבר לאט והיא מתקדמת בצורה לוגית צעד אחר צעד – תהליך משעמם ביותר אשר מתחולל וקורה בתוכנו, ובצורה יוצאת מן הכלל חייב לגרום לאחד לפהק ועדייןהכרחי ונחוץ.
מרכז אחד יכול לפהק על מרכז אחר.
תזכרו כי כל מרכז וכל חלק של מרכז יש לו את השימוש הראוי שלו.
כל עוד האחד מתחיל להבין כי לאדם יש מרכזים שונים וכי מרכזים אלו עובדים ופועלים על אנרגיות שונות וכי האנרגיות השונות האלו מגיעות מרמות גבוהות יותר ונמוכות יותר של היקום הנברא – העדין יותר היוצר את הרמות הגבוהות יותר והגס יותר יוצר את הרמות הנמוכות – ואז האחד יכול להתחיל לעשות איזשהו היגיון בטבלת המימנים בתור רעיון מדריך ומכוון.
הבן כי הדברים הם לא ברמה אחת, אלא בהרבה רמות שונות, ועדיין, 
כל רמה היא חשובה ובעלת ערך.
הבן גם כי מה שהוא ברמה נמוכה יותר הוא בהכרח מתחת ליותר חוקים ומה שברמה גבוהה יותר הוא בהכרח מתחת לפחות חוקים ותנסה להרהר ולשקף ולחשוב ולהגות בטבלה הזאת במושגים של סולם של עלייה וירידה אשר כל שלב בו חשוב ונחוץ והכרחי.
נסו לגרום לו לעמוד 'אנכית' בתוך התודעה – Mind שלכם.

עמוד 1192
הבינו כי גם האישיות-המזויפת והרגשות הנגטיביים וכל השאר, הם מאוד נמוכים למטה בסקאלה הזאת – הסקאלה הזאת או הסולם הזה (סולם בשפה הלטינית הנו 'סקאלה' ולפיכך זה נקרא כאן סקאלה) וזה מוביל לקארמה רעה אשר נראית מונחת 'מתחת' למכאניות וקורבה לרמה של הירח,
היכן שאנחנו לא מוצאים כלום אלא כלומיות מוחלטת.
הבה נתפוס כי רעיון הכלומיות המוחלטת הנו חוסר משמעות טוטאלית.
אם הכול וכל דבר נהיה חסר משמעות אז זה הוא הנו גיהינום.
עכשיו, אני חייב שוב לשאול אתכם : 
"האם אתם כבר רואים כי דברים הם ברמות גבוהות יותר ונמוכות יותר ?" 
אני מבקש ממכם לחשוב על ההערות הבאות האלו ולהגות ולשקף ולהרהר ולחשוב עליהן,
כי אחרת אתם לא תקבלו איזשהו רעיון מחבר עם טבלת המימנים האנכית המוזרה הזאת או איזה שהם ערכים. 
אז אני שואל אתכם : "האם חלק מן המצבים שלכם טובים יותר מאשר מצבים אחרים ?"
אם אתם עונים : "כן, אני מסכים", אז הבינו כי אז המצבים הטובים ביותר של עצמכם הם טובים יותר בטבלה הזאת מאשר המצבים הנמוכים יותר והיותר אינטליגנטיים, יותר מעניינים ומסקרנים, עם יותר עומק של משמעות.
ככול שאתם עושים יותר דברים אהובים חביבים וזולים, ככה יש להם פחות משמעות.
זה למה ומדוע אתם חייבים לעשות כמה דברים מסוימים מקודשים או קדושים.
ושוב, האם ספרים מסוימים הם לא גדולים יותר מאשר ספרים אחרים ? 
או האם מוזיקה מסוימת היא טובה וגדולה יותר מאשר מוזיקה אחרת ? או האם איזשהו יין יותר טוב מיין אחר ? או האם איזושהי מלאכת-יד היא יותר מובחרת ונאה ומעודנת מאשר איזושהי מלאכת-יד אחרת ? או האם איזושהי אמנות היא יותר גדולה מאשר אחרת ? וכד'...
אם אתה מסכים באופן כללי אז אתה תבין טוב יותר כי טבלה זאת של מימנים, סקאלה זאת של מצוינות, היא ר מה שבאיזשהו אופן אתם כבר יודעים עד כמה ולמרות שזה במעומעם, רק שזה מושם במושגים שונים.
בעבודה זאת אנחנו מחפשים מצבים טובים יותר של עצמנו. 
ואם אתם חושבים כי שום דבר הוא לא שווה ובעל ערך, אני ממליץ לכם להרהר ולשקף ולהגות ולחשוב על הערכיות של להבין ולתפוש נקודה זאת או לנסות ללמוד איך היא יכולה להיות מושגת בהדרגה על-ידי זה שנפטרים מזה ואי-הזדהות עם מצבים חברי תועלת של עצמנו דרך תובנה אשר גדלה. זאת היא העבודה בפעולה.
מתוך מה שנאמר, אתה יכול לראות כי המרכזים של האדם נפתחים לרמות השונות של היקום.
באופן זה האדם הנו בתוך עצמו סולם או סקאלה, יקום קטן.
יש לו מרכזים גבוהים יותר ונמוכים יותר בתור התחלה. 
תבחינו כי האדם נוצר ונברא עם שני-2 מרכזים גבוהים יותר, לא הכרחיים ולא נחוצים בשביל ההסתגלות לחיים ודאגותיהם וקריירות מצליחות, אבל, עדיין מפותחים במלאות.
2 – שני מרכזים גבוהים אלו עובדים ופועלים על מימן-6 ומימן-12. 
תבחינו כי מרכז המין עובד ופועל עם מימן – 12 – כלומר, הוא אמור לעשות כך,
אבל הוא לא יכול אם הוא מחובר וקשור לרגשות-עצמיים ולרגשות הנגטיביים כתוצאה מהם,
או עם המרכז הפורמטורי (החלק המכאני של המרכז השכלי) אשר ממציא תיאוריות לגביי כל דבר. 
לדוגמא, לאנשים יש תיאוריות פורמטוריות לגביי מה לאכול, ובמקרה זה התיאוריות שלהם מתערבות עם העבודה הנכונה של המרכז האינסטינקטיבי, אשר יודע בצורה אינסופית הרבה יותר לגביי העבודה הפנימית של האורגניזם האנושי – כלומר, הגוף שלכם וכל הכימיה המופלאה שלו – מאשר עושה איזושהי תיאוריה אינטלקטואלית או מדעית.
עכשיו, הבחינו כי מימן-6, כי כפי שמראים אותו בסקאלה של המימנים, הוא הנו ניתן לגישה ונוכח באדם ומגיע ובא מן הרמה אשר מעל השמש. אז לאדם יש בתוכו אפשרויות הרבה יותר גבוהות
מן העצמי הארצי הרגיל שלו – וכאן אני אגיד כי רובנו ערים לכך במעורפל ויש לנו או אולי היו לנו התנסויות כאלו לרגע. 

עמוד 1193
כפי שציינתי במסמך האחרון, אנחנו חייבים לגשת לטבלת המימנים הקשה הזאת קודם כל,
מתוך נקודת העמדה של הרעיונות הכלליים אשר מוראים בתוך זה בלי שניכנס לתוך פרטים.
לפיכך, האדם נמתח החוצה בזקיפות, על חלק מן הסולם או הסקאלה הטוטאלית הזאת 
של אינטליגנציות חיות והראש שלו מגיע עד מימן-6 בסקאלה השלישית.
למרות זאת הוא יכול לרדת הרחק עד למטה – עד הירח, אשר אף פעם לא נראה – כי אתם יודעים, הירח תמיד מראה לנו את אותן פנים ואף אחד לא ראה את הצד השני – אשר בכמה מן המערכות  האזוטריות העתיקות "החושך החיצון", ובעבודה הזאת הוא נקרא : "כלומיות מוחלטת".
אתם זוכרים כי ישוע אמר היכן שהוא לגביי אנשים אשר לא סלחו אחד לשני,
כי זה היה הכי טוב לעשות שלום בזמן שזה אפשרי אחרת ישלחו אותך לכלא ואף פעם לא תצא עד אשר תשלם כמיטב היכולת את התשלום המלא ואת כל מה שאתה חייב.
אתם חייבים להבין כי זה בלתי אפשרי כי מה שאנחנו חייבים זה מעבר ליכולת לחשב אותו.
אז אתם יכולים לראות כי הכלומיות המוחלטת הזאת היא היכן שהרחמים והחמלה והחסד של אלוהים לא יכולים להגיע, וכך אמר גורדייף לגביי המקום הזה :
"כי אין שם כל רוח הקודש".
במערכת ה 'הרמטית' (של הרמס של ה- הרמטיקה) המקום הזה נקרא – "Abraxas" – או 'אינסוף' 
ומעל הכול, זה נחוץ והכרחי לא ליפול למטה הרחק עד לשמה.
הבינו כי 'משהו' הנו סופי ו 'שום דבר או כלום' – הוא אינסופי,
ותבחינו גם כי – Infinite  - אינסופי – משמעותו – " Unfinite " = ללא סוף או שלא סיימו אותו.
כלומר, אתה מגיע לשום דבר, אתה לא פוגש שום דבר מלבד את הכלומיות.
וכך כפי שזה כביכול, מנוגד והפוך לבריאה אשר היא משהו. 
הבחינו כי כל הטבלה השלמה אשר מבוססת כמובן על הדיאגרמה הגדולה של קרן הבריאה,
היא דומה למנגנון המכונות של דברים – אשר הולך כלפיי למטה או למעלה – מנגנון של עלייה וירידה – כמו שיעקב ראה בחיזיון או חלום הסולם שלו עם אלוהים בקצה העליון.
המוקה המוזר והמעניין הזה אשר נקרא Mani – מני אשר לימד מעט מאוחר יותר אחרי התקופה של ישוע, די קרוב להיכן שהייתי בערך בין הנהרות הפרת והחידקל ולפיכך זה נקרא – 'מסופוטמיה'
בין הנהרות – הוא השווה את היקום הנברא למזקקה ענקית – אשר כדי להפריד את העדין יותר מן הגס יותר.
וזה למה ומדוע כל כך הרבה מן המורים האזוטריים של ימי הביניים אשר מחביאים את הלימודים שלהם במושגים של אלכימיה, דיברו על 'זיקוק'.
והם ציירו אביקים ותנורים וכד' בדיאגרמות המוזרות שלהם. 
להפריד את הגס מן העדין זאת היא המשימה היומיומית שלנו בעבודה הזאת.
לדוגמא, האם אתה יכול לראות כי הרגשה שלילית הנה גסה יותר בהשוואה להרגשה של טוב-ונעים? 
או שוב, האם 'אהבה-עצמית' היא הרגשה גסה יוצר מאשר 'הערצה והאהבה עזה' ?
מתוך מה שנאמר אז, אנחנו תופשים ומבינים כי מן הלימוד של העבודה אנחנו נפתחים לרמות שונות של היקום.
אנחנו צריכים לאחד את הגבוה עם הנמוך.
אנחנו מבינים ותופשים גם מקרן הבריאה כי ככול שאנחנו שוקעים נמוך יותר דרך רצון רע, שקילה, רחמים עצמיים, עצלנות, וכול השאר – ככה אנחנו שמים את עצמנו יותר בכלא – כלומר מתחת יותר ויותר חוקים.
אז אנחנו חייבים וצריכים לעשות מאמץ מאיזה שהוא סוג ולקבל את זה, לא בתור משימה אשר נכפית מאנשים אחרים אשר אף פעם לא מבינים אותנו וכך הלאה, אלא אבל כגורם יסודי בבריאה שלנו,
בהופעה שלנו, ביקום הבלתי רגיל והיוצא מן הכלל הזה של סקאלה או סולם אשר בו כל אחד יכול לעלות או ליפול לפי היושרה הפנימית שלו ורמת ההבנה שלו.

עמוד 1194
הערות על המסמך הזה :
1. טבלה זאת גורמת לנו לראות איך וכיצד 'תודעה – Mind ' גדולה יותר או 'אינטליגנציות' קיימות על רמות עוקבות ורציפות המגיעות את אחר השנייה.
העבודה אומרת : "אלא אם כן האדם מאמין בתודעה – Mind גדולה יותר הוא לא יכול להשתנות". 
אני מוסיף כאן, כי אפילו המדענים מודעים עכשיו כי יש עיקרון של סדר אשר עובד על החומר – לדוגמא כמו ההתפתחות של תא מופרה לאדם. אחרת הכול יהיה כאוס.
2. הטבלה מראה כי הנמוך ביותר בסקאלה הנו נמוך, משני, תפל וכפוף ל, זוטר או משועבד 
להרמה הגבוהה יותר – או במקום זה צריך להיות.
כי אחרת, האדם הנו הפוך.
3. האדם אשר הנו מתוח בכיוון האנכי, חייב להתאחד ולאחד לתוך הרמוניה את כל הרמות אשר הוא עושה ויכול לגעת בהן. זיווג וחיתון זה של גן-עדן וגיהינום, האיחוד הזה מן הגבוה ביותר עד הנמוך ביותר ולהיפך, הנו מה שהאדם נברא בשבילו, וזאת היא משימה אינדיבידואלית.
4. שאו בתודעתכם כי העבודה אומרת כי האחד לא יכול לזכור את עצמו אלא אם כן יש אלמנט של הכרה ואישור והודאה וקבלה של הקיום של תודעה – Mind גדול יותר בזמן הפעולה.
    תזכרו גם כי זה הדבר הכי חשוב בעבודה זה לזכור את עצמך במיוחד כאשר הדברים הם קשים
    זה עושה את זה אפשרי לעזרה להגיע אלינו, כי עזרה מגיעה למטה רק הרחק עד המצב השלישי 
    של מודעות – כלומר, המצב של זכירה-עצמית.
                                בית אמוול הגדול ( 17.7.1948 ) רעיון-עבודה
                                      הבלתי גלוי בתוך הגורם של הגלוי
                                 שליטה על מחשבה אשר לא מתגלה
קרן הבריאה וטבלת המימנים הנגזרת הן דיאגרמות המתייחסות לסקאלה של הוויה.
היקום אשר מובן נכון הנו סקאלה של הוויה גבוהה יותר ונמוכה יותר.
לדוגמא, ההוויה והאינטליגנציה של הרמה אשר מוגדרת על-ידי השמש הפיזית היא ברמה הרבה יותר גבוהה מן ההוויה של כדור-הארץ.
באופן דומה, ההוויה והאינטליגנציה של מימן-12 היא הרבה יותר גדולה, נרחבת, מבינה יותר ומקיפה וכוללת, מזאת של מימן-48. מזה מגיע כי כל דבר – הבה נגיד, עבודת – אומנות
עבודת אומנות – אשר לתוכה נכנס מימן – 12 ברמה גבוהה יותר מאשר אחת אשר לתוכה נכנס רק מימן – 48 ולפיכך יותר נצחי ואלמותי. 

עמוד 1195
הבחינו איך וכיצד כתבי הבשורה הנוצרית עדיין מובילים משמעות.
                                                       פ ר ש נ ו ת
היום ננסה לשקול איך, בסקאלה של ההוויה, זה אשר הנו ברמה הגבוהה יותר הנו זה אשר גורם לזה אשר ברמה נמוכה.  אנחנו צריכים להבין ולתפוש כי הנמוך יותר לא יכול לפעול על זה שיותר גבוה, אבל הגבוה יותר יכול לפעול על זה אשר יותר נמוך. אם זה היה אחרת אז כל העיקרון של קרן הבריאה יהיה מופר ויפרו אותו ויחללו אותו ויפגעו בו. ובמקום סדר יורד של סקאלה יהיה כאוס.
               עכשיו, הגבוה יותר לא מתגלה לנמוך אבל הנמוך יותר מתגלה לגבוה.
שום דבר לא קורה ומתחולל  באדם בלי גורם וסיבה מן העולם הבלתי נגלה, אבל אנחנו לא מבחינים בזה.    לדוגמא, מחשבה בלתי גלויה היא הגורם של פעולה מתגלה.
הרעיון בתודעתו של הארכיטקט הוא הגורם לבית אשר הופך להיות גלוי.
וכפי שמראה טבלת המימנים, כדור-הארץ הבלתי נגלה מקדים וקודם בסקאלה לכדור-הארץ עצמו.
עכשיו, מה שמקדים וקודם בסקאלה הוא גבוה יותר מ- מה שמגיע אחריו.
לפיכך, בעקבות כך ניתן להבחין כי הגורם של דבר הנו ברמה גבוהה יותר מן הדבר עצמו.
בקרן הבריאה, אשר היא סולם של הוויה, המוחלט הנו הגבוה ביותר ולפיכך הוא הגורם הנעלה.
בטבלת המימנים כדור הארץ הבלתי נגלה הנו יותר גבוה בסקאלה מכדור הארץ הנגלה.
אז, באופן דומה, ' הרעיון ' של בית נובע בתודעתו של האדריכל הוא ברמה גבוהה יותר מן הבית
אשר הופך לבסוף להיות גלוי בזמן ובחלל. 
הרעיון הופך להיות נגלה. אבל בסדר הפוך מן ההפריה, התפישה או הרעיון שלו.
עם הרעיון השלם המלא של הבית בתוך התודעה – Mind שלו, האדריכל חייב לכאורה להתחיל עם לבנה אחת. הוא חייב להתחיל עם החלק הגלוי הקטן ביותר כדי להגיע לשלם. 
עובדה זאת, אשר נתפשת כל כך מעט, גורמת להרבה אנשים לוותר בקלות רבה מדיי.
יש להם רעיון טוב, אבל הם לא מחשבים ומחשבנים את הכוח השני אשר מעורב עם להביא את הרעיון הזה לידי ביטוי והתגשמות ו/או התגלמות. אשר כביכול מערב ומעורב תהליך הפוך וניסיון וסבלנות. תתייחסו ותשקלו את הסבלנות אשר מעורבת בבריאת האדם הגלוי – המעגל העצום של ניסיונות על חיות וצמחים וכד', לפני שזה אפשרי כי המוח והגוף הנגלים הנראים של האדם היה אפשרי וניתן לעצב אותם. הבינו כי האדם הבלתי נגלה קודם לאדם הנגלה, ממש בדיוק כמו 
שכדור הארץ הבלתי נגלה קודם לכדור הארץ הנגלה.  תזכרו כי המהות של האדם באה מן הכוכבים.
    עכשיו, האחד יכול ללכת עם משהו נמוך יותר או יותר גבוה בתוך המרכזים, וכך כל זה מוביל אותנו באופן פרקטי ומעשי להתבוננות במרכזים, ונדבר על מרכז החשיבה.
כל המרכזים יכולים לעבוד ברמה נמוכה. נאמר לנו כי אנחנו חייבים להתבונן בעבודה של המרכזים שלנו וללמוד להבדיל ביניהם.   עכשיו, אם אנחנו לא מתבוננים במחשבות שלנו אז הם יכולות, והם אמנם, מסתדרות ומתנהלות ומוציאות לפועל ומפתחות ועושות עיבוד לכול מיני סוגים של מניפסטציות – התגלמויות והתגשמויות   לא נעימות אשר יכולנו להימנע מהם אם היינו יותר ערים.
מחשבה היא לא גלויה, אבל היא מובילה לפעולה. אני משתמש במושג בתור...'מציין' ???#%^
בלתי נראה ובלתי נגלה ובלתי מוחשי ובלתי ברור וחסר ראיות ולא ברור וניכר ובולט לחמשת החושים החיצוניים.  פעולה היא גלויה ונגלית, אך הגורם לפעולה יכול להיות מונח בתוך מחשבה אשר מקבלים אותה בתור אמת. אני אמרתי כי שום דבר לא קורה ולא מחולל בתוך האדם בלי גורם וסיבה אשר נמצאים בתוך הבלתי גלוי ונגלה.
אם מחשבה נכנסת אל התודעה – Mind – ואת זה היא עושה מתוך מה שהוא עדין ובלתי גלוי ולא נגלה ועדיין משהו גבוה יותר – ואם אתה מזדהה עם זה, זה יהפוך להיות הגורם או הסיבה של איזשהם כאבים או מחלות. אם אתה מזדהה עם מחשבה אז אתה מקבל אותה.
אם אתה מקבל אותה אז יש לה כוח ועוצמה  To Work Out  - לפתור, להסדיר ולהתנהל, להוציא לפועל, לפתח, להסתיים ולהסתכם בפעולה.  כלומר, אתה חותם על הצ'ק או אם נשתמש באנלוגיה אחרת – אתה שולח את המכתב – נושא מוכר בחלומות. זה ממש כמו לכתוב מכתב ממשי ולהסס לפני שאתה שולח אותו.

 

 

עמוד 1196
בפעם בה עשית זאת, אתה צריך לשלם בעבור התוצאות ואשר עכשיו הם מעבר לשליטתך.
כל אחד יכול שתהיה לו מחשבה נגטיבית. אבל, אם אתה מסכים לה ומביע אותה – כלומר שולח אותה ומפרסם אותה – אז אתה תהיה תחת הכוח והעוצמה שלה וכל התוצאות של זה.
וזה משתלם להרהר ולהגות ולשקף ולחשוב על זה.
מחשבה נגטיבית יכולה להיכנס לתודעה – Mind. 
האחד יכול לראות את זה אם הוא ער, אבל לא ללחוץ עם זה ידיים – לא להסכים עם זה.
אלא אבל, בעובדה להיפטר מזה.
בפעם בה היא יודעת כי היא לא יכולה להדיח אותך ולפתות אותך, היא גם לא יכולה להרדים אותך ולא יכולה להפנט אותך  - עם האיפור או עם התבנית (Make Up) וההרכב והמבנה הקטנים והעלובים של זה ואז אין כל ספק כי היא כבר לא תגיע שוב לתוך התיאטרון של התודעה – Mind שלך. 
עכשיו, מחשבות אשר מבקרות כמו ציפורים את הכלוב של התודעה – Mind שלך. חלק מהן נפלאות.
כל מיני סוגים של מחשבות נכנסות לתוך התודעה – Mind שלכם – בסקאלות שונות – עם הוויה שונה – אשר מגיעות מתוך רמות שונות בסקאלה של ההוויה.
כדי להבין את כל זה, כדי להיות מסוגל להתבונן בזה, האחד חייב לעבוד קשה ולהתבונן במרכז החשיבה ובסוג של המחשבות אשר נכנסות לתוכו.
רוב המחשבות אשר נכנסות בחופשיות הם חסרות תועלת לחלוטין – רק ערב רב ואספסוף.
עד אשר תוכל לראות משהו לגביי האיכות של המחשבות אשר נכנסות אז אתה תישאר ישן בתוך המרכז השכלי. אתה תהיה הקורבן של כולם ושל כל אחד.
אנחנו צריכים לפחות ללמוד להבדיל ולהבחין ולאפיין ולסווג בתוך החיים החיצוניים 
בין פושעים לבין גנגסטרים לבין אנשים רעים לבין פושטי יד וקבצנים לבין משוגעים ומטורפים לבין אנשים עם רצון טוב.
כן. אבל מבפנים אנשים לא עושים את זה.   ל מ ה ?
כי אין להם בכלל מושג כי אנחנו פתוחים לאלימות מבפנים כפי שאנחנו מבחוץ.
אין לנו אף מערכת של מחשבות, אף לימוד, שום דבר בעובדה, כדי לדעת איך לפעול מבפנים, בתוכנו.
אנחנו לא יודעים על מה לעבוד בפנים בתוכנו – בנפרד מן העבודה כי אין לנו כל מושג שיש לנו חיים פנימיים וכי זאת הינה המשימה שלנו לסדר את זה ולהביא אותם לסדר.
אז אנחנו צריכים לשמוע, לחשוב על, ולראות האם האמת של, עם סוג נוסף של לימוד אשר מתייחס ל- מה שיש בפנים. 
אז המצב של עצמך מבפנים גורם לך להיות או בגן-עדן או בגיהינום.
העבודה אומרת : 
" קודם כל התודעה – Mind חייבת להשתנות. אתה צריך להתחיל לחשוב בדרך חדשה. "
כולכם תזכרו כי בכתבי הבשורה הנוצרית מלמדים את אותו דבר על המילה :
" מ ת נ ו י ה " – כלומר, לחשוב " מעבר " לאיך שאתה חושב עכשיו בהווה – כלומר, שינוי של התודעה – Mind . 
התודעה – Mind לא יכולה להשתנות בלי רעיונות חדשים ולחשוב מתוכם.
אני לא יכול להסביר לכם את השינוי של התודעה – Mind אשר מגיע ובא מתוך להביט ולהתבונן ובהדרגה להבין כי היקום הנו סקאלה של הוויה וכי הבלתי-גלוי הנו הגורם והסיבה לגלוי.
אז אני מייעץ לכם להבחין בהמשכיות במחשבות שלכם ולהיפרד מכול מחשבה אשר יכולה לעשות אתכם נגטיביים.
אם אתה חושב רע או על רוע, אם אתה חושב שלילי ובנגטיביות, כל זה יסתיים ויגיע לכדי פעולה או מחלה. האחד יכול לעשות הרבה עבודה על השליטה במחשבה ועל ההפרדה וההבחנה או ההבדלה בין מחשבות נגטיביות למחשבות מועילות.
כל אירוע ומאורע יכול להילקח בצורה שלילית נגטיבית דרך איזושהי מחבה עליו.

מאורעות מוצעים לך בכול רגע.  אם המחשבה שלך לא מתבוננים בה, אם אתה לא יכול לראות את המחשבה שלך, אתה קרוב לוואדי תיקח כל מאורע בנגטיביות. 
תזכור כי המחשבה ניתנת להתבוננות, אפשר להתבונן בה אבל לא להרשות לה לזהם את המרכז הרגשי. אבל, אם מזהים אותה זה יעיר ויעורר גם את החלק הנגטיבי של המרכז הרגשי עם כל אינסוף הסבל והאומללות והמסכנות והעליבות של זה, שלו, של המרכז הרגשי. 
עמוד 1197 
                       בית אמוול הגדול ( 23.7.1948 ) רעיון-עבודה
                                    מ ה ו ת   ו א י ש י ו ת
העבודה מלמדת כי יש שני-2 כוחות מנטרלים או כוח שלישי. 
האחד הנו החיים כפי שרואים אותם, כוח שלישי זה, הכוח המנטרל הזה של החיים שומר את האישיות פעילה ואקטיבית ואת המהות פסיבית וסבילה.
הכוח האחר הנו העבודה של הלימוד האזוטרי, אשר מגיע ובא מתוך מקור אשר הוא לא החיים כפי שהם נראים, רק הכוח השלישי הזה יכול לחולל את הנס של לעשות את האישיות פסיבית ואת המהות אקטיבית.
                                                פ ר ש נ ו ת
אתם תבינו עד כאן, עד עכשיו, כי כל האישיות אשר נוצרה בתוכנו על-ידי המגע שלנו עם החיים הגלויים והנגלים, הינה פעילה. ואז המולד, החלק האמתי שלנו, אשר נקרא מהות – לא יכול לגדול.
האדם, האיש והאישה אשר חיים רק בתוך הצד הנרכש בתוך עצמם, האישיות, הצד הסוציאלי או העסקי והמקצועי, אין באפשרותם כי יהיה להם שקט נפשי – Peace of Mind  
ואושר פנימי – Internal Happiness  או מרכז כובד אמתי.   ל מ ה ?
כי האישיות הנרכשת, אשר שולטת בהם בגלל שהיא פעילה ואקטיבית, היא לא באמת עצמם אלא אבל מחוץ לעצמם, והיא תלויה ב- איך אחרים מתנהגים אליהם בחיים. 
מן הסיבה הזאת הם חייבים לחפש אינסוף שינויים חיצוניים, ריגושים והתרגשויות, מגוון ומבחר 
ורב-גוניות, ושבח והלל, ואיחולים וברכות וכד', כדי להמשיך לתחזק ולשמור את הבדיה והבדיוניות של עצמם – את הפיקציה של עצמם, ואשר הם יכולים לקחת בתור עצמם וזה תלוי בחיים החיצוניים. 
לדוגמא, אישיות בדיונית מתחתנת עם אישיות בדיונית ושום דבר הוא לא אמתי,
אלא אבל הכול הוא סוג של העמדת פנים אשר מסתירה ומסווה כל כך הרבה עייפות.
עכשיו, אם אתה לרגע מודע במהות, אז הכול הנו כפי שאמר גורדייף :
"יותר עשיר וחד ובהיר וססגוני ושופע וחי יותר ויותר אמתי".
אבל, אף אחד לא יכול לחזור אל המהות באופן מלאכותי. אנשים מנסים לעשות רק סמים וריגושים וכן הלאה, אבל זה לא אמתי. כי האחד צריך לשלם מראש כדי להגיע ולהשיג את המהות הנכונה.
כאשר מדברים באופן "יחסי", אז כל דבר אשר שייך אל המהות הנו אמתי וכול דבר אשר שייך לאישיות הוא לא אמתי. 
אני אומר בכוונה, באופן "יחסי" אמתי ולא אמתי. 
אנחנו מבינים כי האישיות חייבת להיווצר בתוכנו לפני שהמהות תוכל לגדול מעבר לשלב אשר היא הגיע אליו. דרך כוח הגדילה של עצמה.
אז המהות יכולה לגדול רק על חשבון האישיות – כלומר, במקרה שלי על חשבון דוקטור ניקול או במקרה שלכם על חשבון האדם המשביע-רצון והאדם ה-בסדר הזה, האישה הנעלה הזאת, 
אשר נקראת, ובכן היא נקראת בשם או שם המשפחה שלכם. 
אני הייתי רוצה כי תגידו כולכם בפנים בתוככם את שמות החיים שלכם.
עכשיו נגיד כי השם שלך הנו אוונג'לין לסינגטון סמית' – הוא לא את – וכמו כן אדון סידמות'ס קלרנדון ברינגטון – זה לא אתה. או לאה לוי או חיים כהן – זה לא אתה וזה לא את.
בעובדה, הם האויבים הכי גדולים שלכם, ועושים את כל מה שהם יכולים כדי למנוע מן המהות לגדול.
ואיזה ג'וב הנו זה לראות את זה בעצמך. ואיזה ג'וב הנו זה לשחרר את עצמך מן הבדיה והפיקציה הזאת אשר לה האחד הנו עבד ולא שמח ולא מאושר כל החיים של האחד.

עמוד 1198
האם אתם לא יכולים לדמות בנפשכם את מר בלינגסטון סמית' או את חיים כהן צועד לתוך החדר במהירות ואומר :  "אני כל כך נהניתי מן המסמך הקטן הזה אשר היה לנו בשבוע שעבר".
או אדון קלרנדון נכנס ואומר : "הייתי רוצה לדעת בדיוק ובמעט מילים מה היא אישיות, כי אני צריך להגיע לארמון בשעה 9.30 " .
ובכן – זה ממש איך שהדברים הם. 
וכל זה בשביל לצייר מה הם החיים בתור כוח שלישי ומנטרל וכאשר זאת היא משמעותם. 
ואיך זה שומר בצורה בלתי נמנעת את האישיות פעילה ואקטיבית ואת המהות סבילה ופסיבית.
כפי שנאמר פעמים רבות קודם, החינוך הראשון בשבילנו על כדור הארץ זה ליצור אישיות עשירה וטובה.  החינוך השני זה לגרום לה להיות פסיבית ולהעביר כל דבר בעל ערך בתוכה אל המהות,
כך שהמהות תוכל לגדול – הילד הקטן הזה – הילדה הקטנה הזאת בתוך כולכם,
הם דברים בעלי ערך בתוך אישיות טובה – אבל הם לכאורה שייכים לגישה של
" אני יכול לעשות ".
זה לא הדברים הטובים האלו אשר למדתם אשר אותם אתם צריכים להקריב.
זאת היא המסגרת, מסגרת העבודה, ההרגשה והחישה או התחושה וההזדהות איתם אשר צריכות להיכנע.
כל עוד איש או אישה מייחסים ומשייכים לעצמם את כל האיכויות המצוינות שלהם, 
אז המהות לא יכולה לגדול.
תתייחסו ותשקלו את הרעיון הזה, ותהרהרו ותשקפו ותהגו בו ותחשבו עליו.
האחד צריך להתחיל לראות כי בסקאלה הגדולה יותר ובמשמעות של הדברים, 
האחד לא באמת יודע איך האחד חושב או זז ונע ומרגיש.
עכשיו, האישיות, אשר נשלטת ונמשלת על-ידי האישיות-המזויפת לא תסכים לקבל שום דבר מן השטויות האלו. כי היא אומרת "אני עשיתי את זה", "אני חשבתי על זה", "זה עלה בדעתי", 
"אני תפשתי את זה" וכד'. 
וככה כולם קנאים ומקנאים ושונאים את האחרים ורצים להוריד את זה לדפוס ולכתב, 
והם כל היום פגיעים ונעלבים ומוציאים ומבזבזים את כל תקופת החיים בהתלוננות והתמרמרות ובהסברים כמו להסביר איך שכחו את האחד והתעלמו ממנו והעלימו ממנו עין וכד'.
כן – הבחן – הבחינו היכן אתם פגיעים ונעלבים ותנסו להתבונן למה. 
עכשיו, אם איזשהו דבר גדל בקרקע של מהות, במקום בתוך הקרקע של האישיות אז הכול וכל דבר הנו ממש שונה. כי גדילה בקרקע של מהות היא אמתית.
האדם רב ומתווכח רק בגלל תחושה של חוסר אמתיות כי חוסר אמתיות היא אובדן פנימי – האובדן של הפנימי שלו. מה שהנו אמתי בתוך עצמך אף פעם לא רב ומתווכח לגבי שום דבר.
מאחר והאישיות מגוונת וצבועה עם מה שנרכש מן החיים ולפיכך היא לא ממש אמתית, לא שלך עצמך, אז אנשים רבים ומתווכחים.
אבל, מי שיש לו את מה שהנו מן המהות, לא רוצה לריב ולהתווכח עם מישהו בגלל שזה אמתי – וכך זה הנו כך. 
המקור של מה שנקרא תסביך נחיתות הנו האישיות ובמיוחד הכוח בזה הנו האישיות-המזויפת.
אם המהות מתפתחת לא יכולה להיות כל תחושה של נחיתות.   איך תוכל להיות ?
אנחנו כולנו נחותים לעצמנו ופחותים מעצמנו בגלל שאנחנו בתוך אישיות ולא בתוך מהות כאשר משהו הוא לא ממש אמתי – נגיד ב – מה שאתה אומר או ב – מה שאתה מעמיד פנים כי הנך 
ומה שמישהו מאיתנו...*765e65w @@ ??? להגיד כי הנו אמתי ?
כמה שאתה מנפח את עצמך יותר החוצה כמו הקרפדה הזאת בסיפורי המעשיות, אז ככה אתה תרגיש יותר לא אמתי ולא מאושר וככה תהיה יותר רגיש ויותר עדין ופגיע ודרמתי וכד'.
 ל מ ה ? כי כל זה הנו העמדת פנים, ומלאכותי ולא אמתי.
האם אתם מסכימים ? ובכן, תשקלו את זה בתוך עצמכם דרך התבוננות עצמית.
הבחינו 'היכן' אתם 'רגישים ופגיעים' – ואז תתבוננו מה הוא זה אשר אתם כל כך רגישים ופגיעים לגביו. כן – זה שייך להתבוננות עצמית אמתית. 

עמוד 1198
עכשיו, המהות לא יכולה לגדול מתוך מה שהוא לא אמתי – Real, והיא לא יכולה לגדול מתוך משהו שהוא לא חיוני ואמתי ונחוץ –   Essential , מה שהוא הנו אמתי לא יכול להיות Touchy=רגיש ועדין ופגיע ונעלב בקלות.
אז אם אתה באמת מבין משהו – אז אתה לא Touchy  - רגיש ועדין ופגיע ונעלב בקלות.
אתה לא טאצ'י – Touchy  - אתה לא רגיש ועדין ופגיע – אבל אני מודה כי זה עניין אשר קשה לפתור ולהסביר אותו ולפרום ולהתיר אותו ולפענח אותו.
אנשים חושבים כי הם יודעים, כמו דוקטורים או מדענים והם מאוד עדינים ורגישים ופגיעים – טאצ'י.
ועדיין אתה חייב להודות כי אתה לא רגיש ופגיע ועדין ובעלבון יתר לגביי...ובכן, לגביי מה ?
לגביי מה אתה יכול להגיד כי אתה לא טאצ'י לגביו ?   זה קו מעניין של התבוננות עצמית.
אני תוהה האם מישהו מאיתנו הוא לא, תחת נסיבות מסוימות טאצ'י לגביי כמעט כל דבר. 
אני רק אגיד כי ההבדל  בין התמונה שלך על עצמך והיכולת הממשית שלך גורמת לך להיות טאצ'י – והיא גורמת לכולם להיות רגישים ועדינים ופגיעים – טאצ'י בצורה קיצונית 
כפי שאמרתי, אנחנו טאצ'י – Touchy (נעלבים בקלות, רגישים ופגיעים) לגביי מה שאנחנו לא, 
אבל מה שאנחנו מעמידים פנים כי אנחנו, וזה גורם לאלימות.
אבל, אתם חייבים להבין כי העבודה הזאת מכוונת אל עצמנו, 
וכל עוד, אלימות, קנאה וקנאות ושנאה וכל השאר שולטים בנו, אז אנחנו לא יכולים להתעורר – אלא אם כן אנחנו הופכים להיות מודעים לזה – ואנחנו חסרי תועלת בהתייחס למעגל המודע של האנושות אשר אליו אף איש או אישה לא יכולים להגיע בעזרת סכינים וחרבות ורובים ופגזים או שרירים, או על-ידי שנאה ואלימות וזעם פנאטי או על-ידי איזשהו מכשיר של ימי- הביניים מן הסוג הזה.
אנחנו חייבים לזכור כי העבודה מדברת על מודעות בתור המטרה הנעלה שלה כל הזמן – של להפוך להיות יותר מודע לעצמך – כלומר, סוג האדם אשר האחד הנו באמת, בנפרד מן האיש הלבוש בתחפושת או האדם המתקשט המתחפש המציג את עצמו באור חיובי ( Dressed Up – להתלבש בבגדים יפים, ליפות, לקשט, להתחפש, ללבוש על עצמך) – זה מדבר על הרעיון כי אנחנו צריכים להפוך להיות הרבה יותר מודעים מן האדם האחר. 
ובעובדה, לראות את האדם האחר בתוך עצמך.
כאשר אתה הורג אז אתה וההרוג הנכם אותו הדבר.
כאשר אתה מכפיש ומשמיץ אז אתה וזה שמושמץ ומוכפש הנכם אותו הדבר.
 בריקוד האזוטרי אשר ישוע לימד את תלמידיו הביטויים הם :
From The Apocryphal Acts of John                    
" אני אנצל ואני אציל " , " אני אשוחרר ואני אשחרר " , " אני אהיה פגוע ופצוע ואני אפצע ואפגע "
" אני איוולד ואני אוליד " , " אני יאכל ואני ייאכל "  ,  " אני אשמע ואני יישמע " , " אני אלמד ואני אלמד במלאות "  ,  " אני אשטף ואטבל ואני אשטוף ואטבול ".    זה בוואדי ריקוד מוזר וגם הרבה יותר עמוק מ- מה שאנחנו חושבים. אבל, לפחות אנחנו יכולים לראות כי זה הופך להיות מודע בתוך שני – 2 כוחות – בהפכים ובניגודים – בתוך עצמך ובתוך האדם האחר.   העבודה מלמדת כי אנחנו חייבים קודם כל להיות מודעים בתוך כוח אחד – כלומר,  אנחנו חייבים להתבונן ב – מה אנחנו ו, ב – מה אנחנו רוצים – ואז, בשני-2 כוחות,  ולבסוף בתוך שלושה – 3 כוחות.
עכשיו, מאחר והמהות מגיעה מן הכוכבים, היא ברמה גבוהה יותר מן האישיות
אשר נוצרת בתוכנו על-ידי החיים על כדור הארץ הגלוי והנראה.
לפיכך, המהות היא דבר גבוה יותר והיא דבר הרבה יותר אמתי.
ועדיין, היא בלתי מפותחת – ילד אשר צריך ללמד אותו, על חשבון האישיות.
אתם תגידו : "איך הנמוך יותר יכול ללמד את הגבוה יותר – הגבוה יותר על-ידי המקור בסקאלה ?"
אני אענה ואגיד כי האישיות הנמוכה יותר – לא יכולה ללמד את המהות הגבוהה יותר, אלא אם כן העבודה נכנסת אל האישיות. אז העבודה אשר מגיעה מבחוץ מתוך מה שאתם לומדים ושומעים
תדבר אל המהות מן האישיות.

עמוד 1200
זה יכול להיות כי זה היה כך שפעם המהות יכולה כי ילמדו אותה את העבודה יש מבפנים, 
מתוך מרכזים גבוהים יותר. 
עכשיו, בימינו, בימים אלו, בעולם של הישנים, העבודה חייבת לבוא ולהגיע מבחוץ, מבתי-ספר בעולם, וכך להיכנס קודם אל האישיות.
וזה מדוע ולמה משימה אחת של האנושות האזוטרית היית להעלות את התרבות אל דרגה אשר בה האנשים יוכלו לשמוע ולהבין מספיק כדי להכניס פנימה את העבודה.
האישיות הייתה צריכה להיבנות על-ידי חינוך, על-ידי כל האומנויות והמדעים והספרות וכד',
כדי לעשות את זה אפשרי בשביל המין האנושי לגדול ולשמור פתוח את החיבור והקשר 
בין ה "שמש" ל "כדור הארץ" – או אם משתמשים בשפה של כתבי הקודש : "בין שמים לארץ".
כי בפעם בה האדם נופל לחלוטין לשינה, אז הוא כבר לא יהיה יותר בעל איזושהי תועלת או ערך
וישטפו אותו ויטטאו אותו הצידה או שייגרם לו להרוס את עצמו על-ידי מלחמות.
האדם מגיע בנקודה מכריעה בקרן הבריאה שלנו – בשוק בין התוו - פ ה לתוו - מ י,
והוא כל כך מורכב ומסובך – Complex רק בגלל שהוא עוצב ותוכנן לשמור על קשר ועל חיבור 
בין הגבוה יותר לנמוך ולהיות חנקן או כוח שלישי בין החלקים הגבוהים יותר והנמוכים של קרן הבריאה.
רעיון זה עוזר לאדם לזכור את עצמו – כלומר, לעבור "מן החיה אל האדם". 
                                 בית אמוול הגדול (31.7.1948 ) 
                                רשימה נוספת על מאמצי עבודה
זה נראה אפשרי להגיד כי יש לנו באופן כללי, הרבה רעיונות שגויים לגביי לעשות מאמצי עבודה.
אנחנו חושבים על מאמץ בתור משהו קשה, אשר מושווה לטיפוס תמידי על צידו של הר תלול וסלעי.
לבחור את הגרוע ביותר, לאכול וללעוס קליפות יבשות, לעבוד כאשר אתה יכול לשבת, וכביכול,
ללבוש בגדים מאריג של שק מאובקים באפר וכד'.
אני אמנם כן מאמין כי מאמץ-עבודה הנו אינטליגנטי ומבוסס על הלימוד אשר האחד התבונן בו בתוך עצמו, לאור הלימודים של העבודה.
מאמץ-נכון הוא לא כמו הליצן בקרקס אשר עושה מאמץ חסר תועלת לעזור.
אנחנו צוחקים עליו.
אבל, האם התמונה של הליצן היא לא התמונה שלנו ?
ל א.  מאמץ-אמתי מגיע ובא מן ההבנה של לראות מה נחוץ והכרחי לעבוד עליו בכול זמן מסוים, בתוך עצמך, ולפיכך זה רק לעתים קרובות משהו פשוט או קל.
זה כמו למצוא את המתג הנכון או להשתמש במפתח הנכון. 
האם אתה מבין ותופש כי שנים של מאמץ לא נכון ושגוי הן חסרות תועלת וגרוע מכך.
וכי כזה מאמץ הוא בלתי ניתן למדידה מול רגע יחיד של בוננות נכונה ו/או תובנה נכונה –  Insight 
ומאמץ נכון ?
אני חושב לפעמים כי אחד הדברים הטראגיים לגביי  אנשים דתיים מסוימים זה כי הם עשו כל החיים שלהם מאמץ שגוי ולא נכון, וכך עיוותו וגרמו מצוקה לאופי השלם שלהם כי הם הפכו להיות מגובשים בצדדים הנגטיבים של עצמם.
עכשיו, בקשר לזה, דוגמא אחת של מאמץ אינטליגנטי זה להפסיק להאמין בדעה מקובעת, 
ולא לתת לנקודות מבט אחרות להיכנס פנימה.
זה הנו מאמץ נכון על עצמך וזה יעשה קצת איזושהי גדילה של הוויה אפשרית.
אתם חייבים להבין כי האדם אשר מלא גישות מקובעות, בלמי זעזועים נרכשים ודעות קדומות מכאניות הנו בכלא. הוא כולא את עצמו ואוסר את עצמו בכלא של הפסיכולוגיה המכאנית שלו עצמו.

עמוד 1201
הוא חי ומת בתוך הכלא הזה, אלא אם כן הוא ניצל על-ידי אמת פסיכולוגית.
אנחנו כמובן כולנו בכלא והעבודה היא בשביל להראות לנו איך "להתחיל" לצאת החוצה.
אני אומר "להתחיל" לצאת החוצה. 
אבל, אם האדם לא מנסה להתחיל לצאת החוצה, אם הוא נשאר אדם מכאני, אז לא יעזרו לו,
ועל-ידי עצמו הוא לא יכול לצאת החוצה.
עכשיו נדבר בקצרה על מאמץ ומאבק.
"לזכור את עצמך" זה הנו המאמץ הכי נכון אשר האדם יכול לעשות.
מאמץ זה בכלל לא עוסק עם אנחות וגניחות ואנקות ופנים חמוצות, וכמו כן זה בכלל לא קשור 
עם לעלות במעלה ההר התלול או לסבול בסובלנות בדממה רועמת בפינה או איזשהו דבר כזה.
ל א . המאמץ והמאבק של זכירה עצמית 
הנו ממש כמו להתאים משהו עם מה שמתאים לו.
זה כמו לעשות קשר וחיבור ולהחזיק אותו.
זה לא לשכוח אלא לזכור לעשות את החיבור והקשר הזה כמה פעמים ביום, או אפילו פעם אחת.
וכפי שאמרתי לעתים קרובות, 
תתחילו על-ידי כך שתנסו לעצור את הכול – תנועה, מחשבה, הרגשה, מתיחות ומתח או לחץ - 
- תיתנו לכולם ללכת, תיתנו להכול ללכת – ואולי תיתפשו מבט חטוף של זכירה – עצמית.
אתם יודעים כי אתם לא יכולים לזכור את עצמכם אם אתם מודבקים לחיים.
בנסותכם 'לעצור' כל דבר, אתם מפסיקים את כל מה שמדביק אתכם לחיים.
תרגיל זה יכול לשנות אותך לחלוטין בהבזק. 
זה עושה קשר וחיבור עם מה שמחפש לעזור לכם – להוביל אתכם החוצה מן הכלא.
אתה לא יכול להרהר ולשקף ולחשוב ולהגות מספיק בנס האפשרי הזה. *
אבל, בקביעות 'לחשוב' על הדאגות והבעיות שלכם ומה לעשות זה בדיוק מאמץ שגוי.
וזה יגרום לך יותר להזדהות.
אז אתה כמו אדם אשר כביכול רוצה למשוך לכאורה את הספינה למעלה לראש ההר.
מה התועלת במאמץ כזה ?
האם אתם חושבים כי אתם יכולים להפליג בשלג אל ראש ההר ?

* נס = דבר תואם חוקים אשר קורה לעתים מאוד נדירות. 
עכשיו, אינטליגנציה מוגדרת בעבודה קודם כל, ראשית בתור הכוח של ההסתגלות 
- 'כוח-ההסתגלות' – 'אצפטציה' . לנסות להביא דברים אל מה ש 'אתה' רוצה או 'חושב' שהוא נכון, 
במקום לרדת מן הענף שלך ולראות איך וכיצד להתמודד עם דברים.
זה מאמץ חסר תועלת.
אני הבחנתי על הרבה מאוד אנשים במשך השנים האחרונות שלי בעבודה
כי יש להם הבעות דומות – המבט הקשה והנחוש של לגרום לדברים להיות הולמים ומשתלבים והולכים בתלם ומסתגלים ומתאימים ל- מה שהם חושבים כי הוא נכון.
אנשים כאלו עדיין לא מבינים את העבודה הזאת – כלומר, כי הם לא עושים מאמצים מן ההבנה שלהם את העבודה, אלא מתוך מה שהם ערכים-נרכשים, בלמי-זעזועים, גישות וכד' ומבינים כי נכון.
העבודה היא כדי להראות לכם סוג נוסף של מה שהוא נכון.
ל מ ה ?   כי כמו אנשים אשר חושבים כי השמש מסתובבת סביב כדור הארץ ומתחילים מן הרעיון של תלמי,  והם עומדים על כדור הארץ של עצמם – כלומר, על מה שהם חושבים כי הנו נכון – והם רוצים לעשות  לא רק את כל הקוסמוס אלא כל דבר בחיי היומיום שלהם, כולל את העבודה עצמה, כדי שיסתובב מסביבם ויציית להם.  זה דבר טוב להתחיל לראות מה היא המשמעות של לציית לעבודה. אחרת, כל כך הרבה מאמצים יהיו טיפשיים ממש וחסרי תועלת ואפילו מגוחכים.
כמו לגרור ספינות לראשי ההרים, וכאן נכנסים פנימה הזיהוי וההכרה של האפסיות והכלומיות של האחד עצמו והרעיון כי האדם לא יכול לעשות. 

 

עמוד 1203
לפיכך אנחנו צריכים לחשוב באופן פרקטי על מאמצי – עבודה נכונים.
          בזמן בו כתבתי את המסמך הקצר הזה, לדוגמא, מצאתי את עצמי מרוגז ומעוצבן מבפנים – כאילו היו קורי עכביש. ובעזרת זה שחזרתי אחורה בתוך התודעה – Mind, אני גיליתי כי לא עניתי על מכתב אשר אני אמור לענות עליו. והסיבה כי לא עשיתי כך הייתה בגלל מעט רגש שלילי קט*Slight,
אז עניתי על המכתב.                                * Slight  = דל. מועט. זעום. קטן. דק. עדין וקלוש.
זאת היא דוגמא למאמץ עבודה נכון בזמן הנכון.
אתם כולכם יכולים להגיד כי זה הנו קל מדיי.   ובכן, האם זה כל כך קל להתבונן ?
חלק יגידו כי בכלל אין להם זמן לסוג כזה של טריוויאליות.
ובכן, זה ממש רק על מה שנקרא הדברים הטריוויאליים האלו אשר בהם תלויים ההוויה הטובה והמצבים הפנימיים שלך, ואני יכול להבטיח לכם כי זה כך.
זה כמו כל כך הרבה דברים אשר נאמרו בעבודה האזוטרית הזאת אשר נקראת 'כתבי הבשורה הנוצרית', ככמה הרבה פעמים נאמר לכם שם לעשות שקט ושלווה ושלום Peace ולסלוח בזמן שאתם בדרך, ולבטל דברים לפני שאתם ממשיכים לאיזשהו דבר נוסף ?    כל זה הנו לגביי מאמץ נכון.                      
          אם אתם יודעים להניח כל יום דברים לא נעימים זה שייך לדבר המאוד חשוב הזה אשר נקרא בעבודה "החשבונות הפנימיים שלכם" . זה בדיוק ממש כמו כל דבר אחר. 
אתה מפליג בספינה או אנייה ורק צריך לתת קבלות חתומות. 
הם נראים קטנים, אבל, כאשר מציגים אותם הם לעתים קרובות מדהימים ומטלטלים ומזעזעים אותך. כי אין לך כל מושג כי אתה חייב כל כך הרבה. 
עכשיו, אם יכולנו ללמוד לעשות מאמץ בסוג הזה של הדבר, אז המאמצים שלנו היו יותר אינטליגנטיים. 
אז אתה יכול להעיף מבט ברעיון כי המאמץ-הנכון הוא לא לטפס על הרים או לגרור ספינות ולמשוך אותם במעלה ההר, או לשבת בבגדי שק ואפר או איזשהו דבר מן הסוג הזה.
עכשיו, הערה אחרונה לגביי שאלה זאת.
האם אתם זוכרים כי נאמר בכתבי הבשורה הנוצרית כי כאשר אתם עושים מאמצים אתם חייבים לא להראות את זה ? 
      אתם חייבים לא לעשות את זה בצורה מלאת כאב ועד כמה זה מלא ואשר זה מובן מאליו לכולם.
נגיד כי היום אתה לא מדבר או לא אוכל לחם, או לא הולך לבית השימוש הרגיל, או לא לובש את מלבושיך הטובים ביותר וכד'. 
עכשיו, בכתבי הבשורה הנוצרית נאמרים הרבה דברים לגביי לא להשוויץ ולהתגאות – Show Of .
ל מ ה ?    כי כל זה הולך לתוך האישיות המזויפת. 
אז כאשר אתה עושה מאמץ, תעשה את זה ביסודיות, ואל תראה שום דבר כלפיי חוץ.
כאשר מהרהרים והוגים ומשקפים וחושבים על זה, חשבתי לעתים קרובות כי מאמץ אשר רואים אותו "כלפיי חוץ", כמו בגדי שק ואבל, קליפות, או אף פעם לא לשבת וכד' – חייבים בצורה בלתי נמנעת להיות מאמצים לא נכונים.
ואני אמרתי כבר קודם איך וכיצד מאמצים לא נכונים – ואני מדבר על העבודה – יכולים להוביל אישה או אישה לתוך סיטואציה יותר גרועה מאשר החיים היו יכולים להוביל אותם לתוכה.
מאמצים הינם בסודיות. מאמץ עוסק 'איתך' ובמידת ההתגלות של העבודה בתוכך. מאמץ ומאבק זה באופן סודי ופנימי בינך לבין ההבנה שלך את העבודה. מאמץ הנו לא כדי לגרום לדברים לעשות את מה שאתה חושב כי הוא נכון. זה לא לגרור ספינות על ראשי ההרים. זה לא לשנות את האחרים כדי שיתאימו לרעיונות שלך לגביי מה שהם אמורים להיות. זה לא בשביל לעוד גבוה וגאה בתוך עצמך ולגרום לשמש להסתובב סביבך. 
מאמץ ומאבק זה להבין ולתפוש כי אתה צריך הרבה מאוד והרבה עניינים ואשר ייעשה אותך לא מאושר. מאמץ זה להתבונן בשקט וברוגע איזה גישות ואכזריות רבות בנקודות הראות שלך יגרמו לכם להיות שוגים לחלוטין בתוך החיים שלכם. מאמץ ומאבק נכון מתחיל עם התבוננות-עצמית וממשיך לתוך זכירה-עצמית. תתפללו כי תוכלו להבין ולעשות את המאמצים "האלו" במקום לחשוב
כי מאמץ ומאבק הנו משמעותי אך הוא למעשה דבר חסר ערך לחלוטין.

עמוד 1203
                                   בית אמוול הגדול ( 7.8.1948 ) רעיון-עבודה
                           בלמי זעזועים, תמונות והלם-עבודה - שוק-עבודה. 
אנחנו נולדים ערים ובלי סתירות פנימיות. וזה הכול מאוד קטנטנן 
אנחנו גדלים בין אנשים ישנים אשר הפסיקו לראות את הסתירות שלהם עצמם,
בגלל שהם יצרו בלמי-זעזועים. 
אז, במקום שיהיה לך מצפון-אמתי, אנחנו יוצרים גם בלמי-זעזועים וגם נופלים לתוך שינה – ובעובדה מוקדם מאוד (בשלב מוקדם מאוד), אם לכול האנשים לא היו בלמי-זעזועים, אז היה להם ויהיה להם מצפון-אמתי, ולא היו קיימות בכלל מלחמות, אלימות ושקרנות וכד'.
                                                        פ ר ש נ ו ת 
אף אחד לא יכול להתבונן ב-בלם-זעזועים בלי התבוננות-עצמית והזיכרון המיוחד אשר מגיע מן ההתבוננות-העצמית.
אדם, איש או אישה חייבים להתחיל להפוך להיות מודעים לסוגים מסוימים של סתירות בתוך עצמם. 
בלמי-זעזועים הם הינם דברים מלאכותיים אשר מונעים מן ההלם והשוק של הסתירות להגיע ולהיכנס הביתה.
הם מונעים מאיתנו מלראות את מה שאנחנו מדמיינים מתוך אישיות-מזויפת את מה שעשינו והיינו והננו ואמרנו. 
עכשיו, מבלי להתבונן האדם לא יכול להשתנות. תמיד תראו את זה בבירור ובבהירות.
תמיד תעשו על זה מדיטציה ותהרהרו בכך ותחשבו ותהגו ותמדטו על זה, כי אם אתה לא מתבונן בעצמך אז אתה לא יכול להיות שונה. האדם חייב 'לסבול' מן ההתבוננות שלו בעצמו, 
אבל, אף פעם לא להפוך להיות נגטיבי. 
אדם שאנן אשר הוא שבע רצון מעצמו, אשר מלא בלמי-זעזועים עד כבדות, עם תמונות שלו על עצמו, יינטה לחשוב כי העבודה טובה בשביל אנשים אחרים, אבל היא לא מחוברת וקשורה לעצמו ועם עצמו באיזושהי דרך רצינית. בגלל פעולתם של בלמי-הזעזועים, ואשר על-ידם ובגללם הוא לא רואה בתוך עצמו סתירות, והפעילות ההמשכית של הצדקה-עצמית אשר קורית וממשיכה לקרות על-ידי החיבור לבלמי-הזעזועים, וההשפעה המהפנטת של תמונות שלו על עצמו, 
האדם, האיש או האישה יכולים להעביר שנים, אפילו את כל שנותיהם בעבודה, מבלי לראות איך וכיצד זה מיושם ומוכל עליהם 'כאן ועכשיו'. 
כלומר, הם נשארים ישנים אפילו ולמרות שהעבודה מנסה להעיר אותם בכול רגע 
"ולזוז ולהניע אותך מהיכן שאתה". גורדייף אמר : 
"כדי לזוז ולנוע מהיכן שאתה זה נחוץ והכרחי לחלק את עצמך לצד מתבונן ולצד אשר בו מתבוננים".
עכשיו, בשביל כולם ללא יוצא מן הכלל, זה ייקח זמן ארוך מאוד לראות את מה שהאחד הוא הנו,
בנפרד מן הדמיון. זה רחום וחנון ורחמן ומלא רחמנות. כפי שאמר גורדייף :
"אם בלמי-הזעזועים של האדם פתאום ייהרסו, אז הוא ייראה בתוך עצמו את כל הסתירות ואז הוא ישתגע".  
אתם חייבים לראות כי אנשים מסוימים (ובטבעיות אני לא מדבר על אף אחד ממכם) משייכים ומייחסים לעצמם נגיד אדיבות רבה (Kindness =אדיבות, טוב-לב, חביבות ונחמדות) והם חיים בצד אחד של בלם-הזעזועים. זאת היא הינה תמונה. הם יכולים לשנוא בקלות אבל הם סולחים לעצמם.
הם משייכים ומייחסים לעצמם יעילות גדולה, עם הקיבולת והיכולת והמסוגלות להתמודד עם כל סיטואציה – ולמעשה הם ממש טיפשים.  
או זה יכול להיות כי הם משייכים ומייחסים לעצמם יציבות וקביעות ועמידות ורגיעות רוגע וכד'.
עכשיו, זה ייקח הרבה זמן לספור את כל הסגולות אשר האנשים (כמובן בטבעיות ואני לא מדבר עלינו עצמנו) מייחסים ומשייכים לעצמם. 

עמוד 1204
על הבסיס והיסוד החלוש והשביר והקלוש ביותר אנשים מייחסים ומשייכים לעצמם איכויות טובות – כלומר, את מה שהם מעריכים בתור סגולות בעצמם. ואז הם נחים בתוך עצמם, על תמונות אשר מונעות אותם מלראות את הצד השני של בלם-הזעזועים.
אנשים כגון אלו עדיין לא נבדקו ונבחנו. 
מה שאמתי בתוך עצמך אף פעם לא יכול להפסיק להפוך להיות גורם מבואס או הפוך או להפוך להיות תמונה. לאחרונה היה לנו מסמך על הנקודה הזאת, היכן שזה היה מומלץ כי האחד צריך להבחין היכן האחד הופך להיות רגיש ופגיע ועדין = טאצ'י – Touchy .
זה נאמר כי האחד הנו תמיד – רגיש ופגיע ועדין – טאצ'י – Touchy לגביי משהו אשר הוא לא אמתי בתוך עצמך, איזושהי 'פריטנציה' – העמדת פנים והתחזות ויומרה – כלומר איזושהי תמונה.
תמונה היא צורה של דמיון לגביי עצמך – אשר לא בהתאמה עם המציאות שלך עצמך.
זה לא מכניס פנימה את הצד ההפוך והמנוגד – כלומר, את הצד אשר בצד השני של בלם-הזעזועים.
בלם-זעזועים עומד ניצב כמו קיר בין שני – 2 צדדים אשר סותרים אחד את השני.
פעם אמר אדון אוספנסקי : " אף אחד לא יכול לגדול אם הוא כלום ושום דבר אלא רק מאסה 
של בלמי זעזועים". ואדון אוספנסקי הוסיף ואמר כי בפעם בה בלם-זעזועים נהרס אז הוא אף פעם לא יכול ליצור את עצמו שוב. ואז אדון אוספנסקי אמר גם כי גורדייף לימד :
" כי כל עוד אנחנו חיים באמצעות בלמי-זעזועים, אשר מונעים מאיתנו לראות את הסתירות, 
אף פעם לא יכול להיפתח אצלנו מצפון-אמתי". 
מצפון-אמתי הנו שונה מן המצפון-הנרכש, אבל מצפון-אמתי הנו אותו הדבר אצל כל האנשים.
עכשיו, היום אני מדבר על תמונות בקשר ועם התייחסות לבלמי-זעזועים.
האחד יכול לראות את הצד הנעים והמהנה המוכן והמזומן, ואפילו את הצד הנפלא של עצמו, בתור היותר כל כך טוב ומלא טאקט ואדיב וכל השאר.
הבה נתבונן בעצמנו מעט יותר לעומק מאשר סוג זה של פסיכולוגיה רדודה ושטוחה.
אני אומר "למען השם" הבה נלך יותר לעומק – אפילו הרחק עד לראות את 'הצד השני של התמונה' אשר אליה אנחנו נדבקים ונצמדים בחוזקה – כלומר, את הצד האחר של בלם-הזעזועים – הקיר הזה אשר מתערב ומונח בין הדמיון שלנו, בין מה שאנחנו מדמיינים ומה שאנחנו, ושומר אותנו בנוחיות ומונע מן המצפון-האמתי מלגעת בנו.
הצד 'האפל' הזה – כלומר, זה אשר לא הכירו בו ולא הודו בו, הצד הלא מודע – חייב להיות מערבב – חייבים לערבב אותו עם הצד השני.
כן – זה מאוד מטריד ומפריע כאשר זה נוגע בך – מצפון-אמתי.
זה אמנם אכן מלא רחמים שיש לנו הרבה בלמי-זעזועים ותמונות כדי להחניק את זה – ובמיוחד כאשר אין לזה כלום אשר עוסק עם הרעיונות שלנו לגביי מה זה להיות טוב ואדיב ונחמד וסובלני ורגוע וכל השאר של הדברים אשר האישיות-המזויפת מבססת עליהם את גאוותה העצמית, 
ואשר הם ברשותה וכרכושה והיא משייכת ומייחסת אותם לעצמה.
רק ההבנה והתפישה של הכלומיות ושל האפסיות של האחד עצמו
בתוך הביקור הראשון והאיום למדיי של זה, יכולות לגרום לכם להבין ל- מה אני מתכוון
כאשר אתם מתחילים להבין ולתפוש באופן מעשי כי יש 'שום דבר וכלום' בתוככם אשר יש לו איזשהו ערך מתחת לאור הזוהר של המצפון-האמתי. 
אז נראה כי מטרת העבודה היא – איך אני אשים את זה...או איך אני אגיד את זה ? 
ובכן, הבה נגיד כי לנער אותנו מעט – להזיז אותנו קצת – לגרום לנו לחשוב מדיי פעם בדרך חדשה – לגרום לנו לראות את עצמנו בדרך קצת שונה. כן – זה אם נגיד את זה בצורה מאוד יפה.
זה כזה תהליך ארוך, הלא כן ? זה לבטח לגביי מה היא העבודה.
כלומר, זה 'לגביכם' ו..'לגביך' ולגביי זה שתשתנו ולו מעט.
אבל, עד כמה שאנחנו מתרעמים ומתמרמרים כאשר נותנים לנו אפילו ניעור קטן ושוק קטן.

עמוד 1205
עד כמה ואיך, תמונות ובלמי-זעזועים, הצדקה עצמית והענקים של הגאווה והיהירות,
וכול ההמונים של האישיות-המזויפת אוספים יחד את כוחותיהם ומלחששים ויורקים ושורקים ומתרעמים ומתרגזים ומתקוממים ונעלבים ונפגעים על עצם ההצעה עצמה כי האחד הוא לא
הדוגמא הכי מושלמת של גבריות או של נשיות על כדור הארץ הזה.
רק הבחינו בעצמכם נגיד מתיי ניתן לכם שוק קטן.
                           בית אמוול הגדול (21.8.1048 ) רעיון-עבודה
                                     על להיות מתחת לחוקים שונים
זה נחוץ והכרחי לעבוד נגד מכאניות. תנסו להבחין במכאניות שלכם – אחרת אתם תישארו מתחת לחוק המקרה.                              פ ר ש נ ו ת
אדם מכאני לא יכול באופן מכאני להפוך להיות אדם מודע. המודעות של אדם מודע לא קורית באופן מכאני. אדם מכאני נשאר אדם מכאני כל החיים שלו אלא אם כן הוא מתחיל לעבוד עם ועל עצמו
ונותן לעצמו את השוקים הנחוצים וההכרחיים כדי להתעורר.
אדם יכול להיות באופן מכאני אדם טוב או אדם רע. אבל, בכול מקרה הוא אדם מכאני – מכונה.
עכשיו, העבודה אומרת כי בתור כזה הוא לא מתחת לחוק הגורל שלו אלא אבל מתחת לחוק המקרה.
יש מסדרים שונים של חוקים אשר האדם יכול להיות מתחתם, והכי נמוך זה חוק המקרה.
זה כולל את כל האנשים המכאניים, טובים או רעים באופן ובמובן הרגיל.
על הלימוד הזה כפי שהוא ניתן במקור אמר גורדייף : " אדם יכול להיות מתחת לחוק המקרה ; 
או שהוא יכול להיות מתחת לחוק הגורל שלו ; או הוא יכול להיות מתחת לחוק הרצון ".
ואז הוסיף גורדייף : " האדם - כלומר אדם אמתי, אדם מודע – הנו מתחת לחוק הרצון שלו ".
במקרה אחר אמר גורדייף : " האנושות באופן כללי  היא מתחת לחוק המקרה ".
שאלו אותו לגביי פסיכולוגיה. וגורדייף אמר : " לאדם מכאני אין פסיכולוגיה. הוא מכונה.
הוא מגיב תמיד באותה הדרך לכול גירוי חיצוני. למכונה אין פסיכולוגיה. איך יכולה מכונה כי תהיה לה פסיכולוגיה ? רק האדם אשר מתחיל לדעת את עצמו ולעבוד על ועם עצמו אפשר להתחיל להגיד עליו כי הוא מתחיל שתהיה לו פסיכולוגיה. ואם לאדם יש אני-אמתי וכך גם רצון-אמתי,
אז אמנם יש לו פסיכולוגיה".   ובמילים מדויקות אמר גורדייף : " רק על-ידי גדילה של המהות ואשר היא הינה מה ששייך לו, אדם מכונה, אדם מכאני מגיב מתוך אישיות אשר לא שייכת לו.
אישיות היא מתחת 48- ארבעים ושמונה מסדרים של חוקים, אישיות מזו-פת היא מתחת- 96,
המהות היא מתחת – 24 עשרים וארבעה מסדרים של חוקים, והתפתחות נכונה וגדילה של מהות יכולה להוביל אפילו הלאה, נגיד לאדם אשר הנו מתחת רק 12-שנים עשר מסדרים של חוקים – כלומר, מתחת החוק של השמש ".

עמוד 1206
ואז הוסיף גורדייף : " ואז הוא מתחת לחוק של הרצון ".
עכשיו, כאשר שמעתי את זה, אני חשבתי הרבה פעמים : מה שם אותנו בצורה ברורה וללא ספק ובוודאות מתחת לחוק המקרה ? 
מתוך מה שאמר גורדייף בהתייחס למהות ולאישיות, זה ברור כי לאדם יש בתוכו שני – 2 דברים :
מה שהוא שלו ומה שהוא חושב שזה שלו. 
אדון אוספנסקי אמר : "זאת שאלה של מה שהינו אמתי ומה שהוא לא אמתי. מהות היא החלק האמתי אשר בהשוואה אליו אישיות היא החלק הלא אמתי. 
יש תמיד את מה ששייך לאדם ואת מה שלא שייך לאדם. והגדילה של מה ששייך לאדם משמעותה התפתחות של מהות. וגדילה של מה שלא באמת שייך לאדם משמעותה גדילה של אישיות".
עכשיו, אם אני שואל את השאלה הזאת על עצמי :
" מה בבירור שם אותי מתחת לחוק המקרה ? "
אני יכול באופן תיאורטי לענות על זה על הבסיס של מה שנאמר מעל, על-ידי כך שאני אגיד כי זה חייב להיות כל דבר בתוכי אשר לא באמת שייך לי.    ל מ ה ?
כי מה שבאמת שייך לי צריך להיות נוגע ועוסק עם המהות שלי.
ונאמר לנו כי המהות היא מה ששייך לנו. האישיות היא מה שרכשנו מתוך המגע עם החיים החיצוניים. רק מתוך מה ששייך לך יכולה להיות גדילה של מהות.
לדוגמא, אם אני צריך וחייב ללמוד נושא אשר לא התכוונתי אליו, בשביל לעבור בחינה, אז התוצאה לא תהיה גדילה של מהות. 
כלומר, של מה שייך לי – אלא אבל גדילה של האישיות.
הבחינו כאן ברעיון מוזר – מוזר לפחות במבט ראשון – כי על-ידי להתאמץ ולאמץ את עצמך בכיוון אשר לא שייך לך, אתה תעבור להיות ותר ויותר מתחת לחוק המקרה.
אתה אז יכול למצוא את עצמך בתוך חלק של הארץ הפסיכולוגית הענקית הפנימית שלך אשר היא באמת זרה לך ואפילו עוינת.
עכשיו, בפרשנויות האלו שלי, אני אגיד עכשיו כי הגדילה של מה שייך לאחד – כלומר, הגדילה של המהות שלך – מציינת את הגדילה של ההבנה שלך, כי הבנה שייכת לך, והגדילה של הבנה מציינת גדילה של מודעות. 
זה שגוי לשתק ולאבן את התודעה – Mind עם Image  - עם דמות של 'מודעות' בפשטות בתור דבר בפני עצמו – דבר אשר קוראים לו 'מודעות' או דבר אשר שמו 'מודעות'.
למונח ולמושג 'מודעות' אין כל משמעות אלא אם כן זאת מודעות של משהו, ובאומרי זאת אני ער למצב מסוים של מודעות, אשר נראה כי אין בו כל תוכן, ואשר למרות זאת אני הבחנתי כי יש בו תוכן אשר ניתן להשוואה  בתור תחושה והרגשה של 'אני' אשר שיחררו אותה מכבלים חיצוניים – כלומר,
שיחררו אותה מהזדהות.
עכשיו, התפתחות של מודעות היא התפתחות של משמעות.
זה הנו, כפי שאמר אדון אוספנסקי : "כאשר מדברים על אוקטאבות פנימיות, זה לראות 1000-אלף דברים היכן שהאדם ראה קודם רק חיבור אחד. זה לראות 1000-אלף משמעויות נבדלות היכן שהאדם תפש קודם רק משמעות אחת".
זאת היא הגדילה הזאת של אושר פנימי אשר מציינת גדילה של מודעות. מודעות היא אור.
גדילה של מודעות מאירה יותר ויותר. במקום לראות רק את השולחן אתה רואה את כל החדר.

עמוד 1207
במקום לראות רק את השולחן אתה רואה את כל החדר אשר בתוכו הוא עומד, ואז אתה רואה את הבית אשר בתוכו החדר וכד'.
ולפיכך, הגדלה של מודעות היא מה שגורם לך לחשוב יותר ויותר 'בצורה יחסית'.
אדון אוספנסקי הגדיר 'חשיבה יחסית' בתור לראות את החלק ביחס לשלם ולא לראות את החלק רק בתור חלק מבודד.  
נפש צרה עם כמה שפיטות נרכשות ומקובעות, תעבור חיים לא שמחים ולא מאושרים ותמיד תשפוט מתוך איזשהו חלק קטן מאוד, איזשהו פרט אשר נרכש על-ידי האישיות.
זה יימנע מאוד את הפעולה של העבודה. הכניסה של העבודה לתוכנו – כלומר, השפעות של מרכזים גבוהים – יכולה להיות מושלמת רק כאשר אנחנו מבינים ותופשים את הכלומיות והאפסיות הטוטאלית שלנו עצמנו – כאשר, כלומר, אנחנו מקבלים דרך התבוננות ארוכה וכנה ולא ביקורתית כי אנחנו באמת לא יודעים שום דבר כמו משהו אשר דמיינו וכל השאר, אשר עליו אנחנו מדברים לעתים קרובות בשיחות האלו כאן.
אבל, הבנה ותפישה והגשמה זאת אי אפשר להגיע ולהשיג אותן בעצמך – אחרת זה הנו עניין
וסיפור של רחמים עצמיים ורגשות נגטיביים.
זה ניתן בהבזקים. ובעובדה זה קשור לרגש חיובי אשר כפי שאתם יודעים, ניתן רק בתור פרס ואשר הנו משהו אשר אף אחד מאיתנו לא יכול ליצור בתוך עצמו.
ל א. רגש חיובי הוא הנו פרס.
מה שאנחנו קוראים לו רגש 'חיובי' נרתם לרגש שלילי כך שבחיים המכאניים אהבה ושנאה הם בקירוב בלתי ניתנות להבדלה ולהבחנה, אבל לרגש חיובי אין כל הפכים וניגודים והוא לא יכול להפוך להיות שנאה של רוע.
במרכזים הגבוהים אין כל הפכים וניגודים.
הבה אגיד כאן כי ככול שאתם יותר קשים ובזויים ומתועבים אז ככה יהיו בתוככם יותר ניגודים והפכים – וזאת הערה אשר אני מדמה כי היא טובה לכולנו, במיוחד לאלו אשר מדמיינים תמונה של עצמם
כי הם מלאים חביבות ואכפתיות אוהבת, ואם מכים אותם קצת באופן שנון ומחוכם, אז הם הופכים להיות שטנים של שנאה, בוז וזלזול וביזיון ונקמה וכל השאר.
בהקשר זה במקרה אחד לפני 25 שנים אני אמרתי לאדון אוספנסקי :
"למה ומדוע לא תתחיל לעבוד על X  ? זה יהיה די מועיל ובעל ערך" .
ואז אדון אוספנסקי אמר : "כן, אבל אני לא אעשה את זה. זה ייעלה ביותר מדיי דם. בהתחלה אני אספק את השאפתנות הזאת שלו, ואז הוא ישנא אותי ויהיו לי אינסוף צרות". ואז, אדון אוספנסקי פקח עליי עין והיטה את ראשו ואמר : "היו לי כבר מספיק בעיות איתך".
עכשיו, אתם חייבים להודות כי זה כמו לאכול איזה ספר קטן, אני חושב בהתגלות אשר הייתה מתוקה במקום אחד ומרה באחר.

עכשיו, אם נחזור לשאלה על הגדילה של מהות,
אנחנו יכולים לראות כי כל גדילה של הבנה מציינת גדילה של מהות ואת הגדילה של מודעות.
אם אתה עובד במשך הרבה שנים, ואתה ממשיך לאחוז את החבל של העבודה, אז מאוד בהדרגה אתה תוכל להבחין כי ההבנה שלך את הרעיונות של העבודה הופכת להיות יותר ויותר רחבה.
ובהסתכלות שלך אחורנית אתה תראה כי מה שחשבת כי הוא הנו התבוננות-עצמית, למעשה לא היה. ואתה תבין ותתפוש בלי שידעת את זה כי אתה היית משחק עם דברים דו-ממדיים שטוחים,
אשר הפכו בהדרגה לשלושה מימדים ולבסוף לדברים של ארבעה מימדים.
אם ניקח דוגמא פשוטה, אתה אולי תראה אז מה היא המשמעות של זה שלהוויה שלך יש מאסה של בלמי-זעזועים, גאווה ויהירות, גישות מקובעות, תמונות ושקרים וערכים שקריים נרכשים וכד'.
ולמעשה אתה לקחת אותם ממש בתור אמת סופית – ולא ידעת שום דבר וכך אי אפשר היה לדבר אליך בגלל שכפי שהיית כל דבר היה נתפש בדרך לא נכונה על-ידי ההבנה הקטנטנה שלך.


      

עמוד 1208
הדוגמא היחידה אשר הזכרתי היא זאת. כולכם שמעתם כי אלא אם כן הורסים בלמי-זעזועים אז אתם לא יכולים לשמוע את המרכזים הגבוהים או שיהיה לכם מצפון-אמתי.
כן, עכשיו, יכול להיות כי תכירו ותדעו את שני-2 הצדדים של בלם-הזעזועים, אבל אתם לא תוכלו לשאת את ה 'מודעות' שלכם מן הצד האחד לצד השני.
אז בלם הזעזועים נשאר. להכיר ולדעת זה לא אותו דבר כמו להיות מודע.
באיזשהו זמן אחר נוכל לדבר על זה עוד.
עכשיו אנחנו פונים אל דוגמאות קלות יותר של מה שם אתכם מתחת לחוק המקרה.
ואני אוסיף כאן רק דבר אחד : אם אתה חושב כי עד עכשיו אתה יודע הכול לגביי העבודה, 
אז תוותר על השביעות רצון העצמית השאננה אשר טובה מאוד לקבל ולתפוס את הכדור ומיד לזרוק אותו מבלי לזוז ממקומך לחלוטין. ואז תארוז את התיק שלך ותתחיל לזוז למקום אחר בתוך הפסיכולוגיה הפנימית שלך. 
נאמר כי יש כל כך הרבה סכנות בעבודה. הקשבתי לסכנות האלו. ובדרך של פרשנות אני אוסיף את הסכנה האיומה והנוראה של לחשוב כי אתם כבר יודעים את הכול לגביי העבודה ואתם יושבם במקום בבטלה ובשעמום וקרוב לוודאי נהרסים ומתקלקלים.
עכשיו, העבודה היא בשביל לחיות אותה ממש כמו שאתה צריך וחייב לחשוב את החיים הרגילים אז כך אתה צריך וחייב להמשיך לחיות את החיים האלו של העבודה, אשר אף פעם לא מסתיימים.
                              בית אמוול הגדול ( 28.8.1948 ) רעיון-עבודה
                            על להזדהות על התפקיד והחלק שלך בחיים
העבודה מלמדת כי כל דבר אשר אנחנו עושים במודע שייך לנו וכל דבר אשר אנחנו עושים במכאניות אבוד לנו.                                     פ ר ש נ ו ת
האחד יכול לחיות את החיים שלו במודע או במכאניות. לעשות איזשהו דבר במודע משמעותו כי האחד לא מזדהה ולא מזוהה. לעשות את אותו הדבר במכאניות משמעותו כי האחד מזדהה, ואשר במקרה כזה זה כי למעשה הדבר עושה אותך מאשר אתה עושה את הדבר.
במטרה להבין את העבודה ולהבין אותה מחדש הלאה ושב ושוב, עד אשר העבודות עומדות זקופות בתוך ההוויה של האחד כמו עץ ומביאות את הכול וכל דבר לתוך הסדר והיחס הנכון ולתוך ההרמוניה – במטרה להבין את העבודה זה מועיל להזכיר לעצמך בקביעות ולעתים קרובות את האילוסטרציות – התרשימים אשר ניתנו בדרך של פרשנות. 
אם ניקח את האילוסטרציה כי כולנו כאן למטה על כדור הארץ הזה, ולכול אחד יש את החלק ואת התפקיד כדי לשחק אותו, אבל אנחנו כולנו נפלנו לתוך שינה ובמקום לשחק את התפקיד שלנו כפי שעושה השחקן, אנחנו לוקחים את התפקיד בתור אנחנו עצמנו.
כלומר, אנחנו מזדהים עם התפקיד שלנו וכך אנחנו הופכים להיות הוא – כי להזדהות משמעותו לעשות את עצמך אותו הדבר כמו משהו, ואשר זה ממש אותו דבר כמו נגיד להפוך להיות משהו אשר הוא לא אתה.

עמוד 1209
תדמיינו שחקן אשר לבוש כמו מלך על הבמה, חושב לפתע כי הוא באמת ממש מלך, והוא הולך החוצה עם גלימותיו ומחלפותיו וכתרו אל הרחוב. זה משהו כמו מה שקורה לאנושות.
פעם היא הייתה ערה אך היא נפלה לתוך שינה.
כאשר מלמדים כי האנושות ישנה אז העבודה מוסיפה כי כל עוד האנושות נשארת ישנה אז שום דבר לא יכול להיעשות כדי לעשות את הדברים יותר טובים על כדור הארץ הזה.
האדם חייב להתעורר מן השינה. אבל למרות כי האנושות כשלם נשארת ישנה ולא יכולה להתעורר, 
אנשים אינדיבידואליים יכולים לנסות להתעורר מן השינה ויכולים להצליח.
עכשיו, להתחיל לקחת את החיים שלך במודע זאת היא דרך אחת של להתחיל להתעורר.
לדוגמא, אם אתה לא ממשיך והולך עם הרגשות הנגטיביים שלך ברגע מסוים, זה יהיה אובדן בצד אחד ורווח בצד אחר.
הצד המכאני ייאבד כוח ויהיה רווח בצד המודע.
מאמץ ומאבק זה תמיד מתחולל באדם אשר מתחיל להבין את העבודה בצורה מעשית.
בכול פעם בה אתה לא ממשיך והולך עם התגובות המכאניות לחיים ולאנשים, אז יש רווח של כוח ועוצמה בצד המודע. אז אתה לוקח את החיים שלך במודע במקום במכאניות כפי שעושים כל האחרים.
כפי שרעיון-העבודה אשר מצוטט בתחילת המסמך הזה אומר : 
"כל דבר אשר אנחנו עושים במודע הוא שלנו אבל מה שאנחנו עושים במכאניות הנו אבוד".
לאור ההערה הזאת אתם תראו כי במקרה של 2 – שני אנשים אשר מבחוץ ממש מנהלים את אותם החיים, אך האחד מסיים עם שום דבר וכלום והשני עם הרבה.   ל מ ה  ?
כי האדם הראשון נותן לתפקיד שלו לשחק אותו, בזמן בו האדם השני משחק את החלק ואת התפקיד שלו במודע.
האדם הראשון לא מודע ל-מה שהוא עושה והאדם השני מודע.
אפילו ולמרות ששניהם עשו את אותו הדבר. 
עכשיו, אנחנו לא צריכים ללכת למנזר או לעלות על הר פיזי כדי לחיות את החיים יותר במודע.
עבודה זאת, שיטה זאת של התעוררות היא בשביל אלו אשר בתוך החיים, והחיים מציידים אותנו בחומר אשר עליו אפשר לעבוד. אבל, כאן נכנס פנימה קושי אשר יכול לקחת שנים רבות בשביל שאפשר יהיה לראות אותו, וחלק מן האנשים בקושי יצליחו לראות את זה אי פעם.
כי זה לא בדיוק שהחיים החיצוניים מציידים אותנו בחומר בשביל לעבוד עליו, למרות כי זה אמת.
למעשה במקום זאת זה הנו כי  הדרך אשר בה אתם לוקחים את החיים החיצוניים היא החומר לעבוד עליו. 
החיים הם קליידוסקופ משתנה של מאורעות, אשר מסתובב תמיד. 
הקשיים הם כי האנשים לוקחים את החיים ואת התגובות להם לחיים אותו דבר.
הם מוצאים את זה קשה להבין ולתפוש כי אותו מקרה בתוך החיים החיצוניים כגון סערת ברקים
הוא לא אותו דבר כמו התגובה המכאנית שלהם לזה וזה לא משפיע על כולם באותה הדרך כפי שזה משפיע עליהם.
כלומר, הסערה, אשר היא חלק מן החיים החיצוניים, באותו הרגע היא דבר ניטראלי ולא אישי,
והתגובות המכאניות שלהם לזה אשר הן תגובות של אישיות, נגיד אזעקה או שעון מעורר נראים זהים להם. האם אתם יכולים להבין ולתפוש ?
אנשים מסוימים או חלק מן האנשים נהנים מסערות. סערה – כלומר, מאורע בחיים – אשר יכול לייצר תגובות שונות באנשים שונים.
ובכן, זה על התגובות המכאניות האלו בתוך עצמך אשר האחד חייב להתחיל לעבוד על-ידי תרגול של אי-הזדהות ואת כל מה שהעבודה מלמדת.
אז אתה תראה כי זה לא בדיוק להזדהות עם החיים החיצוניים ועם המצעד ההמשכי שלהם של בעיות שונות והמורכבות אשר נקראת מאורעות אשר האחד צריך לעבוד עליהם, אלא אבל על איך האחד לוקח את הבעיות ואת המקרים ואת המאורעות האלו.
כלומר, על איך האחד מגיב להם באופן מכאני. אך כפי שנאמר, מעט אנשים מגיעים לרעיון הזה אלא לאחר שנים ארוכות.

עמוד 1210
עכשיו, אנשים אשר שמעו את כל זה קודם אומרים : "מה הנו החלק והתפקיד שלנו בחיים ? 
איך אנחנו יודעים מה הוא ?" התשובה היא זאת : 
בהתחלה כל דבר אשר קורה לכם זה החלק והתפקיד שלכם ואתם צריכים לעשות אותו במודע,
להתמודד איתו במודע, כאילו זה היה משהו אשר אמרו לכם לשחק על הבמה.
מאוחר יותר אתם תראו מה שייך לחוק המקרה ומה שייך לחוק הגורל. 
אבל, בהווה תתחיל על-ידי זה שתיקח כל דבר אשר מגיע אליך בתור 'עבודה' – כלומר,
לא להזדהות (אם אתם יכולים) ולזכור את עצמכם, לא לחשוב כי זה אשמתו של מישהו וכך לשנוא וכד'.
ספינה קטנה הבנויה היטב, המפליגה מעלה ומטה על גלי החיים, היא אילוסטרציה טובה של מה שצריך לעשות בסופו של דבר כדי להבין למה אנחנו על כדור הארץ – כלומר, לא להזדהות עם כל הבעיות אשר מגיעות ובאות.
אנשים מסוימים חושבים כי החיים אמורים להיות נפלאים, אבל החיים לא יכולים להיות כאלו כי תמיד יש כוח שני – הכוח של האופוזיציה ל-מה שאתם רוצים.
אם אתה חכם ופיקח אז אתה מתחיל לראות כי זה לא אשמתו של אף אחד, נגיד ביחסים אשר בין גבר לאישה וכד'. 
כי הדברים לא קורים ולא הולכים כפי שאתם  חושבים כי הם אמורים. 
אני חושב לעתים קרובות כי אנשים אשר אימון החיים שלהם הוא רע, חושבים כי הם ראויים ורשאים וזכאים לאושר מבלי להבין בכלל כי צריך להרוויח את זה על-ידי עבודה קשה על עצמך.
אנשים הופכים להיות אפילו יותר ישנים מ- מה שהמקרה היה פעם.
                       

bottom of page